Почитаме небесния покровител на българския народ Св.Йоан Рилски

Той е бил съвременник на княз Борис и на цар Симеон Велики
19 окт 2021 07:39, Елка Василева
84
Почитаме небесния покровител на българския народ Св.Йоан Рилски
Снимка: архив, БГНЕС

Българската православна църква почита днес паметта на небесния покровител на българския народ - Св. Йоан Рилски Чудотворец. На 18 август тази година се навършиха 1075 г. от успението /смъртта/ на светеца.

По традиция в навечерието на празника в основания от светеца манастир - в Рилската света обител, се извършва всенощно бдение, на което присъстват стотици поклонници от всички краища на страната и от чужбина, а на самия 19 октомври се отслужва празнична Света литургия.

Преподобният Иван Рилски е роден през 876 г. в село Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина около река Струма /край Дупница/. Бил е съвременник на княз Борис /852-889/ и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър. До 25-годишната си възраст бил пастир. От крехка възраст в душата на Иван започнала да се развива и крепне вярата. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири.

Подтикнат от желание за подвиг, Иван постъпил в близкия манастир "Св. Димитрий" под самия връх Руен. Приел монашество, но не останал задълго в манастира, а се отдал на живот в пълно уединение, молитви, пост и лишения. Подвизавал се на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планина, където останал до края на живота си. Там той основал манастир, който съществува вече над хиляда години.

Чудотворец, молитвеник, познал Бога чрез непрестанна молитва, пост и въздържание, Св. Йоан Рилски възпитавал у народа крепка вяра, нелицемерна любов и надежда. Знаменателна е срещата на подвижника с българския цар, който извървял повече от 120 километра, за да се види със светеца.

Преди успението си Св. Йоан Рилски се отделил в пещера, за да може преди края на живота си да се отдаде на пълно съзерцание и молитва. Единственото, останало от светеца, е неговият Завет, който повече от 1000 години служи като пътеводител на монаси, а и на всички вярващи.

Св. Йоан Рилски съставил своя Завет в края на живота си. В уникалния документ светецът завещава на хората да съхранят вярата си непорочна от "всякакво зломислие" и да се пазят от "сребролюбивата змия", "защото сребролюбието е корен на всички злини". В завета се казва още: "Не търсете да бъдете познавани и обичани от земните царе и князе, нито се поддавайте на тях!".

Църковният празник на Св. Йоан Рилски се отбелязва три пъти в годината. На 18 август се почита Успението /смъртта/ на светеца. На 19 октомври се отбелязва пренасянето на мощите му от София във Велико Търново, а на 1 юли - връщането на мощите на светеца от Търново в Рилския манастир. И на трите празника почит към Св. Йоан Рилски отдават хиляди богомолци, които се покланят пред чудотворните му мощи, съхранявани в централната манастирска църква.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ирина Подзорова е най - обикновена шарлатанка, руснаците даже не й вярват.
75
4
 
2
 
! Отговори
Г. Л. преди 2 години
Превод на името ХРИСТОС - същност с Х - хромозомен живот над СТО Слънца и планетите им.
74
0
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
А рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди още да бяха се те събрали, оказа се, че тя е непразна от Дyxa Свeтaгo.И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога;31. и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.32. Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида;33. и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край.
73
1
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 2 години
Добре ли сте?! Как можете да твърдите за такава лъжа?!
72
6
 
1
 
! Отговори
Г. Л. преди 2 години
Баща Му е от планета Бурхат ( Ислер ), зачеване, чрез лъч, правено е стотици пъти до тогава. През 3 в. от н. е. методът е забранен от Междузвездния Съюз ( Ирина Подзорова ). Подобно е зачеването и на Кришна, като той преди това е имал други братя.
71
0
 
6
 
! Отговори
До 71 преди 2 години
Пишете глупости и лъжи! Пресвета Богородица и Дeвa Мария е Еврейка, Нейният Син Иисус Христос е Евреин.
70
4
 
2
 
! Отговори
Г. Л. преди 2 години
Д - *** Мария, майката на Иисус Христос, пето коляно по бащина линия е бил тракиец, разбирай българин. Тук има два момента: Българският ген е доминантен - двуцветен, като мартеничката, за разлика от другите народи. Където има български ген поколението независимо от баща или майка става български. Освен това Той е измолен от 7 български жреци за 7 години. В Храма Голямата Косматка при пускане на определена тракийска музика излиза образ на човек разпънат на кръст, а това е от 79 г. пр. н.
69
1
 
4
 
! Отговори
До 69 преди 2 години
Лек ти ден, сдс- рче. Имам работа и аз, каквото написах по темата, написах.
68
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като цяло спирам дискусията, защото съм на работа, и имам по-важни анагжименти от това да споря с червени мозъци в мрежата. Лек ден!
67
1
 
4
 
! Отговори
До 64 преди 2 години
Бившите СДС - рите направиха безредици в БПЦ, кои направиха и подкрепиха разкола, които викаха срещу Тодор Живков и БКП, кои крякаха срещу българския патриарх Максим? Не е ли бившите комунисти, създали СДС?
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли, да се концентирраме над настоящето и да подобрим бъдещето? Спорове за това, дали някой, с който споделята много малко генетична информация, живял преди 1300+ години е от Азия, Африка, Европа или другоде, са безмислени и не водят до нищо добро. Аз познавам нааследник на британски крал! ТОй, заедно с още 100 + милиона души са наследници на краля. Момчето е датчанин. Същият крал е и прародител на Барак Обама. Дано осъчнаваате, колко глупави са тези "спорове".
65
3
 
3
 
! Отговори
До 61 преди 2 години
Това е фразеологичен израз в момент на емоция, а не научно твърдение. Ти сериозно ли си толкова..?? Комунизъм има и хора като теб са самото доказателство за това. Комунизма ще изчезне, когато и вие изчезнете. Дано да е скоро.
64
3
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 2 години
Да, щото СДС беше пълна с червени дс-ари. Ама СДС нито са взривяли храмове, нито са ги наводнявали, нито са избивали свещеници. Или са?
63
1
 
4
 
! Отговори
До 59 преди 2 години
Тоя пък, все болшевици бълнува. Комунизъм отдавна няма в България.
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 45 - Какво означава това твърдение и каква е връзката му с всичко казано до сега?
61
0
 
4
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Напротив, не аз, а патриотарчета казват тази лъжа. Вие твърдите, че Христос е българин, а това е лъжа. А фразата " Господ е българин" дойде от футболната победа и втория гол на България срещу Франция през 90-те години.
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се биеш в гърдите за неща, които може и да са били, може и да не са били, преди 1000+ години, си е тотална *** и загуба на време и усилое.
59
2
 
2
 
! Отговори
До 55 преди 2 години
Комунистите ни дадоха да сме последни по всичко в Европа, малко ли е? Още не можем да се отвървем от "великото" им наследство. Тръгнал болшевик да ме учи на история и религия...
58
1
 
4
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Ами то и СДС- ската идеология също е нехристиянска.
57
3
 
2
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Поинтересувай кой е най-стария открит календар в света и дали не е българския. Едва ли ще се поинтересуваш, защото това е поредния удар срещу твоите убеждения. Тук говорим за цивилизационна принадлежност - ние принадлежим към една от старите световни цивилизации. Като народност сме оформили между 6-8 век, което пак е по-рано от другите. Ти си този, който повтаря, че Христос е бил българин, аз не съм го казал никъде. Да, българите са едни от първите християни.