Търсят се готови за нанасяне жилища

Предпочитани са кварталите в София с добра инфраструктура
19 окт 2021 08:10, Елка Василева
33
Търсят се готови за нанасяне жилища
Снимка: архив, БГНЕС

Има голям интерес към готови за нанасяне жилища - обзаведени или след ремонт, казват брокери на имоти. Тези имоти са по-скъпи, но много купувачи са готови да дадат парите, но да не се занимават с майстори, а да се нанесат веднага, пише „Труд“.

Най-голям е интересът на купувачите към новото строителство. Сред предимствата на жилищата в нови сгради освен хубавите общи части и използваните нови материали са и гъвкавите условия за изплащане.

Купувачите, които имат по-малък бюджет, а се нуждаят от жилище веднага, купуват жилища в панелни и ЕПК сгради. Тези, които имат възможност да изчакат, търсят качество и са склонни да поемат известен риск, се ориентират към покупката на апартаменти в строеж.

Още по темата

В София сделките с имоти в строеж имат дял от около 20-25%, казаха брокери. Пазарът “на зелено” става все по-динамичен, като това важи особено за кварталите с повече новостроящи се обекти.

Южната част на София продължава да е гореща точка за строителство, като тук влизат не само “Манастирски ливади”, “Кръстова вада” и “Витоша”, но и кварталите още по-близо до планината като “Драгалевци”, “Бояна” и “Симеоново”.

Най-желани са имотите в квартали с добра инфраструктура и бърз достъп до централната част на града. Предлагането на имоти обаче е недостатъчно и това води до покачване на цените.

Купувачите, които търсят имот за живеене, обикновено се ориентират към тристайни апартаменти, а за инвестиция сделките са предимно с двустайни. В София двустайните жилища имат лека преднина пред тристайните и съставляват над 40% от сделките. Запазва се активният интерес и към тристайни апартаменти с дял от 35% от всички сделки в столицата. Търсенето на двустайни апартаменти обаче нараства. Според брокери това се дължи на факта, че хората масово предпочитат да вложат свободните си пари в жилище. При близките до нула лихви в банките имотите са чудесна възможност за инвестиции.

Във Варна делът на двустайните и тристайните жилища е по около 35%. Сходна е ситуацията и в Пловдив. Къщите също продължават да привличат интерес, особено в района на Варна и Пловдив. В София те имат 6% дал от пазара, в морската столица представляват 10% от всички сделки, а в Пловдив делът им достига 14%.

Хората най-често продават имоти, за да излязат от инвестиция. Това са мотивите за 42% от продажбите на пазара. Много хора са купили имоти на по-ниски цени, някои още на етап в строеж. Със завършването на сградата и получаване на Акт 16 цената на имотите нараства и много хора ги продават, за да вземат печалбата. 15% от хората, които продават имот, влагат парите в покупката на друго жилище. Около 10% от продавачите се разделят с имота си заради необходимост от пари.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеделник-бум на търсене на имоти за нанасяне,вторник-бум на имоти на зелено,сряда-бум на градски къщи,четвъртък-бум на панелки,петък-бум на парцели за строеж,събота-на селски имоти,неделя-бум на ваканционни имоти.А истината е че се търсят само места в гробищата.
30
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаме да оправяме съдебна система, Ковид криза, енергийна криза, заплати, икономика, избори 5 пъти. Не ни е до имоти. И 50 статии да пуснете няма да купуваме. Точно сега не е време за омоимоти ти
29
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНа българското черноморие има и по-евтини. Не си прави труда да заминаваш за Испания. Там също е трудно и няма работа. Защо са толкова евтини? Защо така ги продават, явно не вървят!
28
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спекулантите на имоти всеки ден търсят балъци купувачи.
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Компанията Aliseda Inmobiliaria разпродава близо 1000 имота на цена от 24 000 EUR. Става дума за жилища и къщи ново строителство на територията на цяла Испания. Най-евтиният обект е тристаен апартамент в провинция Толедо. Цената му е 23 610 EUR, Повечето офертирани жилища не надвишават 50 000 EUR. Те са разположени в Толедо, Авил, Валенсия, Ларид, Мурсия, Саламанка и Самор. По добре да си купя в Испания отколкото в мизерна София с надутите цени.
26
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Яко си противоречите в две последователни изречения - Манастирски ливади, Кръстова вада и Витоша са квартали без инфраструктура, без улици и тротоари, без достъп до транспорт или парк, с вечно задръстени разбити кални "улички" с безразборно паркирани коли. Половината сгради са с наводнени мазета.
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вечната понеделнишка статия за имоти и ръстове се превърна във понедалнишко, вторнишка. Не ни занимавойте с глупости. Не е време за имоти. 52 седмици в годината ще ви оплювам. До следващия Понеделник
24
1
 
12
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Я брокерите кажете цифрите за третото тримесечие. Какво става? Нещо това тримесечие не ви кефи май? Балона спихва. Стигаме платото?
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Манастирски ливади, Кръстова вада и Витоша, но и кварталите още по-близо до планината като Драгалевци, Бояна и Симеоново...................ХА-ХА-ХА.........изреденитерайони са пивлекателни основно за прУвинциалиститИ !!!Без каквато и да е инфраструктура, пренаселени като Люлин с цени Рим-Виена.....моля-моля !!!
22
3
 
18
 
! Отговори
builder преди 2 години
Новото строителство не го хвалете, че не става за нищо.
21
1
 
17
 
! Отговори
Мъри преди 2 години
И едни мармоти завиват ли завиват шоколади..
20
1
 
37
 
! Отговори
неандерталец преди 2 години
Какво всеки ден започнаха да излизат статии как се търсят имоти и цените летят?! В същото време се пише, че заради пандемията бизнесите западат, най-бедни сме в ЕС. Нещо не ми се връзват нещата. Със сигурност има прислойка от богаташи, които купуват каквото си искат, но само за тях едва ли има нужда да се пише в медиите.
19
0
 
42
 
! Отговори
до Бам преди 2 години
3000 евр/кв...Купувай го веднага, колега. Утре може да падне драстично. Така старшината в казармата ни караше да чистим снега преди да се е стопил. Една нощ изринахме плаца по двойки с кушетките...и на сутринта наистина се беше стопил...Добре, че успяхме да го изринем навреме..
18
21
 
2
 
! Отговори
Бам преди 2 години
Има ли други хора които също търсите жилище? Какви са ви впечатленията? Аз търся в София център и почти не се намират оферти за под 2000 евро/кв, който да не се прилапат веднага. Вчера бях на оглед за жилище близо 3000 евр/кв ... поне това е готово за нанасяне.
17
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колега , ако имам 50 хил. евро под възглавницата може да се замисля за имот, но не е моя случай, имам едни 5 хил за зор-заман и мнозинството от хората са на тоя хал, така че няма какво да правиш
16
20
 
9
 
! Отговори
Скорошен купувач преди 2 години
Колкото и да не ви се вярва, имотите се продават като топъл хляб във всяка част на България.
15
16
 
13
 
! Отговори
Алеко Калеко преди 2 години
Дръжте си парите под възглавницата и като се вдигнат цените на всичко, след половин година сте ги загубили
14
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е пълна със спекуланти,купили на зелено и обзавели с най евтините материали,чакащи да удвоят печалбата си,това обаче ще им изиграе лоша шега,защото енергийната криза няма да спре скоро и банките извън България почнаха вече да вдигат лихвите.
13
3
 
12
 
! Отговори
:) преди 2 години
най-вече инвестии в реклама, нали? Онзи ден пак имаше една такава реклама.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези ще се увеличават...така се почва ..."Около 10% от продавачите се разделят с имота си заради необходимост от пари."🙂🙂🙂