Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края

Браншовици и синдикати иска по-ниско ДДС за основните храни
262
Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края
Снимка: Pixabay

По данни на КТ „Подкрепа“ бедното население на страната е около 25%.

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на сто. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

Още по темата

На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв., за сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. – 68 лв.

Поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата пред bTV.

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените.

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
9
 
! Отговори
5 500 000 е населени преди 2 години
Скоро всеки трети българин едвам ще оцелява и вижте как сме намалели за 10 години.
166
2
 
8
 
! Отговори
отровна гад преди 2 години
Какво означава "беден човек"? Кой е беден и покакви критерии? Ами ООН има световно приети стандарти за бедност, които се актуализират на няколко години. Преди няколко години определението за беден на ООН беше "този който не разполага с 5 кв. м. лична жилищна площ и има по-малко от 5 долара на ден"!
165
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До какво предлагате?Пасти и ще ходим на почивки в Бали...
164
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименА преди къде работеше? защото лекарите и други високо образовани и ниско образовани отдавна са навън....Примерно от 12 години хахаха Не ти вървят номерата и предизборните агитации, защото имаме добра памет...
163
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едва сега ще разберете какво се случва след последните 30 години управление на крадци и неграмотници. Очаквате служебното правителство да ви реши проблемите може би с магическа пръчка ? Жал ми е за вас...Но и тази статия като собственик на туристическа фирма, ще я оборя, защото вече за зимните месеци, всичко е резервирано за топлите дестинации....
162
9
 
18
 
! Отговори
до 228 преди 2 години
хаха Бойко бил оставил държавата в идеално състояние - хахаххаха. По-голяма глупост скоро не бях чувал
161
5
 
9
 
! Отговори
нн преди 2 години
Какво става с ДДС, а то пълни яко хазната. Пример, зелето от 80 ст. стана 1,40 лв. ДДС на 80 ст. е 16 ст, а на 1,4 лв. е 28 ст., почти двойно. Кои печели? Държавата си прибира парите и виждаме как ги раздава. Кирил Петков и сл. правителство ги раздават като бащиния.
160
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз от 3.5месеца вече работя извън България защото знаем че ушатия с юмрук разруши УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ и предишните правителства на болшевишката мафия са същите като почнеш от Младенов. Луканов. Виденов. Станишев. Орешарски и сега Радев спомниш си 16 БАНКИ ФАЛИРА БСП И СПЕСТЯВАНИЯТА ВИ ИЗЧЕЗНАХА КАТО ДИМ излишно е да пишем всичко се знае зад БКП ДНЕШНА БСП стоят мастити агенти на дс алчността им е ненадмината
159
3
 
10
 
! Отговори
Чичи преди 2 години
Изобщо не ни интересува какви оправдания имате! Или управяте проблема с хранителните продукти или всички млади напускаме тази държава. Взимайте си от вашите хора данъци!
158
9
 
13
 
! Отговори
До 224 преди 2 години
Съгласен съм с теб Ушатия диктатор унищожава постоянно държавата но нискоинтилигентните болшевики се опитват да се оправдаят с ГЕРБ и Бойко Борисов Но ние знаем как той остави държавата в идеално състояние без дългове и най важното с 2.5% ИНФЛАЦИЯ а тия радевчета за 5 месеца докараха 35% ИНФЛАЦИЯ това е тотален грабеж на Агентите на дс който стоят зад радев да днес в 12часа ще им бием шута
157
3
 
1
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Парцунчо от УниКредит - баш алхимика на
156
2
 
4
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Да пуснат пак Парцунчо по телевизията да обясни пак как нямало криза. Отиваш, вика, при шефа си и му казваш да ти увеличи заплатата. Питаш го утре като дойде твой служител на каса в банката да му вдигнеш заплатата какво правиш? Не заслужавал бил. Толкова прости били нещата според Парцунчо.
155
6
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 2 години
Абе важното е да се ваксинираме, майната и на храната и топлото, от глад и студ не се умира,само короната убива
154
2
 
6
 
! Отговори
до 221 преди 2 години
Така е, съгласен с теб. Освен тях, вина имат и тези преди тях, но явно се вижда, че коментиращите тук са или нискоинтелигентни същества, или калинки, а най-вероятно и двете.
153
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес в 12часа да поднесемцветя на Радев и да му благодарим подобаващо за ГЛАД И МИЗЕРИЯТА
152
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да попитам, алкохолика Рашков откри ли милиардите,кюлчетата, или поне 100 лева откраднати от ББ?
151
4
 
3
 
! Отговори
какво предлагате? преди 2 години
Какво ще ядем?
150
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Високите цени на храните и ниските нива на заплащане не са от ден-два или няколко месеца. Това е от години. А кой управляваше последните 12 години ? "Благодарете" и на тях.
149
8
 
16
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
Радев и аверчето му Киро ви покзват нагледно, какво е корупция и погазване на конституцията на най-високо политическо ниво.Да припомним само ,че Кирил Петков даде 35 млн лв от нашите пари на два пъти фалирала, офшорно регистрирана компания за електро коли, собственист на двама албанци.Досега има една гола поляна от тях като резултат, докато фигуранта го интересува единствено и само имунитета и как да се спаси от гарантирания му следствен арест !!!
148
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ви покажем днес как баце за 12 години не вдигна нищо а вие болшевишката мафия за 5месеца дон ршихте БЪЛГАРИЯ И НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ ще видите кон боб яде ли дали това са международни инфлационни процеси ум ще ви зайдег