Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края

Браншовици и синдикати иска по-ниско ДДС за основните храни
262
Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края
Снимка: Pixabay

По данни на КТ „Подкрепа“ бедното население на страната е около 25%.

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на сто. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

Още по темата

На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв., за сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. – 68 лв.

Поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата пред bTV.

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените.

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
9
 
10
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Боько каза вдигайте всичко на аверчетата си дето бъркаха 12 години в кацата.Дървата са в сектора на ДУпЕсЕТО.....ИСКАТ ДА ПОКАЖАТ ЧЕ без тях нищо не става.Мафия Корупция, малко Ви остава още няма и месец.....готови сте да утрепе народа за власт....ммммммааа
146
3
 
17
 
! Отговори
arsenalfc преди 2 години
най-скъпата храна е в бг, обиколил съм половина западна европа. Ние двучленно семейство в Дортмунд с 300 ойро изкарваме месеца без лишаване от нищо.
145
9
 
6
 
! Отговори
ПИЯНИЦА преди 2 години
ТОВА Е ЕВРОПЕЙСКА КРИЗА НЕ САМО У БЪЛГАРИЯ. EU БИБИТКОДЕВЕРСИФИКАЦИЯТА НА ТУЛУПА . КОТ СТАНЕ У EU ТУЙ И У НАС.
144
12
 
15
 
! Отговори
Да пишеш преди 2 години
че Радев или служебното правителство били виновни за повишаващите се цени е брутално обидно и нагло спрямо читателите на медията. Ние да не падаме от Марс бе господа мръсни ченгесарски ***. България няма да тръгне уверено напред докато всички повредени в същността на естеството си пребоядисали се отвън но дълбоко в себе си престъпни комунистически мафиоти слугуващи на Боко, Шиши, Доган не бъдат изкоренени като *** от всяко ведомство, медия, форум.
143
5
 
6
 
! Отговори
ТУЛУПА преди 2 години
ЗНАЕШЕ ЩО ЩЕ СТАНЕ, НО СИКАЗВАШЕ. СЛЕД МЕН И ПОТОП.ЦЕМИТЕ НА ГОРЕ. ПРОДАВАЧИ ДОСТАВЧИЦИ ЦЕНИТЕ НА ГОРЕ.КАКЪВ ДОПИР ИМАТ. ЗЕЛЕТО 1,30СЪС ГАЗТА. ЩЕ СЕ УСЕТЯТ ,НО КЪСНО. ПРОДУКЦИЯТА ИМ ЩЕГНИЕ. ВСИЧКИ НА ЮРУШ ЦЕНИТЕ НА ГОРЕ.
142
15
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Трябваше все пак да има някаква промяна. Фигуранта я донесе. Ай стига 12 години ГЕРБ и Бойко Борисов, стабилност, никаква инфлация, никаква промяна в цените, че чак наглеца свали бензина до 1,50 и газта след срещата с джуджето Путиk наполовина. Ами направо омръзва. Българопитека обича от време на време да дойдат комунистите, да му вкарат купони като Луканов, хиперинфлация като Жан и да му вземат парите, като му окрадат банката като Орехчо. Ами омръзва. Трябва тръпка да има :)))))))
141
11
 
12
 
! Отговори
Поскъпването преди 2 години
на цените се дължи на инфлационните пеоцеси в целия свят в следствие печатането и наливането на трилиони хартийки от централните банки. Бедността на българите се дължи на престъпното крадене на милиарди от Боко, Шиши и цялата мафиотска шайка мародерстваща от 12г в България. За тези 12г, можеше средно статистическия българин да взима поне 1500-1800лв чисто, а не 800-900, магистралите да са построени, да имаме модерно образование и здравеопазване.
140
10
 
8
 
! Отговори
чекмедже войвода преди 2 години
Дълго има да сърбате попарата на герберското наследство! А тиквуновите чекмеджета са пълни!
139
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим на Радев и неговата промяна за високите цени на горивата храната и заболяванията и пр.Лично днес в 12часа пред Дондуков ще му благодарим подобаващо ще има изненади както той ни обича да ни поднася ще му върнем жеста подобаващо
138
3
 
7
 
! Отговори
Ей така става... преди 2 години
Емиии, така ще е, докато хора като Киро Гела разсъждават видиш ли, защо едно домакинство плаща 100 лв. той, а аз в завода плащам 500лв.
137
5
 
3
 
! Отговори
черния преди 2 години
До Милиарди >> Ако Боко е взел 15 млрд. Това са 2 бона на калпак българин. Един пенсионер може да изкара 7-8 месеца с тия пари, без т ашак=========================================================Народа обича боцата и ще му плаща всички сметки а дали 2000 на калпак, или 5000 все тая. В любовта парите не играят!
136
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението - те са . . . . . . . * * * * !
135
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, никой ли не се интересува какво става по света? Тази инфлация не е само наша, местна, валидна е за Европейския съюз и за останалия свят. За причините й можете вече и сами да прочетете. Не е по силите на едно правителство или на един президент да я създадат!
134
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герберасти кво сега - свалихте ли Правителството или още го сваляте?Лоения крадец оседла ли вече белия кон или ще се върне на раирано магаре?
133
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква храна ,нали имаме ваксини и сертификати ,.
132
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е важно. Важно е да си набоден и да имаш сертификат. Овцете трябва да са в кошарата, пък все ще отделят някой лев за сметки и за хляб. Кефите ли се, бе зомбита? Айде след 20 дена дружно с пропуски, с маски и скафандри пред урните. Бееее
131
18
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ще го търсите Бойко БорисовНека да дойдат сметките за тока за ФЕВРУАРИ
130
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак гласувайте за кремълския фигурант, учиндолския раппон и канадския лъжец и съвсем ще цъфнем и вържем.
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро този вирус наистина ще ни излезе през носа и удоволствието да ни налагат мерки, и всякакви ограничения, няма как да не избие в инфлация и бедност. Без да съм икономист, но прогнозирам че за вирус няма да искаме и да чуем, а юристите ще имат много работа да спасяват задните части на сертификатаджиите.
128
9
 
16
 
! Отговори
смеех преди 2 години
Радев финишира преди да е стартирал.