Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края

Браншовици и синдикати иска по-ниско ДДС за основните храни
262
Храната поскъпна, всеки четвърти българин едва свързва двата края
Снимка: Pixabay

По данни на КТ „Подкрепа“ бедното население на страната е около 25%.

Отчита се скок в цените на зеленчуците на едро. Картофите са поскъпнали с 14%, зелето с 43%, а морковите с 39%. Това са данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Повишение има и при основните хранителни продукти – олиото бележи ръст с 30%, яйцата с 22%, а пилешкото месо с 15 на сто. Увеличение има и при брашното, и при захарта.

Още по темата

На този фон потребителската кошница вече излиза 79 лв., за сравнение миналата година основните стоки са стрували 73 лв., а през 2019 г. – 68 лв.

Поскъпването коментираха представители на работодателите, социалните партньори и държавата пред bTV.

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища Владимир Иванов пазарът у нас е високо конкурентен, което влияе за по плавното вдигане на цените.

„В определени продукти има по-голяма динамика – плодовете и зеленчуците. Там климатът е причина, не ценовата истерия с ресурсите. При основните хранителни продукти увеличението е предимно при млечните стоки – с около 10%. При месото цената е същата като миналата година“, добави той.

Иванов каза още, че единствената стока с пикови стойности е олиото, като скокът на цената е започнал още април миналата година.

Председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева заяви, че вече се усеща промяна в цената на хляба. „Доставната цена е едва 50% от това, на което се търгува до крайния потребител. Затова работодателските организации имаме предложение – 9% ДДС на основни храни. На пазара има хляб, чиято цена минава 10 лв., тоест има много видове хляб, при основните има покачена себестойност, която все още не е отразена в договорните отношения с търговските вериги“, заяви тя.

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова заяви, че инфлацията ще намали покупателната способност на повечето хора. „На една минимална заплата от 650 лв., чистата сума, която получава човек е около 540 лв. Около 85 лв. от тази сума отива за ДДС. Тоест – ние натоварваме най-ниско доходните групи от населението“, обясни представителят на синдикатите и добави, че подкрепят предложението за намаляване на ДДС при основните стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
10
 
14
 
! Отговори
Бай Тошо преди 2 години
Искахте коли втора употреба,имате гиИскахте дрехи втора употреба,имате ги.Може и бельо втора употреба да ви осигури демокрацията.Пари няма да ви трябват защото кораба потъва бавно но сигурно.
106
7
 
5
 
! Отговори
дълг от ГЕРБ преди 2 години
Според Ямболския долу, наследството на ГЕРБ е СЕДЕМ И ПОЛОВИНА ПЪТИ от кризата след КТБ. Това истина ли е или този ямболския лъже?
105
5
 
18
 
! Отговори
Магнитски преди 2 години
Образование-унищожено,здравеопазване -унищожено,армия-одавна унищожена.
104
5
 
5
 
! Отговори
Леша преди 2 години
На 15 октомври се вдигна левела на терор във всички държави. Успоредно с това се наду изкуствено и биткоина, за да се плаща на политиците по цял свят. Така се плащаше и на БЛМ в щатите.
103
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СДС,който не скача е червен,двата пръста нагоре и т.н.Защо не викате сега.Ще дойдат по лоши времена.За тридесет години всичко беше съсипано,унищожено,разграбено и окрадено.България одавна е един обран бостан,една издоена крава,един обрулен орех.
102
7
 
6
 
! Отговори
Крал на Войната преди 2 години
Предстои ПЪРВА СВЕТОВНА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА (за лайк бутоните). Който спечели войната печели всички лайкове. И го обявяват за глобален герой, спасител на новия Свят.
101
5
 
2
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 151 Войната която предстои по цял свят ще е жестока и няма да има милост за никой. Не се вживявай толкова, платен недъг!
100
15
 
3
 
! Отговори
Имам пари преди 2 години
Аз имам 14-15 хиляди евро оборотни и 120 хиляди кеш спестени. Имам инвестирани в 2 имота и още 2 имота са ми за "реинвестиране" ако ме разбирате какво имам предвид. Другото имам един среден бизнес - произвеждаме - индустриалци сме. Да, малки ама си работим. Имам и един склад, там има няколко коли. Не са скъпи. И другото - имам доста приятели, които имат много пари - те ми помагат. Имам пари колкото да не гладувам и да не ходя пеш. Нямам иначе. Не ми стигат за нищо.
99
2
 
21
 
! Отговори
МъниКредит преди 2 години
нашата сериозна и мислеща доброто на всички компания за кредити представя новата си услуга - Бърз кредит за купуване на хляб. Ядеш сега... плащаш утре . А ако заема е обезпечен с ипотека на жилище ще имате и за кремвирш с половин бурканче лютеница ......... МъниКредит - Изгодния кредит.
98
4
 
9
 
! Отговори
Милиарди преди 2 години
Тиквата наистина взе милиарди. Хайде сега нека да започнем да смятаме. Ако е взел 5 милиарда, това са делено на 7 милиона - по 714 лв на човек. ако са 15 млрд. - 2100лв на човек. Ако Боко е взел 15 млрд. Това са 2 бона на калпак българин. Един пенсионер може да изкара 7-8 месеца с тия пари, без т ашак
97
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната на Радев.
96
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунизма се връща. Скоро и трици няма да има, кво остава за банани. Комунистите са доволни, скоро всички ще са бедни и без бъдеще като комунистите.
95
5
 
9
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
.... А бананите как са ? Тяхната цена нали е стабилна? Че ако и те поскъпнат... отиде ни и последната радост дето ни донесе демокрацията .
94
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Урсула даде на Тиквата 15 милиарда за К19... По 3000 евро на калпак къдя са парите, Нищо не съм взел :)))
93
7
 
7
 
! Отговори
Гхахаха беден 3 лева преди 2 години
Сутринта се събудих с 50 стотинки в джоба, даже не се шегувам. Пари нямам от месеци. Всичко борчове. Едвам кретам. Ама се връщам с такава сила, че мисля да почвам да ви риня. Всичко честни пари. С данъци, всичко. Всичко се плаща тука, както е по закон. Нема лабаво. И за това се изкарват много пари. Чисти, силни пари. Не крадени. Крадени пари не можеш да ги извадиш. Изкарани пари ги вадиш и ги разбиваш в челото на който искаш, крадените ги криеш по шкафчетата. Това са факти.
92
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък за вас - не знам.
91
14
 
8
 
! Отговори
АМ ХЕМУС преди 2 години
Ако бяхте оставили Бащицата да довърши 35 годишната магистрала, сега щеше да има храна за всички. Но комуниста фигурант Радев дойде и унищожи бАлгария, дето свети Борисов я построи от нищо. Борисов създаде съвременна бАлгария от пепелта, но фигуранта и червените сатрапи унищожиха всичко, защото не харесват успеха и благоденствието. Искат всички да мизерстваме, за това унищожиха и мелодия на годината. Защото са комунисти. И защото са диктатори. Честно. Слушайте ме. Аз говоря с Шефа. Заклевам се.
90
3
 
8
 
! Отговори
Ние си го знаем преди 2 години
Ама направете нещо по въпроса господа управляващи. Не само статистики и стъкмистики.
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Нека да ядат торти" Мария Антоанета по повод че народа е гладен. Яжте да ви е сладко :)
88
5
 
11
 
! Отговори
Е тва е преди 2 години
Всеки четвърти умира от глад. Бойко каза че сме много стабилни. Демек такава криза не би трябвало да се очаква хич. Кой точно лъже?