Милен Керемедчиев: Брюксел много трудно ще даде тези 13 млрд.

Планът за възстановяване ще се разглежда от ЕК два месеца
20 окт 2021 22:50, Нели Христова
46

Планът за възстановяване вече е в Брюксел, но ще бъде ли одобрен?

"Видяхме приповдигнатата атмосфера при връчването на Плана за възстановяване. Но все пак трябва да си свалим розовите очила и да погледнем реалистично какво ни очаква. Важно е хората да разберат каква е самата процедура в следващите месеци. Европейската комисия има два месеца, за да разгледа този План за възстановяване, тя ще го разглежда по 11 критерия, които трябва да бъдат обосновани на 3 зони - A, B и C, като "А" е най-високият критерий за одобрение. Планът, който беше подготвен от ГЕРБ, не беше добре изготвен", каза бившият зам.-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че нито един от проектите и мерките, които страната ни предлага, не трябва да получи "C".

"След тези два месеца Европейската комисия внася в Съвета на ЕС Плана вече за официално одобрение. Отново около месец. Така че в наистина идеалните условия, които са без никакви допълнителни въпроси, връщане на проекти, говорим за три месеца от датата на подаване. Декември няма да може да получим аванс. На два транша годишно се отпускат средства, наблюдава се изпълнението на проектите и реформите. И ако има частично изпълнение на някои от проектите или реформите - може да има и частично изплащане на средствата", допълни Керемедчиев.

Бившият зам.-министър на външните работи и икономиката смята, че в първите три месеца на 2021 поне да получим 13% от тези 13 млрд.

"Реформите, които трябва да се направят, са много по-важни от проектите. Ще дам пример с преминаването към "зелена енергия". Българската промишленост е тежко зависима от природните ресурси като въглища. 8% от БВП на България се обуславя от производства, които зависят от въглища. Така че България без да заложи много ясни перспективи за закриване на този вид производства - няма да получи парите, които тя очаква. Тук е сериозен и въпросът откъде ще вземем парите, за да платим за всичко това. Изключително трудно е да се прогнозира точната сума, но ние трябва да генерираме или нов дълг, който ще е между 1-2 млрд., за да можем да стартираме тези реформи, или както, че България се присъедини към 140 държави, които взеха решение за вдигане на данъците", обясни Милен Керемедчиев.

И е категоричен, че Брюксел много трудно ще даде тези 13 млрд.

А по думите му Администрацията е най-трудно реформираната сфера, защото тя винаги е "добре нахранена", за да може да гласува по определен начин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
13
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
България няма икономика. Зависи от подаянията на Евросъюза. Ако спрат парите за месеци нещата приключват. Затова и се прави каквото кажат европейците. И трябва да се приеме еврото. Онзи ден, един излязъл да каже, че Швейцария, която била като нас по размери не приемала еврото, ние защо сме го искали?! Това са безумци, на които се дава национален ефир. Швейцария е била оазис за пари още по ВСВ. Нашият тръгнал с нея да ни мери. Трябва да си знаем чергата. Защото ставаме смешни. ЕС ни направи хора!
19
8
 
3
 
! Отговори
РадеФ преди 2 години
Иска да изкара държавата България максимално замърсена, така че българите да плащаме максимално скъп ток и в същото време да вземе максимално много пари от евросубсидии. Станишев 2.0
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен17: Ама ние сме внесли повече! "Връщат" ни нашите пари, но може и да не си ги вземем.
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СИВ защо се сгромоляса? Защото не беше конкурентноспособен. Социален-капитализъм е утопия. По-скоро вървим към корпоративен фашизъм. В момента, в който са зароди отново Пролетарият в ЕС, революцията ще последва тутакси. Освен, ако не ги генномодифициран бъдещите поколения в ***.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този сам признава, че администрацията се разду и храни, за да гласуват по определен начин. Герб това го правеше 12 години, зат трябва чегъртане.
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези пари са безвъзмездни ,няма да ги връщаме.Никой не говори за други 13млрда на които имаме право ,те са кредити при много добри условия.Само,че България не е кандидатствала за тях!!!Но иначе Боко тегли заем от 5мрда,евро,а преди седмица служебните още 500млн.евро .при по-лоши условия от тези от ЕК.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен14... ти да не искаш да кажеш, че на тоя етап грубо се изчистват най-глупавите, дето не правят разлика между вирус и счупване на крак? И вярват в 5G, плоската Земя, Дядо Коледа??? Щото платените *** на погребалните агенции са лесни за разпознаване.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои са последните "ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЕКТИ"?И въпросите са:Кой е проектирал политическите проекти?Какво цели с тях?Кой плаща проектите?Как се набират фигурантите?!
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7: геноцидът трябва да завърши до 2050г. Трябва да останат 500 000 000 човеци предимно генно-пречистени. Ще им се втълпи съвършено нова парадигма за човешкия род. Но...Земята ще ги погребе и тях, защото RESTART в квадратните глави на перверзните богаташи не е онова, което ще направи Планетата.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Донякъде е прав,защото ако проектите които сме представили не са по евростандартите те няма да бъдат одобрени.Все пак да бъдем оптимисти защото планът е съгласуван с еврокомисията и затова закъсняхме с него.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е Славчу дето гласувах за Него! Тоя да не излезе амбрияж барабар с Тошко? Леле как се минах!
9
6
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Урсула даде на Тиквата 15 милиарда за К19... По 3000 евро на калпак къдя са парите, Нищо не съм взел :)))
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такава кървава революция ще залее евроатлантическата общност, че Сирия ще ни се види Небесно царство. Тази перверзия трябва да се изчисти като Авгиев обор. Най-злите и проклети създания са начело на евроатлантическата общност, НЕКАДЪРНИ, НО АМБИЦИОЗНИ И АЛЧНИ МИЗАНТРОПИ.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брюксел е похарчил парите. За очакващите - четвъртит!
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вдигат данъците. На тази територия ще останат само инвалиди. Като стане дума за работа в селскостопанския сектор за жълти стотинки младите масово ще заминат за Англия и Италия за по-добро заплащане. Хубавата новина е, че накрая ЧЕРВЕНИ ПЕНСИОНЕРИ КАТО ТОЗИ СЪЩО ЩЕ ОТИДАТ В ГРОБА И ЧАК ТОГАВА населението с коренно нов етнически състав ще започне да се възстановява.
5
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ПОВЕЧЕ ПАРИ ЩЕ ДАДАТ САМО ДА СМЕ ПОСЛУШНИ! ЕС ИМА ТРИЛИОНИ ЕВРО ОТКРАДНАТИ ОТ ДЪРЖАВИТЕ КОИТО МИНАХА НА ЕВРО И СИ ДАДОХА РЕАЛНИТЕ ПАРИ СРЕЩУ КОЕТО ПОЛУЧИХА НАПЕЧАТАНА ХАРТИЯ! НО УСЛОВИЯТА СА ДА СЕ ПРИЕМАТ ГЕЙ ИЗВРАЩЕНИЯТА КАТО ЗА НАЧАЛО А ПОСЛЕ СИГУРНО ЩЕ Е РЕД И НА БРАКОВЕТЕ МЕЖДУ ХОРА И ЖИВОТНИ ТРЯБВА ДА СМЕ ТОЛЕРАНТНИ И КЪМ ЖИВОТНИТЕ!
4
0
 
13
 
! Отговори
Пловдив преди 2 години
Да ти таковам и смотаната държава, щом смешните 13 млрд. лева за 6 години ще ни оправят. Хаха. В България всяка година изчезват двойно повече. България сериозна държава ли е? И как да имаш доверие за ваксини и всичко останало? С двата млрд. лъва ще оправят ли здравеопазването или само Пирогов не могат да ремонтират А между другото пак ще плащаме по 2 млрд членски внос.
3
0
 
6
 
! Отговори
Дерзайте преди 2 години
В България се изпълнява извън съдебно Смъртна Присъда от служби,полицаи и килъри ,нали се сещате ,че тези помощи от страна на ЕС се изплащат срещу Съдебна реформа и спазване Човешките Права!
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За поредна година голямо крадене ще падне от страна на политиците на България
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърватска вече получава етори транш?