Милен Керемедчиев: Брюксел много трудно ще даде тези 13 млрд.

Планът за възстановяване ще се разглежда от ЕК два месеца
20 окт 2021 22:50, Нели Христова
46

Планът за възстановяване вече е в Брюксел, но ще бъде ли одобрен?

"Видяхме приповдигнатата атмосфера при връчването на Плана за възстановяване. Но все пак трябва да си свалим розовите очила и да погледнем реалистично какво ни очаква. Важно е хората да разберат каква е самата процедура в следващите месеци. Европейската комисия има два месеца, за да разгледа този План за възстановяване, тя ще го разглежда по 11 критерия, които трябва да бъдат обосновани на 3 зони - A, B и C, като "А" е най-високият критерий за одобрение. Планът, който беше подготвен от ГЕРБ, не беше добре изготвен", каза бившият зам.-министър на външните работи и икономиката Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че нито един от проектите и мерките, които страната ни предлага, не трябва да получи "C".

"След тези два месеца Европейската комисия внася в Съвета на ЕС Плана вече за официално одобрение. Отново около месец. Така че в наистина идеалните условия, които са без никакви допълнителни въпроси, връщане на проекти, говорим за три месеца от датата на подаване. Декември няма да може да получим аванс. На два транша годишно се отпускат средства, наблюдава се изпълнението на проектите и реформите. И ако има частично изпълнение на някои от проектите или реформите - може да има и частично изплащане на средствата", допълни Керемедчиев.

Бившият зам.-министър на външните работи и икономиката смята, че в първите три месеца на 2021 поне да получим 13% от тези 13 млрд.

"Реформите, които трябва да се направят, са много по-важни от проектите. Ще дам пример с преминаването към "зелена енергия". Българската промишленост е тежко зависима от природните ресурси като въглища. 8% от БВП на България се обуславя от производства, които зависят от въглища. Така че България без да заложи много ясни перспективи за закриване на този вид производства - няма да получи парите, които тя очаква. Тук е сериозен и въпросът откъде ще вземем парите, за да платим за всичко това. Изключително трудно е да се прогнозира точната сума, но ние трябва да генерираме или нов дълг, който ще е между 1-2 млрд., за да можем да стартираме тези реформи, или както, че България се присъедини към 140 държави, които взеха решение за вдигане на данъците", обясни Милен Керемедчиев.

И е категоричен, че Брюксел много трудно ще даде тези 13 млрд.

А по думите му Администрацията е най-трудно реформираната сфера, защото тя винаги е "добре нахранена", за да може да гласува по определен начин.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Крадливата пасмина преди 1 месец
Цялата мафия във България точи лиги ГЕРБ и СДС са полудели да не ги испуснат.
41
2
 
7
 
! Отговори
ваксаджия преди 1 месец
Дрън-дрън! Пари ще има за гушките на нашите наведеняци политици, само ако с бой и кръв, ваксат поне 60% от населението. Това е нареждането от ЕС, другото е бошлаф за наивници. А нашите комунисти няма да изтъвват кокъла лесно. Страшното тепърва се почва.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стара гологлава хиена, типичен пример за политическа мимикрия. След последното му царуване със симеончо, родата му е взела пощите под аренда. Були,лели,братя,сестри,чичовци,зълви ,стринки, всичко е на хранилка там и усвоява.
39
8
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Досега 13 само Тиквата усвоява парите и шайката му... Асан само пълни бюджетя на Еврогейския съюз :)))
38
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Без бой нищо нема да даде :)))
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 27, как да не сме били зависими от съюза ? Умнико, кой създаде Варшавският договор и защо бяхме включени в него? Защо беше създаден СИВ и пак бяхме включени в него? Да кажеш една западна организация, в която сме членували? Каквото кажеше Големият брат, това ставаше! Да кажеш нещо за Пражката пролет, и кой нареди на войските ни да отидат да убиват там? Много си проооЗт, и нищо не знаеш.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На кой да ги даде, като и да ги преведат, народът нищо няма да разбере от тях. Колко пари от еврофондовете потънаха в незнайни джобове( разбирай на Винету и Сие )?Да си кажат управляващите, че цялата тази вакханалия е за тези пари, и че набедената пандемия е само за страните от Европа и Северна Америка . На тези от Азия, Южна Америка и особенно Африка , въобще и не им пука вече за ковид.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой от нас няма да види и едно евро от тия пари. Със сигурност са разпределени отдавна където трябва.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Зелена сделка"на Прокопиев.Нови Миглени Куневи,ще харижат без пари въглищни централи,а ще получат за себе си перки и солари на територията на Мариците.Жалки сте!В Китай,дори Индия залесяват около въглищните райони,дърветата да поемат въглеродния диоксид.Четох стар доклад за ТЕЦ Варна когато горяха донбански въглища.При горенето се отделят различни тежки метали-олово,алуминий и др.,бяха открили технология която ги улавя,а тези метали са използваеми.Технологията била скъпа,но може да се подобри
33
1
 
12
 
! Отговори
Магнитски преди 1 месец
А бе те веднъж да ги дадат.Пак ще пада яко крадене.Нови властници след оялия се Толуп ще дойдат,гладни и жадни.
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Футболисти на Локо София биват викани с повиквателна за 2 години в народната казарма, което дефакто прекратява футболната им кариера.Дали България е добра или лоша на футбол не коментирам. Само това което се е случило на българския отбора, победил шампиона на СССР.
31
5
 
1
 
! Отговори
Футбалерко преди 1 месец
До Директна намеса ... България НИКОГА ...ама НИКОГА не е била добра на футболен терен. Имали сме преди 100г. едни Гунди и Котков дето още си ги спомняме със сАлзички на очите и един отбор дето изненада света със селските си чалъми на Световното 94 ... И ТОЛКОВА . През останалото време сме с цял наръч леви крака на терена . Било ни наредено да падаме от руски отбори ... Ха. Те добре че не са ни заповядали да ги бием на всяка среща , че тогава щяхме здраво да се изложим .
30
0
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До 22"ЕС ни направи хора!" - неграмотните про'стаци от махалите, нали?!
29
9
 
2
 
! Отговори
Директна намеса преди 1 месец
До 27 "Съветският съюз никога не е командвал така директно в България": През соца на българските футболни отбори е било наредено да губят от съветските. Единствено Локо София с Начко Михайлов и треньора Васил Методиев - Шпайдела кръстен по прякор на немския маршал Ханс Шпайдел не се подчиняват и побеждават тогавашния шампион на СССР-Динамо Киев. В Рзултат следват репресии срещу отбора на Локо София, Има 1 убит футболист (самоубийство при ловен инцидент) а Шпайдела е със спрени треньорски права.
28
9
 
6
 
! Отговори
и те така преди 1 месец
ако фигуранта вземе власта забравете за тия милиарди и за всякакви други пари.
27
10
 
12
 
! Отговори
Соца в кратце преди 1 месец
Толкова независима, че чак са искали да стават република в състава на ссср. От независимост и национална гордост?! Най-тъмните години от историята на България, погубени милиони човешки съдби, забрани, терор и насилие. КГБ и КПСС са командвали директно тукашните. Дори оттук организират атентати, за които после наклепват нас, като този на Агджа, организиран ог КГБ от нашата територия. Окупирана от комуноидите, античовеци.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едни хора си правят сметка как ще усвоят 13 милиона на гърба на продадените опитни мишки. Ще ни одобрят парите според набодените.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България беше най-независима през социализма. Собствена индустрия, независимост, култура. Съветският съюз никога не е командвал така директно и оперативно България. Уважение, зачитане на народите. Тези 45 години ще останат единствените на независимост.
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички тези хубавци, които ги гледате на лидерски позиции, са бивши тройкаджии, но с комбинативен ум без задръжки в преследване на личното облагодетелстване. Не е случаен фактът, че се назначават на власт мошеници. Така се събират лесни за манипулация отвън разрушители на България. Дори Васил Божков е нежелан сред тях, защото има някакъв талант и самостоятелност на фона на посредствените бандити.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чергата е много добра алегория на гените. Етносът и носителите на гените-младите етнически българи като обеднеят, а това ще стане, ще се пръснат по целия ЕС и свят. Край с чергата. ЕВРОТО НЯМА ДА НАПРАВИ БЪЛГАРИЯ БОГАТА, А САМО ЩЕ ПОКАЖЕ ОГРОМНАТА РАЗЛИКА В ИКОНОМИКАТА И ДОХОДИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ СПРЯМО ЗАПАДНИТЕ СТРАНИ, НО ще освободи западните ЕС страни от валутния борд на България и ВСИЧКО КАТО ЗЕМЯ И РЕСУРСИ ЩЕ СЕ ИЗКУПИ НА БЕЗЦЕНИЦА.