12-годишният син на майор Терзиев съди авиобаза "Граф Игнатиево"

Той иска обезщетение от 70 000 лева
21 окт 2021 21:08, Нели Христова
47
12-годишният син на майор Терзиев съди авиобаза "Граф Игнатиево"
Снимка: БГНЕС

Апелативният съд в Пловдив върна дело на Окръжен съд-Пловдив, образувано по жалба на Александър Терзиев /12 г./ - син на загиналия военен пилот подполковник Валентин Терзиев, свързана с неизплатен извънреден труд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, съгласно решение на състава на Апелативния съд, качено на интернет страницата му.

Синът на пилота Терзиев, загинал на 9 юни край Балчик, съди Трета авиобаза Граф Игнатиево за положен, но неплатен на баща му извънреден труд. По данни на исковата молба става въпрос за 2967 допълнителни работни часа за времето от 26 май 2010 до 9 юни 2021 година, за които летецът не е бил компенсиран с почивка. Така синът му настоява за обезщетение от 70 000 лева.

Ищецът твърди, че неговият баща като военнослужещ е бил задължен да дава дежурства при условия и по реда, определени в уставите на въоръжените сили и с други нормативни и административни актове, издадени от министъра на отбраната, се посочва в решението на апелативните магистрати. Александър твърди още, че служебното време над нормалната му продължителност, е следвало да се компенсира с намалено работно време, а то не е извършвано адекватно през време на службата на неговия баща. В резултат на това към 1 юни 2021 г. (месецът, предхождащ освобождаването му от военна служба) той е имал 2 967 часа общо превишаване на служебното време, което не е било компенсирано с почивка.

В тази връзка момчето твърди, че при този режим на работа отчитането на служебното време на военнослужещите се е извършвало сумарно и когато разликата не е компенсирана с намалено работно време - с почивки до деня на прекратяване на правоотношението, и която разлика всъщност не представлява извънреден труд, то следва по аналогия от Кодекса на труда да се заплаща като извънреден труд, едва след прекратяване на договора за военна служба.

Молбата е подадена до Пловдивския окръжен съд на 28 юли т. г. чрез майката на Александър - Димитрина Попова, защото той е малолетен. Със свое определение от 23 септември т. г. Окръжният съд постановява, че се касае не за един, а за множество искове, тъй като периодът на неплатения извънреден труд е дълъг, и препраща делото по подсъдност на Асеновградския районен съд. Александър Терзиев обжалва и Апелативният съд в Пловдив се произнася, че искът не е за помесечно дължими суми, а за общо обезщетение, определено към момента на прекратяване на служебното правоотношение на загиналия пилот. Така със случая трябва да се заеме Пловдивския окръжен съд, защото определението на Апелативния е окончателно.


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
В АРМИЯТА преди 1 месец
трудовите правоотношения е се определят от кодекса на труда, а от уставите.
44
0
 
0
 
! Отговори
Био-Печелбарката преди 1 месец
платеното обучение за летци в много от западните държави е на 250 000$. Да му изплатят 70К и да си поискат 180К от алчната и фалшива био-печелбарка.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен който написа: ". . .жената която даже не носи фамилното име на сина си". Не не СИНА а на МЪЖА си тя не е взела фамилното име.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 26 Май 2010 синът е бил на 1 (една ) година.????????!!! Чрез майката на детето е подадена исковата молба за да има някакъв вид морален натиск върху съдйте. Все пак дете, все пак 12 годишно. . . . Адвокатски и психарски въжделения на жената която даже не носи фамилното име на сина си. Бог да го прости мъжагата. Светло му памет. И моля тия кандърми да си ги провеждат по далеко от гроба на загиналия български офицер.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
12-год. син съди?! Смешка!!! Не казвам, че не трябва да се направи, ама НЕ И ОТ 12-год. момче! Се пак
40
0
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Скоро няма да разберем истината,а може би и никога.Спомнете си атентата срещу войниците на околвръстното.
39
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До до ПроСоТо...доста години в поделение..няма да го цитирам,но известно като "Вакарел"../макар че се водеше в Елин Пелин /..-ПВО ЗРК...Ако изобщо ти говори нещо това съкращение..Така че имам "известни впечатления" как се случват нещата в авиацията..Не говоря за неизбежните щабни неразбории,става въпрос за ИНЦИДЕНТИТЕ,които се случват..Волю или не волю..
38
3
 
3
 
! Отговори
О, божке преди 1 месец
Жена ти ти търси парите даже след теб. Е, това е българката. Мила и добра.
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Застраховките живот се правят заради риска. Още 70 бона за харчене по моловете, разходки в чужбина и за новата Голяма любов, която е срещнала. Много весела вдовица се оказа.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много алчна жена.
35
1
 
1
 
! Отговори
до ПроСоТо преди 1 месец
Не си много компетентен как се случват нещата в българската авиация, а и сигурно не си ходил в казарма.
34
2
 
7
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
Да плащат и толкова. Какво се разправят. Тези 70к нито ще оправят живота на детето нито ще се отразят на МО.
33
4
 
8
 
! Отговори
Позор преди 1 месец
Радев предаде другарите си по служба, а тези дни предаде и целия български народ на ковид фашистите. Срам и позор!
32
3
 
4
 
! Отговори
bubba преди 1 месец
олеле-малеле, толкова ниско ли паднаха... детето сигурно не е изпило първата си бира и първото си кафе, но съди най-голямата и серозна авиобаза в България... Не срам, няма дума която да опише тоя който го е забъркал в това...
31
2
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
До Анонимен...е като нема брак с майора,защо търси некакви.."компенсации" ЧРЕЗ МАЛОЛЕТНИЯ?...Тя НЕ му е съпруга в тоя случай,а просто.."СТРАНИЧНО ЗАИНТЕРЕСОВАНО ЛИЦЕ"...Ето товаМИРИШЕ!..Иначе ...Не знам как би могло да стане,но въпреки всички напъни на отговорните и най-вече на БЕЗОТГОВОРНИТЕ фактори,задължително е да стане ясна причината за инцидента..И като стана дума:..-Некой знае ли резултатите от анализа на "черната кутия" на "МиГ"-а?..Питам ИСКРЕНО,защото не следя тоя.."каааазууусссс".
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо се работи след пенсия ли в МО и МВР? Защото е изгодно и позволено от закона (от известен брой години). Пенсионираш се в разцвета на силите си, оставаш като пенсионер и военен. Взимаш пенсия (добра) + заплата като военен (добра)! За същата работа, като непенсиониран военен.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да осъди Държавата да си наеме свестен адвокат и ще спечели
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми се вярва да е полагал извънреден труд и да не са му платили и то в държавния сектор.
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не ми се вярва да е полагал извънреден труд и да не са му платили и държавния сектор.
26
3
 
6
 
! Отговори
Не разбирам преди 1 месец
От една страна пилотите се жалват, че летят под 100 часа годишно, от друга страна правят по 300 часа извънреден труд...