Блокираха възлово кръстовище във Варна

Недоволните се събраха заради зелените сертификати
21 окт 2021 18:10,
27
Блокираха възлово кръстовище във Варна
Снимка: БГНЕС, архив

Протест блокира за кратко движението пред сградата на Община Варна. В акта на недоволство се включиха десетки собственици на заведения и служители в тях. А причината е въвеждането на зелените сертификати.

Заместник-председателят на Сдружението на заведенията в България Марин Сотиров е категоричен, че условията за издаване на здравните документи трябва да става по начина, по който е било договорено с Министерството на здравеопазването и с министъра на туризма.

По думите му сертификатите трябва на първо място трябва да се въведат за държавната и общинска администрация, а не да са насочени само срещу моловете, фитнесите и заведенията. Според него, ако това важи за всички, това е единственият начин да не изпадне страната в тотален локдаун.

Още по темата
„Много важно искане е да се признават тестовете за антитела, защото над пет-шест пъти е скритата заболеваемост. Тези хора не могат да си изкарат сертификат, въпреки че са преболедували и са го доказали с такъв тест, но държавата не им издава документ, защото той не важал в Европа“, обясни Сотиров пред БТА.

Той допълни, че по техни данни, до преди няколко дни ваксинираните сред персонала на заведенията са 40 процента, но той се покачва, защото масово хората заявяват желание да се ваксинират. Минус в заповедта е, че тя дава един ден за приспособяване към нея, каза още Сотиров и допълни, че ще протестират докато не постигнат исканията си.

Собственикът на заведение в центъра на Варна Михаил Стефанов допълни, че спадът в оборота му само днес е с 80 процента, а от началото на пандемията - с 90 на сто. От началото на кризата с коронавируса е затварял три пъти заведението си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари