Стефан Янев: Чакахме до последно, за да вземем мерки, няма натиск

Премиерът се надява те да са с хоризонт няколко седмици
Обновена: 21 окт 2021 17:19 | 21 окт 2021 16:52, Веселина Йорданова
312

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Чакахме до последния момент да обявим правилата, които подготвихме и това беше грешка, но се опитвахме в най-късен етап да вземем тези мерки. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на пресконференция в МС по повод въведеното изискване за зелен сертификат.
Още по темата
Той изрази надежда мерките, които определи като меки, да са временни, в рамките на няколко седмици и припомни, че през лятото ограничения нямаше.

България се намира в труден момент, момент на множество изпитания, които можем да преодолем само с общи усилия, подчерта премиерът.

По думите му изправени сме пред сериозни кризи.

Добре разбирам основанията за негативните обществени реакции и напреженията. Няма да се оправдавам, да, направихме грешки, и се опитваме да коригираме действията си, когато е необходимо, но и положителни стъпки, които ще се усетят след време, посочи той.

Янев подчерта, че българската здравна система е на границата на своя капацитет да се справи със ситуацията и да осигури грижа за нуждаещите се от болнично лечение.

Премиерът каза, че въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори или от желание да се ограничават гражданите.

Това, което предприемаме в момента, като временна мярка, надявам се с хоризонт няколко седмици, е провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани, защото алтернативата е да затворим държавата, по подобие на последиците от 2020 година, с които се справяме и в момента, подчерта Янев.

Той заяви, че е готов да понесе цялата политическа отговорност за това, но въпросът е дали заедно като общество можем да носим отговорност за своето настояще и бъдеще.

Призовавам за малко търпение, за разбиране и за повече солидарност, за да преодолеем настоящата ситуация заедно, заяви премиерът. Той подчерта обаче, че наблюдаваме ситуация, при която определени фактори се стремят да подкопаят политическата система, за да си осигурят предимство на изборите.

Заради това премиерът се обърна и към партиите с думите, че тези проблеми нямат партиен профил.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още по темата: Стефан Янев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
202
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това със зелените сертификати зав моловете е икономически оправдано само за над 70% ваксинирани. Видяхме днес как моловете се грижат за клиентите си, не се разбира дефакто каква услуга извършват, седят затворени и се пазят от хората. Приличат на шантонерки които са си сложили доста висока цена и не пускат за по-малко пари. Ако питаме мъжете - такива жени си стоят в крайна сметка сами
201
1
 
18
 
! Отговори
том преди 2 години
Изкарах ковид-а,и съм ваксиниран.Много неща подкрепям,с изключение на локдауните.Просто заразата трябва да премине през хората.За съжаление това е истината.Уважавам,и едновременно отричам Мангъров,но е прав.Нито маски,нито затварянето вършат работа.Гърците като стигнаха до безумие в затварянато,какво направиха.Нищо."Прекарване" на заразата през нас,плюс ваксина.Неизбежнж е.Дано устоим.
200
4
 
18
 
! Отговори
гошо преди 2 години
професията на военния е да убива!!!
199
2
 
25
 
! Отговори
кире преди 2 години
и този е бил на маневри когато Господ е раздавал разум!
198
2
 
26
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
В желанието да са различни от Борисов и Щаба, тия проявиха пълна безотговорност и некомпетентност! Щях да се смея с пълна сила, ако не беше толкова трагично и не си отиваха хора всеки ден! Не генерали , а мишоци и мижитурки! Грам достойнство нямат!Престъпно безхаберие!
197
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, подведени от "честни частничета" отлагаха мерките до последно. А трябваше в момента в който се назначи второто служебно правителство да се въведат ограничения за неваксинираните в здраната система, образованието, администрацията и армията и полицията, които да доведат до масова ваксинация. Ваксинираха ли се хората в тия системи, може да се продължи с останалите бавноразвиващи се.
196
3
 
17
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Мамина душица, той-чакал до последно....ХА-ХА-ХА. Нали Кацата, дето плюваше като му беше широко около врата юни и юли предишните какави *** мерки взимали и как ги взимали, пък променяли. Тааааа-състави той план, от който нищо не изпълни, ама въведе зелен сертификат, който не беше вплана и промени правилата около 5 пъти по него от вчера. Аз съм ваксинирана, обаче съм потресена от некомпетентността -какво му пречеше да обяви през юли-от ккрая на септември-сертификат. Жал-кар.
195
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, който отлага проблемите до последно изведнъж му се изсипват всички на главата.
194
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо са чакали до последния момент. Да бяха предупредили преди 2 седмици и хората щяха да се подготвят. Ситуацията от днес за утре е революционна.
193
1
 
8
 
! Отговори
факт преди 2 години
този какво работил и къде е живял, кои са му приятели....
192
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стефан Матросов!
191
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хунтата на Радев убива !!!?
190
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фа-шис-ти! Чака ви три-бу-нал!
189
9
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
до 222 "Сега ще затънем повече"? И от кога и колко повече 222? Питам ,щото аз оцелях през Лукановата зима,Виденовата зима,та до днес! На колко си години? Ние помнещите социализма пишещи по някога и споделящи НЕПРАВДАТА ДНЕС.Точно вие младите ни кликахте минусите в полза на Борисов или "демокрацията" днес! Виждаме я тази "демокрация" " Демократична" вече почти 32 г!! Защо не ни вярвате? Защо ни е да си измисляме?-:(( Получавате база за сравнение от извора както се казва!
188
2
 
6
 
! Отговори
???""" преди 2 години
Добре извинен си. Само, че близките на починалите ще ти простят ли?Политическа отговорност.....Какво ли значи тя......? Оставка, пенсиониране, мъмрене пред строя...,като комунист....
187
2
 
6
 
! Отговори
Почакайте да видите преди 2 години
Сега ще затънем повече, отколкото миналата година с локдауна.Не че го искам.
186
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
219 И кво има да "мислим" бре?! Мутрата си тръгва след изборите! Връщане на зад няма! Ние ще се развиваме ли като държава,или нещата все около Бившата комунистическа мутра ще се въртят? Гласувам за ПП и приключвам с наглеца крадец и бивша мутра!!!
185
2
 
1
 
! Отговори
Иван Димитров преди 2 години
Хора мислете:https://youtube/watch?v=LB8ZpTs7kfI&ab_channel=%D0%94%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8
184
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Най-голямата грешка сте вие-служебното правителство 1 и 2 и вашият кукловод Руменчо Радев.
183
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Довиждане зелени чорапи! Добре че показахте истинското си лице навреме, за да се объркат по-малко хора на изборите! Сбогом, няма да ни е мъчно за вас!