Костов оцени: Нито Борисов, нито Радев се справиха с пандемията

Обстановката е мрачна и тревожна, посочи бившият премиер
22 окт 2021 15:12, Красимир Ангелов
176
Костов оцени: Нито Борисов, нито Радев се справиха с пандемията
Снимка: БГНЕС

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи“. Това заяви в интервю за БНР бившият премиер на страната Иван Костов.

"Обстановката е мрачна и тревожна", добави той и цитира сп. "Економист", което е класира България на първо място в света по поражение върху населението от извънредна или свръхсмъртност. Костов уточни, че това е разликата между обичайната смъртност в дадено общество за определен период от време и настоящата такава.

Бившият лидер на ДСБ посочи, че няколко пъти е изказвал своето мнение за борбата с ковидкризата, но според него полза от това не е имало.

Още по темата
По думите на Костов искането на оставката на здравния министър Стойчо Кацаров е следствие от зловреден популистки синдром на БСП. Според него е очаквано от бившата управляваща партия – ГЕРБ, да иска оставката, но не се очаква това от социалистите. "Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения".

Бившият премиер все пак уточни, че за да се иска оставката в момента на здравния министър, трябва да се има готов вариант за заместник, защото според него никой не сменя главния пожарникар по време на пожар.

Костов посочи още, че опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на "принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото".

"Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда - лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на толкова човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат", смята Костов.

Бившият премиер призова хората да се отрезвят и да осъзнаят това, в противен случай това, което очаква България, е още повече болни и смърт. А според Костов родните политици страдат от популистки синдром.

Той бе категоричен, че каквито и мерки да се вземат, все ще има хора, които са недоволни и никъде мерките не се приемат с аплодисменти. "Хората няма да бъдат доволни от мерките. Значи ли това обаче, че  пазейки се от това недоволство, ти трябва да правиш политика", попита Костов.

Той определи като неправилно затварянето на училищата, а оставянето на всичко останало отворено. По думите му именно образователната система е най-изпълнителна в мерките и ги посреща послушно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
5
 
9
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Фанете го тоя тъмен субект,ваксинирайте го и директно в сибир,нали е ученик на КГБ-ГРУ!
88
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо Байо ++++++++++++++++++++++++++
87
1
 
12
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
Е дайте думата сега и на Жан Виденов, много искам да чуе нещо и от най-успешния ни премиер!
86
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми самият костов с друго освен с градинарство не е известен да се справя, така че не знам защо ръси оценки
85
6
 
3
 
! Отговори
Прав си донякъде преди 2 години
Борисов не се справи , защото затваряше градове , паркове и градинки , а както сам се убеждаваш при Радев сами се редят на опашки за ваксини !! Какво всички се биете в гърдите , кой е по-голям обединител , като чели ще събирате разпиляло се стадо овце ??!! Я виж как при Радев сами си отиват на ветеринар - Какъв по-голям обединител търсите ?! Я да си четеш книжката там и не ни занимавай с глупости !!!
84
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ти, със сините венци! Прибери си лаборантите, че ocp'axa и ocмъpдяxa орталъците, бе!
83
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оффф и този ли го извадихте от нафталина да дава оценки. Помним по негово време какво беше, няма нужда да му слушам оценките!!!
82
2
 
18
 
! Отговори
П.К. инк. преди 2 години
"Приватизатора" - разрушител на българската икономика отново изпълзя. Така се получава, когато мръсното лице няма ни доблест, ни чест, ни срама от Бога...
81
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно пък тоя, дето трябва да е в затвора, дава коментари !!! Продажник .
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това с пандемията е по заповед на щуката. Нищо не зависи от нас. Европейски ценности.
79
4
 
7
 
! Отговори
Н1 преди 2 години
Ванка, наборе, ти имаше уникалната възможност да бъдеш пожизнен цар на България със силното СДС. Помниш ли като взе властта, с бутилка шампанско от стълбите на Александър Невски ти обеща, че няма да ни предадеш. Царя те би на изборите и ти три години се кри, вместо да се реваншираш категорично. А можеше и да не падаш от власт. Сега какво коментираш, готови факти, бития бит...нейсе.
78
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов пък много компетентен. Видяхме го колко струва.
77
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От какво се страхува всеки лекър по света
76
7
 
2
 
! Отговори
Манолов преди 2 години
До Сосидж 93Много повече ще ти отива да се кръстиш Шитсосидж. Но, Костов си е виновен, че нищо не направи на червени б о к л у ц и като тебе. В същност, с всичките му кусури, той направи повече за България от тези след него. Друг въпрос е, че не беше достатъчно.
75
3
 
12
 
! Отговори
КОСТОВ ЛИ! преди 2 години
Най-голямата заслуга на агент Кънчо е създаването на политическата партия ДБ, която сега под ръководството на Бойкикев и Гн..ома на балотажа ще гласува за Радев. Така измислените демократи от ДБ ще служат на контролираната от Радев демокрация...
74
7
 
4
 
! Отговори
!! преди 2 години
И затова сега надеждата ни е в Луна и Кардайъ , а защо не и Волен Сидеров който пък ни обещава колониална независимост , свобода и да изгони всички лоши агресори !!!
73
1
 
13
 
! Отговори
Учуден преди 2 години
Лъжльо!?Ако това беше вярно,ти щеше да си преварил отдавна Каролев!Борисов ви спаси зад ниците,снабди ви с всички видове ваксини,а вие надъхани от простия Льотчик се гаврехте с щаба и заплашвахте членовете му!За капак Фигуранта назначи вашия човек Каруцаров,отявлен антиваксър и мр ъсник,насърчавайки го да се саморазправи с най големите светила на медицината в БГ!Така,че скривай се в дупката си и престани да даваш непоискани от никой съвети и мнения!!
72
1
 
27
 
! Отговори
гост преди 2 години
И тоя крадлив плъх изпълзя от луксозната си дупка
71
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е за танковете
70
2
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 2 години
Други ти ощетиха пребиваването...