Костов оцени: Нито Борисов, нито Радев се справиха с пандемията

Обстановката е мрачна и тревожна, посочи бившият премиер
22 окт 2021 15:12, Красимир Ангелов
176
Костов оцени: Нито Борисов, нито Радев се справиха с пандемията
Снимка: БГНЕС

"Нито правителството на Борисов, нито правителствата на Радев се справят с епидемията. България се намира във фаза на силно ускорено разпространение на епидемията, която ни е нанесла най-тежки демографски поражения и заплашва да направи неспособна болничната система да приеме бъдещи клинични случаи“. Това заяви в интервю за БНР бившият премиер на страната Иван Костов.

"Обстановката е мрачна и тревожна", добави той и цитира сп. "Економист", което е класира България на първо място в света по поражение върху населението от извънредна или свръхсмъртност. Костов уточни, че това е разликата между обичайната смъртност в дадено общество за определен период от време и настоящата такава.

Бившият лидер на ДСБ посочи, че няколко пъти е изказвал своето мнение за борбата с ковидкризата, но според него полза от това не е имало.

Още по темата
По думите на Костов искането на оставката на здравния министър Стойчо Кацаров е следствие от зловреден популистки синдром на БСП. Според него е очаквано от бившата управляваща партия – ГЕРБ, да иска оставката, но не се очаква това от социалистите. "Партиите са обхванати от паника и отказват да приемат, че алтернатива за ограничаване на щетите от епидемията сега е пълно затваряне и драстични ограничения".

Бившият премиер все пак уточни, че за да се иска оставката в момента на здравния министър, трябва да се има готов вариант за заместник, защото според него никой не сменя главния пожарникар по време на пожар.

Костов посочи още, че опашките пред ваксинационните пунктове през последните дни са израз на "принудата, която изискването за сертификат оказва върху поведението на обществото".

"Виждам идеологическа причина в забавянето на тази принуда - лявата социалнолиберална политика на предишното редовно и на сегашното служебно правителство не приема да бъдат ограничени личните права и свободи, въпреки че това става с цената на толкова голяма загуба на толкова човешки живот. От тази политика произтича побългаряването на цифровия европейски сертификат", смята Костов.

Бившият премиер призова хората да се отрезвят и да осъзнаят това, в противен случай това, което очаква България, е още повече болни и смърт. А според Костов родните политици страдат от популистки синдром.

Той бе категоричен, че каквито и мерки да се вземат, все ще има хора, които са недоволни и никъде мерките не се приемат с аплодисменти. "Хората няма да бъдат доволни от мерките. Значи ли това обаче, че  пазейки се от това недоволство, ти трябва да правиш политика", попита Костов.

Той определи като неправилно затварянето на училищата, а оставянето на всичко останало отворено. По думите му именно образователната система е най-изпълнителна в мерките и ги посреща послушно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ти щеше да се справиш!
68
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кацата , чиято оставка се иска, шикалкави! Вика: Ама те (партиите, които ми искат оставката) няма алтернатива! Което НЕ Е ВЕРНО! И БСП и Герб, невероятно дружно рекоха, че подобни мерки тр. да се правят съгласувано със Синдикатите! Но Кацата ги пренебрегва! Както и Костов навремето....... Така че Кацата ВЪН, а Костов нека си пее )))
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Костов е като държавните служители, не поемат никаква отговорност. Само чакат заплата на хранилка и нищо не правят освен да плюят работещите. Този е същия наглец.
66
3
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Тоя що не се скрие заедно с партньора си Ристю и всичките от ДБ! По негово време и грип нямаше и ни докара да висим на опашки за брашно с купони. Той точно няма право да прави оценка на управлението на когото и да било. Неговото управление единствено по изцепки може да се мери с Нерон дето си е запалил града. Други двама толкова неудачни управници не е имало в историята на света. Първо място Нерон, второ Костов, щото е толкова зле че и в класацията за втори пак ще е втори!
65
1
 
5
 
! Отговори
Да, ама не преди 2 години
Точно училищата не правят нищо! Учителите, макар да са учили да обучават, са едни от най невярващите и спазващи мерките! Вечно недоволни и мрънкащи, мързеливи по природа хора! Рядко срещам активни и будни учители! Те не се и ваксинират, защото са и достатъчно умни!
64
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брилянтно точно изказване! Нещата са точно такива.
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-долния човек на прехода, който все още продължава. Ограби спестяванията в банките на хората.
62
2
 
5
 
! Отговори
хахахаха преди 2 години
ооооо бачо Иване ,липсваше,кажи сега ,как добре щеше да се справи родата от Дубай?
61
5
 
13
 
! Отговори
аз преди 2 години
Костов от коя дупка изпълзя? В Цял свят никой не може да се справи с кризата нооооооооооо наближават избори и за това в България се акцентира точно на това
60
2
 
7
 
! Отговори
Другаря преди 2 години
Костов не иска власта, той си има деЦка мечта, да заеме мястото на Доган, балансьор един вид - никаква политическа отговорност, само приходи, па някой ден и за него ще има студен резерв.
59
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък ти щото се справи,разпродаде и подари имущество за милиарди за жълти стотинки!
58
3
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
ДНЕС.БГ, престанете да ни пробутвате отдавна захвърлени като негодни политици.По-рано беше Първанов,сега изпечения крадец Костов.
57
1
 
5
 
! Отговори
ДС-КОСТОВ.. преди 2 години
Е ОТ ДС-ХУНТАТА НА ДС-РАДЕВ......... ГУАНТАНАМО ЗА КЛЕПОУХИТЕ ДС-ЧЕНГЕТА...
56
0
 
11
 
! Отговори
Ачо Беатс преди 2 години
О свидетелю, о Костов ! Миродавен Не е твоя коментар - задръж си го !
55
1
 
6
 
! Отговори
Вирус преди 2 години
Другарят Иванча Костов е глас и съвест на епохата. :)
54
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Злостър е за затвора, а не за медийни изяви
53
0
 
11
 
! Отговори
ПорЦелан преди 2 години
Дайте му един студен резерв и на тоя бе! Стига само се е обаждал.
52
2
 
14
 
! Отговори
И ТИ ЛИ КЪНЧО! преди 2 години
Иван Костов /дс-агент Кънчо и кгб-явочник Санкин/, създателят на партията "Дай България", отново в акция.
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
63- някой ден може би ще осъзнаеш, че всички, които си споменат се отчитат на едно място!
50
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бате Ваньо съсипа икономиката на България и ни продаде за стотинки на Световната банка.