Руският език да стане част от образователната система в България

Според Маргарита Русецкая, техният език не се учи на ниво у нас
22 окт 2021 17:30, Нели Христова
522
Руският език да стане част от образователната система в България
Снимка: БГНЕС

В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната.

Традициите за учене на руски език, както и преподаването му в България са много силни. В съветско време руският език в България беше задължителен, тук има добра методическа база и може да бъдат задоволени интересите на различни групи обучаващи се да усвояват и задълбочават знанията си по руски език.

Това заяви в интервю за „Российската газета” ректорът на института „Пушкин” в Москва Маргарита Русецкая, цитирано от БГНЕС, по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) Камчия център за русисти.

Тя сподели, че класическото разбиране за професионално обединение на преподавателите по руски език вече е в миналото. „Младите преподаватели и изследователи, които осигуряват възпроизводството на кадри, са много мобилни, прагматични и целеустремени. Това означава, че има нужда от продукти и програми, където педагозите биха могли да учат, да обменят знания помежду си, като в същото време имат възможност за отдих и за грижи за здравето. Съвременният човек иска да решава едновременно по няколко задачи: да плува в чисто море, да диша чист въздух, да яде вкусна храна и да получи програма за професионалното си развитие”, каза Русецкая.

В този смисъл, новият център в СОК Камчия може да стане изключително интересно място за целия Балкански регион. Той ще продължи програмата на института „Пушкин” по създаване на подобни центрове в цял свят в подкрепа на русистите. Там ще се практикуват нови форми на обучение: бърз и удобен обмен на най-новите знания и технологии, нови програмни продукти, нови учебници.

Ректорът на института сподели, че скоро предстои среща с българските русисти, с които да бъде обсъдена съвместната работа на всички нива: в детски градини, училища, колежи и ВУЗ. Има планове за лингвистични стажове на студенти и обучение и научна работа за ученици по примера на център „Сириус”.

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища (където това се прави), не е на достатъчно високо ниво – той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което „трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят”.

Първоначално комплексът беше създаден като територия на руския език и сега трябва да се превърне в център за повишаване на квалификацията, за научни проекти и образование на руски език за целия балкански регион. Той е удобен и от географска гледна точка, тъй като е по-лесно да се до Варна, отколкото до Москва или Санкт Петербург, подчерта Маргарита Русецкая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
416
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мдам, Казвате "Тъжна работа сме. В центъра на Виена има гимназия, в която се влиза много трудно. Един от чуждите езици, които се изучават е руският. Винаги е добре да знаеш езика на страна, която има фирми по целия свят и плащат добре." ______________ Не е тъжно! Руски се предлага от 1 клас за който желае. Още, в езикови гимназии. Още, в университети, за лингвисти, преводачи, филолози. Който желае, учи руски без проблем. Тъжното за българия е друго - имперския манталитет на русия!
415
5
 
11
 
! Отговори
ВМРО преди 2 години
Няма достатъчно долнопробни думи, с които да се опише погнусата на всеки Българин от подобно предателство към Майка България!!! Такава наглост да налагащ чужд език за задължителен в суверенна на 13 века държава може да дойде единствено от старана на бл...ядистнан/ мордор/ империята на злото и т.н епитети, с които е известна оная забравена от Бога територия на североизток от нас! Въже за предателите, Бог с нами!
414
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вера - 446 - който иска го учи! Не натрапвайте чуждия език, който нито е желан масово, нито е използван масово по света! Вие си го учете, но не искайте ние да жертваме децата си! Литературно богатство има в много страни, а дори не можем да им учим езика. Четем ги в превод! Не искаме хич руски, още повече, и задължително!
413
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А чеченски кога да започнем да изучаваме?
412
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""Ама това без да знаете руски и кланейки се сляпо на евроатлантическия "естаблишмънт" и единствения жив пророк на Земята прочел една книга за индианци (от 1,2 или 3 тома) няма как да го разберете""" _____________ този жив пророк, който цитирате си е вашичък! Вижте му делата!!! Ние не го подкрепяме!
411
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "За всички заблудени ***, заслепени, а може и платени, но със сигурност зависими драскачи да кажа, че в момента Русия е от малкото държави, които се опитват открито и официално да отстояват традиционните ценности ... " --------------------- като например, да офицерството в руската армия да блудстват с войничета? Или да нахлуват и завземат чужда държава? Или да тормозят "заблудени ***", да ги съдят тихомълком и избиват, защото такива действия са християнски...божи заповеди? И т.н.
410
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусно! Нека в Русия има български Черноморски анклави, където руснаците да учат български! После да направят българския задължителна част от руската образователна система. Като идват в България за туризъм или се женят/омъжват за българи тук, да могат да говорят на официалния ни език! Тогава може да помислим. И сега руски се предлага от първи клас още...поне в нашето училище. Няма желаещи, обаче!!! Какъв им е проблемът на тия? Че и езикът им не върви в света. Учат го само при нужда!!!
409
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много иважавам руския език и руската литература, но русофилията е едно от най-гнус ните явления в живота въобще. Русофилията не е свързана с харесване на руската култура, а с харесване на руската диктатура.
408
2
 
11
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Нашия стар вожд Т. Живков без да знае руски ни разпродаваше млечните продукти, виното, зърнените култури. Де що вирее заминаваше за Болшая и Магучая. И така две поколения знаещи и изучаващи руски ез. Задължително
407
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русецкая да си гледа Русия и да не си вре носа в чужди държави. Още малко и ще поиска, да върнем комунизма в България, защото петата руска колона у нас, начело с Румен Радев, е все още жива и "има традиции". Руският език може, да се изучава в България, само по желание, извън учебната програма.
406
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като стане задължителен руския език . Ще избягат на запад още повече. Та защо трябва да е задължителен?????? Толкова ли е трудно да се разговаря и сега , ако е необходимо. Когато хората са коректни в отношенията си. И двете страни ще се разберат, но почне ли се заиграване в отношенията . И перфектно да се говори руски . Договора ще излезе ялов.
405
5
 
4
 
! Отговори
перко преди 2 години
КПСС-БКП вечна дружба
404
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много полезен език. И лесен за изучаване от славяно говорящи. Само покрай изучаването, да не презастроят хубавия район там.
403
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо да настройват хората?Те сами виждат на какво дередже сме в момента.От ЕС за сега има само една полза - безпроблемното пътуване.С две думи ,достигнали сме дъното.
402
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хибридната война продължава. Само дето много са слепи. Русия никога няма да спре да носи пари партии, медии и шпиони . Да говорят, да настройват обществото срещу ЕС и Нато , срещу десни партии. И какво може да ни даде Русия? До 2007 бяхме в нейната орбита? Какво ? Едно нищо. Къде са Армения, Молдова, Украйна, чЧечения и тн .... ами никъде .... на дъното. Мерси
401
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога преди да умре и последния комунист.
400
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в момента който иска да учи руски език може да го учи ( въпреки че незнам за какво ще му бъде нужен!), но да го правят ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН предмет в училищата е ПЕРВЕРЗИЯ С БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ИЗВРАТЕНОСТ! Аз ще съм първия който ще отида да хвърлям зарзават по руското посолство и по всеки еничарин, на който му хрумне подобна пагубна за България идея! Защо не направят българският език ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за цялата Рф?
399
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този руски анклав сок камчия трябва да бъде разтурен незабавно. Да учат руския у тях тея монголци от московията. Да се ограничи достъпа им в Бг със скъпи краткосрочни визи, защото са невъзпитани и нахални чо ба ни пияндурници, стиснати са и създават само проблеми.
398
12
 
20
 
! Отговори
Чък Норис преди 2 години
Трябва да се учи руския. За да се познава добре вековния враг български. Основната причина да сме на тоя хал, освен манталитета ни, са братушките.
397
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз знам руски много добре, в училище винаги имах 6 и още от 2ри клас проявих интерес, когато учителката ни заговори, стори ми се много сладък език, знам наизуст стихове на Есенен и Блок, имам страхотно произношение. Обаче последните 10 години съм само на английски, преди това учих и френски, който също обожавам. На мен езиците много ми се удават, - теоретично и говоримо. Само дето единствено не мога все още да постигна типичното британско произношение, много е трудно. Но напредвам:)