Руският език да стане част от образователната система в България

Според Маргарита Русецкая, техният език не се учи на ниво у нас
22 окт 2021 17:30, Нели Христова
522
Руският език да стане част от образователната система в България
Снимка: БГНЕС

В съветско време руският език в България беше задължителен, традициите са все още силни и той трябва да стане част от образователната система в страната.

Традициите за учене на руски език, както и преподаването му в България са много силни. В съветско време руският език в България беше задължителен, тук има добра методическа база и може да бъдат задоволени интересите на различни групи обучаващи се да усвояват и задълбочават знанията си по руски език.

Това заяви в интервю за „Российската газета” ректорът на института „Пушкин” в Москва Маргарита Русецкая, цитирано от БГНЕС, по повод открития на 15 септември в Санаторно-оздравителния комплекс (СОК) Камчия център за русисти.

Тя сподели, че класическото разбиране за професионално обединение на преподавателите по руски език вече е в миналото. „Младите преподаватели и изследователи, които осигуряват възпроизводството на кадри, са много мобилни, прагматични и целеустремени. Това означава, че има нужда от продукти и програми, където педагозите биха могли да учат, да обменят знания помежду си, като в същото време имат възможност за отдих и за грижи за здравето. Съвременният човек иска да решава едновременно по няколко задачи: да плува в чисто море, да диша чист въздух, да яде вкусна храна и да получи програма за професионалното си развитие”, каза Русецкая.

В този смисъл, новият център в СОК Камчия може да стане изключително интересно място за целия Балкански регион. Той ще продължи програмата на института „Пушкин” по създаване на подобни центрове в цял свят в подкрепа на русистите. Там ще се практикуват нови форми на обучение: бърз и удобен обмен на най-новите знания и технологии, нови програмни продукти, нови учебници.

Ректорът на института сподели, че скоро предстои среща с българските русисти, с които да бъде обсъдена съвместната работа на всички нива: в детски градини, училища, колежи и ВУЗ. Има планове за лингвистични стажове на студенти и обучение и научна работа за ученици по примера на център „Сириус”.

Според Русецкая, нивото на преподаване на руски език в българските училища (където това се прави), не е на достатъчно високо ниво – той е просто един от чуждите езици, които се преподават в България.

Москва трябва да осъзнае, че на територията на СОК Камчия има истинско съкровище, което през последните години е било заровено и което „трябва да бъде извадено от златния варненски пясък и да стане достъпно за всички московчани и за целия свят”.

Първоначално комплексът беше създаден като територия на руския език и сега трябва да се превърне в център за повишаване на квалификацията, за научни проекти и образование на руски език за целия балкански регион. Той е удобен и от географска гледна точка, тъй като е по-лесно да се до Варна, отколкото до Москва или Санкт Петербург, подчерта Маргарита Русецкая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, поне българското "робство" минаваше до скоро по курортите в Гърция. Може следващото лято пак да е така.:) Руското робство към "господаря" е вечно, дори и за руснаците на Ривиерата, за останалите братушки - натурално стопанство в Матушката. :)
355
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като виждам до къде доведоха Украйна, не им ща нито меда нито жилото.
354
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Робството е най-вече в главата. Така че, по-гилеми роби от руснаците трудно могат да се намерят. Едни на други са си роби. Нямат нужда ни от турци, ни от татари.
353
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците да знаят, че руско влияние в България може да има само насила и след военна операция. Ако имат пари, да я започнат. Няма да свърши добре. Най-вече за тях.
352
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 388 "о анонимен 385, ние си имаме специални щабове в страната и обсъждане как можем да бутнем България под руска власт. Само това мога да кажа." Дрееми. Аз отдавна съм разбрал, че от българското племе народ не става. Ако искате се подлагайте на руснаците, ако искате на турците. В който и да е вариант, си оставате роби.
351
1
 
13
 
! Отговори
ами преди 2 години
те украинците са наполовина българи
350
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 382В САЩ са повече от 2партии ,само ,че Републиканци и Демократи са най-старите и популярни с дълбоки корени в историята на САЩ.Докато в Русия е само една с разклонения към партията на Жириновски/националисти/ и на Зюганов /комунисти/,и това е цялата парламентарна представителност в Русия?
349
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време победителите от великия СССР ходеха без ***. Сега във великата Русия *** носят само в Москва и Петербург. Определено напрефъкът е голям!
348
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 385, ние си имаме специални щабове в страната и обсъждане как можем да бутнем България под руска власт. Само това мога да кажа.
347
1
 
12
 
! Отговори
руските парцали преди 2 години
да си стоят в *** и да пият газ,по далече от ЕВРОПА и БЪЛГАРИЯ
346
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно,за да дразним руснаците трябва ,ако ще и една час месечно децата да изучават украински.
345
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 382 "Като се замисли човек ... " А вие русофилите какво общо имате с това?
344
4
 
6
 
! Отговори
не се налага преди 2 години
Няма нужда да ходим до Камчия. Има толкова руски момичета. От тях уча живия руски език.
343
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори големият дядо Вазов, написал "Здравствуйте братушки!" и "Кат Русия няма втора" накрая се е разочаровал от идеала си. И то горчиво. Как си мислят руснаците, че ще приемат българите настоящата хибридна война срещу България? Западът може да ни спечели икономически, но Русия би ни "спечелила"само с ботуш. А това струва скъпо на поробителя дори и след 500 години. Да не говорим как свършва след 45.С хуманитарна криза в страната-победител.
342
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се замисли човек САЩ използва тонове пропаганда за да очерни Русия. Американците не са много различни от руснаците, и те гласуват за една партия ама е разделена на 2 равни части и слуша само интересите на "буржоазията".
341
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 377 "Наивните го мислят за руски агент, а той е вербуван когато е бил в сащ във военна академия на обучение." Лекувайте се, бе!
340
6
 
11
 
! Отговори
Радев ли ?! преди 2 години
Фигуранта никога не е бил в американска академия, стига си лъгал. Рундю слушаше лекции, както всички командири от НАТО, нищо не е завършил зеления кремълски чорап.
339
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
В България орбазователната система през Комунизма беше такава щета, че всички тия, които "говореха" руски, бяха някаква пълна пародия. И до ден днешен си личи как изгнилите мозъци се оправдават с покъртителното си незнание, въпреки, че твърдят, че го знаят, с това, че са го "забравили". Не можеш да забравиш нещо, което само си пунтирал,че знаеш. Не могат да вържат две изречения на руски без грешка, но иначе го "знаят". Руснаците просто нямат "носителите", които правят езика лесноусвоим.
338
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в Русия се пие одеколон, спирт за горене и течност за чистачки. Това не може да са нормални хора.
337
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрогарю с ДВА университета, никой не те е "вербувал" защото не си бил идеалния обект. А така нареченият Фигурант наистина е заплаха за националната сигурност, защото е агент на цру. Наивните го мислят за руски агент, а той е вербуван когато е бил в сащ във военна академия на обучение. И сега по метода цап-царап организира Продължаваме Промяната с други двама подопечни на същите служби. И двамата обясняват по един и същ нелеп начин в различни интервюта, защо не можело да строим аец Белене.