За какво да внимаваме при онлайн пазаруването?

Проект въвежда забрана за публикуване на фалшиви отзиви
22 окт 2021 09:29, Красимир Ангелов
4

От вчера у нас бе въведен зелен сертификат, а с него много хора, които няма да имат свободен достъп до молове и големи магазини, вероятно ще заложат на онлайн търговията.

Да бъде забранено на онлайн търговците да публикуват фалшиви и неверни отзиви на потребители. Това предвижда проект за промени в Закона за защита на потребителите.

"Трябва да се направи опит да бъдат класифицирани нещата, които облъчват потребителите по различни начини, за да може те да бъдат наясно дали посланията са автентични. Това е една от целите на проекта, който беше приет от Министерския съвет", посочи председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в студиото на "България сутрин".

Той обясни, че в проекта се въвеждат задължения за доставчиците на онлайн местата за електронна търговия  - да бъдат по-отговорни към потока на информация, който се изсипва към потребителите.

"Те ще имат задължения занапред да предоставят критериите, по които се осъществява класирането в търсачките, които виждаме навсякъде в платформите на онлайн магазините", уточни Маргаритов пред Bulgaria ON AIR.

Той посочи, че това ще се случи чрез ясна информация за потребителя - да види всеки по какви признаци е осъществено това класиране.

"Освен търговеца в един онлайн магазин, може да има и други, които използват тази платформа. Този, който стопанисва магазина, трябва да ви информира, че това класиране е направено например на база най-много търсения, най-много автентични отзиви от потребители, най-много сключени сделки с потребители. Тогава ще можете да сте наясно защо най-отгоре ви се появят търговецът "Х", подчерта председателят на Комисията за защита на потребителите.

Маргаритов посочи, че лицата, които стопанисват онлайн магазините, ще бъдат длъжни да информират потребителите и за това кой от тези, които са в списъка и предлагат стоки, е търговец и кой е физическо лице.

"Потребителското законодателство защитава потребителя, когато той си купува стока от търговец", заяви той.

И посочи, че най-честите оплаквания при онлайн пазаруването са свързани с правото на отказ или разминавания между това, което е поръчано и това, което е доставено.

"Някои търговци препятстват това право на потребителите. Когато пазаруваме в интернет, в огромния брой случай, имаме право да върнем закупеното в 14-дневен срок, и то само защото то не ни е харесало", добави Маргаритов.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щото в емаг са най-честни и с най-ниски цени. сравнете цената на един пс4 в технополис да видите.
3
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да внимаваме да не купуваме от другаде освен емаг
2
0
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 1 месец
АКО СИ МЪЖ И СИ ПОРЪЧВАШ ДОЛНИ ГAЩИ ДА НЕ ГИ ОБЪРКАШ СЪС ЖЕНСКИТЕ.МАКАР ЧЕ ВЪВ ПОСЛЕДНО ВРЕМЕ СЪМ ЗАБЕЛЯЗАЛ ЧЕ НЯКОЙ ВЕЧЕ НЕ ПРАВЯТ РАЗЛИКА
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този Маргаритов е доста смахнат човек. Изобщо не разбира за какво говори, само ще създаде хаос ако се случи това което иска, а потребителите ще останат незащитени.