22% от работещите в ресторантьорския бизнес са без договор

През юли - септември са извършени над 1200 проверки
24 окт 2021 21:58, Нели Христова
32
22% от работещите в ресторантьорския бизнес са без договор
Снимка: Pixabay

Над една пета от работещите без трудови договори през годината са установени в ресторантьорството и хотелиерството, сочи статистиката на Главната инспекция по труда.

В периода юли - септември са извършени над 1200 проверки в обекти в морските ни курорти. Освен нарушения свързани с работното време са установени 163- ма работещи без договори и 38 граждани на трети държави, полагали труд без разрешение за достъп до пазара на труда у нас.

И през тази година контролът на трудовата инспекция в хотелиерство и ресторантьорство е сред акцентите, тъй като дейностите по традиция са рискови по отношение на недекларирания труд, посочи пред БНР експертът на инспекцията Дина Христова.

"За деветте месеца около 22% от установените случаи без трудов договор са именно в икономически дейности "Ресторантьорство и хотелиерство" - 487 лица са установени в тях при 2223 случая общо. Това ни подсказва, че ние трябва да продължаваме контрола в тези икономически дейности", заяви тя.

Продължава и практиката хората да подават сигнали за нарушения, след като са престанали да работят. Най-често те не получават средствата, които са договорени устно с некоректните работодатели, но в тази ситуация Главната инспекция по труда трудно може да установи нарушенията.

"Ние винаги апелираме първо самите работници да не се съгласяват да работят при такива фиктивни клаузи в договорите, тъй като след това не могат да претендират за останалите пари, които са договорили устно най- често и съответно да не се съгласяват да работят без трудови договори или ако по някакъв начин се чувстват принудени да го направят, нека да ни подадат сигнал, докато още са на работните места, за да може ние да го установим да задължим работодателя да сключи договор с тях", посочи още Дина Христова.


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
3
 
! Отговори
който ми изтри преди 1 месец
коментара,да му умре детето!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 27. Да, нека им дадат по една НЕТНА заплата. Ама да е тази1 наа която са осигурени. Т.е. 4 часа на МРЗ да значи към 250лв. Така е наистина честно, а и може да се научат да плащат данъци.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я ...22 %. Много повече са особенно летния сезон по черноморието ,там никоя институция не проверява
26
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мамка му да ... на Алибегов ...Само реват за пари ... ДДС им намалиха, те вдигнаха цените ... Чочарките им осигуриха, те намалиха порциите ... Няма да им стъпя в скапаните заведения ...
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Алибеговския е един от най-сивите сектори, но реват най-много га го возеха в Жипката си траеше като бито куче.
24
12
 
1
 
! Отговори
алибегов и 600к хора преди 1 месец
нека правителството помогне на сектора с по една брутна заплата 1500 лиева на всеки сервитиор да дадат! иначе излизаме и бутаме сичко! и Радев губи изборите!
23
0
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Останалите 78% са на 4 часа.Обаче са най-гласовити,когато реват за помощи.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И какво излиза че е по добре да сме всички в сивия сектор и да оставим терикатите да си плащат за здравното лечение и пенсиите . дебилна работа !!!
21
0
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
22% от ПРОВЕРЕНИТЕ работници в заведенията са без договор, а ако смятаме тези, които не са били на работа, по време на проверките и в заведенията, които не са проверени въобще - реално повече от половината работници в бранша работят на черно, а другата половина са в сивия сектор - получават по сметка минимална заплата или направо ги осигуряват на 4 часа, а остатъка от заплатата в плик под масата. Ама когато дойде време за пенсия или за лечение от здравната каса, отварят ей-такива усти ()
20
3
 
10
 
! Отговори
ЩО ПЪК ДА СА преди 1 месец
С ДОГОВОР ?! ЗАЩО ДА ВНАСЯТ ОСИГУРОВКИ ? НАЛИ НАПРАВИХА МИНИМАЛНАТА ПЕНСИЯ РАВНА НА СРЕДНАТА ПЕНСИЯ > СЕГА 2/3 ОТ ПЕНСИОНЕРИТЕ ВЗИМАТ ЕДНА И СЪЩА ПЕНСИЯ, НЕЗАВИСИМО КОЙ КОЛКО ОСИГУРОВКИ Е ПЛАЩАЛ....
19
0
 
12
 
! Отговори
Ааа преди 1 месец
сега ли го разбрахте???? Така е от години....
18
0
 
17
 
! Отговори
т.е. преди 1 месец
Хората които си плащат чинно данъците, плащат помощите на тези които работят на тъмно. Докога това ще се позволява? Докога пари ще се дават на най-кресливите?
17
6
 
9
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Един депутат- 10 000 лв.заплата.Тръгнали да ровят ресторантьорите......Жена ми бачка за 700 лв.....Аз бачкам за 1200
16
5
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
240 депутата взимат 240 000 лв заплата от моите данъци всеки месец.
15
0
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
После ще плачеш че не полуаваш високи помощи и пенсия ако се разболееш и паднеш на легло. Ако те набарат дотогава че работиш на черно, и дървото ще гризнеш. Всичко е с времето си и всеки сам си поема рисковете.
14
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
И?
13
2
 
8
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Трупат пачки като Тиквата у чекмеджето :)))
12
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
До Пацо И като се пенсионираш след 20г. каква пенсия ще получаваш?
11
4
 
8
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Трябва Държавата да се намеси със Диктаторски Закони в Кодекса на Труда - да се лежи в Затвор , в Стола да сервират хора без Осигуровки и Трудов Договор . Под мен един е писал че му удържат 25% от Заплатата за Данъци и Осигуровки - това не е вярно - На Работниците на Трудов Договор се удържат 52% от Заработеното през Месеца . Ако не вярвате проверете в Калкулатори за Счетоводство в Нета . България е е Държава с най-високи Данъци върху Труда на Наемниците - в Света .
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гешеф е виновен за ковид кризата, моят гуру Радев така каза!