Емил Радев: 7900 милиарда долара в световен мащаб са в офшорни сметки

8% от световното финансово богатство е в данъчни убежища
24 окт 2021 16:05, Нели Христова
15

"Според изследванията (б.р. - на данъчната обсерватория на ЕС) на глобално ниво парите в ошфорните зони са около 7900 милиарда долара, което прави около 8% брутния вътрешен продукт на света. Европейските активи там са около 2300 милиарда, което е около 11% от брутния вътрешен продукт на ЕС," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът Емил Радев - един от участниците в изработването на гласуваната тази седмица в ЕП резолюция относно "Досиетата Пандора".

В четвъртък ЕП с огромно мнозинство гласува резолюция, в която призовава за подробно разследване на всички нарушения, разкрити от международния журналистически консорциум в досиетата Пандора, а ЕК да предприеме правни действия срещу страните-членки, които не прилагат правилата на ЕС, както и да регулира т.нар. "златни паспорти" и схеми за пребиваване.

"ЕС има доста механизми, има така наречения "черен списък" на ошфорните зони, които са се използвали за укриване на данъци, но там няма реални санкции. И ние видяхме много лош знак от Съвета, когато съвсем скоро след скандала "Пандора пейпърс", три страни, в това число Сейшелите, бяха извадени от този черен списък. Да не говорим за британските Вирджински острови, които никога не са влизали в този списък, а видяхме колко много компании има регистрирани там," каза евродепутатът в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Ние винаги поставяме въпроса на Съвета на ЕС, че трябва да определи критериите, да ги направи много по-разширени и такива офшорни дестинации да изпълняват законодателството за противодействието за пране на пари и да показват крайните собственици," казва евродепутатът.

Според изчисленията на данъчната обсерватория на ЕС само загубата на данъчни приходи от офшорните зони е в размер на 155 млрд евро годишно в световен мащаб.

Целия разговор с Емил Радев вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов 11 - Ок? Това не е ли добре? Значи е запознат със ситуацията и методите? Чвучи ми, като перфектният човек за работата.
8
0
 
2
 
! Отговори
Дьонме преди 2 години
Просто да се секвестират в полза на земята и опазването й.... И без това са крадени!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Да се изземат и да се дадат като безусловен базов доход." - Ко? Мнго сте мързеливи еййййй
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 - Ем брат ... ТИ СИ ХАМАЛИН ВЕ! Ко искаш?
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нострадамус - Пфхххфхфхххх .... Еш па тоа. Данъците са ОБИР момче... ОБИИИР!
4
1
 
3
 
! Отговори
нострадамус преди 2 години
Алчни фирми регистрирани в овшорки,за да не плащат данъци в собствената си държава. Трябва на всяка цена да се закрие това престъпление.
3
0
 
7
 
! Отговори
ЕВРОПЕЕЦ преди 2 години
Значи ЕС може да спира криви краставици, лампички от 60вт, въглища, и законите в Полша и Унгария, а не може да събира данъците, и си трае за скритите суми.
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баце напоследък доста разтревожен изглежда, май се е замислил да не му дръпнат откраднатите милиони
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се изземат и да се дадат като безусловен базов доход.