В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?

КНСБ иска втора актуализация на бюджета за тази година
Обновена: 24 окт 2021 10:12 | 24 окт 2021 07:45, Камелия Цветанова
132
В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?
Снимка: Dnes.bg, архив

Има голяма опасност бизнесът да започне да намалява заплатите на работниците си, за да успее да компенсира огромните си разходи за електроенергия, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

За да се избегне намаляване на заплатите на бизнеса трябва да бъдат дадени със задна дата компенсации за тока през август и септември, настоя той в интервю за Нова телевизия.

Сегашното решение на правителството бизнесът да получи по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия е недостатъчно, заяви Димитров. Според синдикалиста трябва да се подготви втора актуализация на бюджета за тази година, в която да се включат компенсации за август и септември и тя да бъде приета бързо от новия парламент.

"Обявената от служебното правителство помощ не е най-добрата мярка, ние продължаваме да искаме няколко други мерки. И настояваме за среща с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев в следващите дни, за да обсъдим първо как устойчиво цената на тока да се подтиска и да се включат в подпомагането на бизнеса всички, които са извлекли свръхпечалби, не само държавните фирми", заяви президентът на КНСБ. Димитров посочи като фирми, от които трябва да бъде иззета свръхпечалбата частните тецове и частните вецове, соларни и вятърни централи.

Правителството е трябвало да вземе решение, с което да намали цената на тока за бизнеса за последното тримесечие на тази година, за да не пострадат домакинствата, заяви още Димитров. Цената за бита се определя като се гледа назад цената на свободния пазар и сегашното положение дава ръст от 20-30% за домакинствата от 1 януари, обясни тезата си синдикалистът.

Вторият пакет от мерки пък трябвало да предвижда вдигане на прага на бедност от 369 на 460 лв. още тази година. Така ще се увеличи обхвата на хората, които имат право на социални и енергийни помощи. В противен случай да не стигнем до бунтовете от 2013 г., заплаши Пламен Димитров. През зимата на 2013 г.  първото правителство на Бойко Борисов бе свалено от бунтове заради огромни сметки за ток.

"Ще искаме компенсиране на доходите от тази есен. А догодина трябва да стане минималната заплата 760 лв.", заяви още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: токзаплатиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
12
 
! Отговори
Изненадан преди 2 години
А преди това отказаха ли се от скъпите почивки и скъпите си коли а?
80
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 89 Предприемачите и фирмите не могат сами да си изработят това, с което "плащат и хранят" другите, трябват им съ-изработници. На тези съ-изработници трябва да се плаща справедлив процент от печалбата, иначе те биват демотивирани или направо изгубени. После бизнесът се оплаква от липса на качествени работници и липса на печалба... това е омагьосан кръг.Дайте, за да ви се даде. И без това всички сме временни.
79
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предприемачите и фирмите плащат всичко в държавата, вашите заплати, държавните заплати, пенсиите, помощите, всичко, не плюйте по ръчичката която ви храни, направете си фирма и рискувайте, да видите какво е.
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те вместо да режат главите на виновните пак с бедния народ си избиват загубите
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работодателят е само един обикновен наемател на стока от пазара на труда. Фирмите наемат стока от пазара на труда и въвеждат стоката в експлоатация за реализиране на бизнес проекти с цел реализиране на печалба. Ако печалбата е застрашена, то проекта губи смисъл и тогава фирмата предлага на стоката да намали наема. Въпрос на избор за наемния работник е да се съгласи, или да напусне, живеем в демокрация, всеки е свободен да избира.
76
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ми било синдикален лидер пу явно е на хранилка. Бизнесът трябва да се научи,че заплата се дължи по трудов договор, за това че работникът е дошъл да работи това, което са се уговорили и заплата се плаща по този договор при всички случаи, независимо дали бизнесът си е направил сметката или не. Като не можеш да плащаш заплата уволняваш ги,не ги държиш като роби. ФРЗ не е буфер за покриване на загубите на некадърни назначени бизнесмени нито за плащане лизинга на джипа на любовницата.
75
12
 
5
 
! Отговори
Бизнесмен преди 2 години
Ами заминавай да работиш в средна Европа да взимаш средноевропейска заплата. Кой те кара тук да работиш на алчните български бизнесмени за смешна заплата? Никой не те принуждава, махай се, заминавай някъде да ти дават по-високи заплати.
74
1
 
19
 
! Отговори
Смешен бизнес преди 2 години
То не стига че и на тея мизерни заплати които са средно ДЕСЕТ пъти по ниски от средно европейските НЯМА кой да им бачка та и още да ги намаляли. Да взема и аз да си компенсирам транспортните разходи които са средно 350 лв до работата и обратно че ми е скъп бензина . Неща-стници робовладелци
73
8
 
2
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Предлагам да сменим президента и правителството и да си турим некои други президент и правителство да спрат инфлацията и да ни дигнат заплатите. Имаме късмет, че скоро има избори, значи след четиринайсти можем спокойно да почнем да си ги зимаме големите заплати. Хайде приятели, хайде споделете тук във форума какво мислите за моето предложение.
72
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
еУро Перестройката тепърва предстои!
71
7
 
13
 
! Отговори
истина преди 2 години
Инфлацията се повишава, заплатите се намаляват. Президент и правителство са некадърници. Всичко може да се поправи на 14.11. 2021г.
70
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 76 "Естествено че ще режат заплати. Вие какво искате - комунизъм ли?" При комунизма заплатите поначало бяха мизерни, там нямаше какво да се реже.
69
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ги режат, проСъюза - синдиката стой пред каруцата и ще ги поведе напред в протеста. До сега минаха , таксиметърджиите, енергетиците, металиците, химиците, пътищарите /пътни фирми/, строителите, дяволите с белите престилки. Не са минали от Масовия градски транспорт. администраторите
68
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Естествено че ще режат заплати. Вие какво искате - комунизъм ли?
67
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До71. Та в света само руска газ ли има. ?????
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те пък едни фирми . Нито са със собствен капитал, нито се знае кой е собственик на фирмата, нито се дава гаранция за продукта , нито отговорност поема някой. Едно нищо и половина.
65
3
 
8
 
! Отговори
Работодател преди 2 години
Ами излезте на улицата и протестирайте. Моля, сега е демокрация, всеки може да протестира свободно.
64
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На къде повече и без това повечето работят за да оцелеят само.
63
9
 
6
 
! Отговори
Нормално е преди 2 години
Трябва да срем да купуване руска газ. Като минем на соларни панели и вятърни мелници няма да плащаме ток, тока от слънцето и вятърът е безплатен, това компенсира заплатите. До 2025 минаваме fully на зелена енергия и спираме бензиновеите автомобили. "Единственото дългосрочно решение на енергийната криза е ускоряването на прехода към слънчева и вятърна енергия в цяла Европа", заяви в сряда комисарят по енергетиката на ЕС Кадри Симсон: "За да се отървете от зависимостта от газа, трябва да спрете да го използвате."
62
2
 
19
 
! Отговори
Ам гъл преди 2 години
И така Всички са "Спасители" на Българина. Мили"Хора" никой не го е грижа за Вас така само около 30 години. Дадоха ви Въжето наречено Страх за да се Обесите сами почти Информирано и подписано от самите вас. ВАКСИНКИ, Зелени сделки, ***, ГМО а всичко това не Ви е Нужно. ИзключетеТелевизора за да ЧуетеТишината."Журналистиката" е подчиненена на статий за Безизходица, Страх, Напрежение сигурно сме Участници в най Голяма филмова продукция в Реално Време и за усилване на Ефекта изливат тази Помия