В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?

КНСБ иска втора актуализация на бюджета за тази година
Обновена: 24 окт 2021 10:12 | 24 окт 2021 07:45, Камелия Цветанова
132
В кризата: Фирми режат от заплатите заради скъпия ток ?
Снимка: Dnes.bg, архив

Има голяма опасност бизнесът да започне да намалява заплатите на работниците си, за да успее да компенсира огромните си разходи за електроенергия, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

За да се избегне намаляване на заплатите на бизнеса трябва да бъдат дадени със задна дата компенсации за тока през август и септември, настоя той в интервю за Нова телевизия.

Сегашното решение на правителството бизнесът да получи по 110 лв. компенсация за всеки мегаватчас потребена електроенергия е недостатъчно, заяви Димитров. Според синдикалиста трябва да се подготви втора актуализация на бюджета за тази година, в която да се включат компенсации за август и септември и тя да бъде приета бързо от новия парламент.

"Обявената от служебното правителство помощ не е най-добрата мярка, ние продължаваме да искаме няколко други мерки. И настояваме за среща с президента Румен Радев и премиера Стефан Янев в следващите дни, за да обсъдим първо как устойчиво цената на тока да се подтиска и да се включат в подпомагането на бизнеса всички, които са извлекли свръхпечалби, не само държавните фирми", заяви президентът на КНСБ. Димитров посочи като фирми, от които трябва да бъде иззета свръхпечалбата частните тецове и частните вецове, соларни и вятърни централи.

Правителството е трябвало да вземе решение, с което да намали цената на тока за бизнеса за последното тримесечие на тази година, за да не пострадат домакинствата, заяви още Димитров. Цената за бита се определя като се гледа назад цената на свободния пазар и сегашното положение дава ръст от 20-30% за домакинствата от 1 януари, обясни тезата си синдикалистът.

Вторият пакет от мерки пък трябвало да предвижда вдигане на прага на бедност от 369 на 460 лв. още тази година. Така ще се увеличи обхвата на хората, които имат право на социални и енергийни помощи. В противен случай да не стигнем до бунтовете от 2013 г., заплаши Пламен Димитров. През зимата на 2013 г.  първото правителство на Бойко Борисов бе свалено от бунтове заради огромни сметки за ток.

"Ще искаме компенсиране на доходите от тази есен. А догодина трябва да стане минималната заплата 760 лв.", заяви още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: токзаплатиКНСБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
12
 
! Отговори
Едно време преди 2 години
Решаващ фактор беше производителността на труда. Сега - производителността на ума.
20
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
В нашата фирма от години не са ги повишавали, само на някои! Сега пак отказаха, въпреки инфлацията! За уточнение заплатите ни са под минималната!
19
1
 
31
 
! Отговори
Иво преди 2 години
Едно не мога да разбера как аджеба получаваме най-ниските заплати, най-некачествините стоки и услуги на цената на европейските, как европейските фирми успяват а българските бизнесмени никога нямат и са пред фалит а карат най-новите мерцедеси, Поршета и т.н.
18
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми да се научат да си купуват тока по рано, не в последния момент когато е най скъп, май още не са разбрали как работи закона който гробарите гласуваха - сега техния ток ядат
17
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев яко краде! Понеже в бюджета няма пари измислиха схемата да вдигнат цените на тока. Сега щели да вземат от бюджета на АЕЦ Козлодуй да покриват дупки. А уж взеха нови заеми.Просто крадат като за световно щото не се знае след изборите дали ще могат.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тъкмо няма да имат пари да ходят по кръчми
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мвр да влезе в енергините дружества
14
2
 
13
 
! Отговори
Пазарен принцип преди 2 години
Взимаш от печалбата на едни, за да покриеш загубата на други. Например от печалбата на частни предприятия за покриване загубите на държавни.
13
1
 
11
 
! Отговори
Гладен преди 2 години
Полша, два пъти по евтин ток, Турция също евтин ток с 30 процента. Полша по близък до пазарите в ЕС, предимство имат и от транспорта, Турция имат предимства от брой тирове. Ако продължи така ще има затворени енергоинтензивни производства, извън тези на добив на изкопаеми.
12
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Синковеца на премиера е в ДКЕВР. Другите "експерти също не са случайни. Заплатите им са колкото няколко годишни от наште. Неслучайни ни определят цените на тока, водата и горивата. Също така знаят, че след седмица-две ще ги въдворяват.
11
5
 
22
 
! Отговори
Пародия на държава преди 2 години
Цяла Европа тока е един и същ с неголеми разлики. Кво да им компенсират. Да са си сключили дългосрочни договори. Или пак хитрата свака******** В Европа дигат заплатите и помощите за населението при нас дават помощи на червените куфарчета.
10
6
 
21
 
! Отговори
Личен опит преди 2 години
На приятелката ми , която работи в чуждестранна фирма ще и дадат 10% от брутната годишна заплата като бонус през януари за да посрещнем инфлацията. За сравнение , аз работя у БГ здравеопазването и втори месец подред получавам заплата орязана с 20% и със закъснение. Но нямам как , идват избори и трябва да вървят отчисленията на пашите
9
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навремето се наричаха комунисти и фалираха държавата, сега се наричат капиталисти и пак фалираха държавата. Значи не общественият строй е виновен. Де иде врана, все о?рана.
8
27
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали не искате Бойко заради чекмеджето - ЯЖТЕ СЕГА !
7
0
 
23
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Точно казано. За частника печалбата след данък е неприкосновенна собственост, а дълговете се национализират при първа възможност
6
15
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затуй сичкото човек мишкува и работи държавно - по министерства, общини, държавни агенции. Вървят осигуровки, стажове, отпуски. Само мрънкат, че са им ниски заплатите, ама не искат в частния сектор. А на държавното най-добре се мързелува и нищоправи. Ходят в работно време да си вършат личната работа, отидеш на гише, гледат те нагло, чакат да стане 17 ч. и да си ходят. ***!
5
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сме затънали в дългове. За да се актуализира още веднъж бюджета, трябва да се теглят нови кредити. Има ли кой да ги даде и на каква цена? Нали пазарната икономика и капитализма беше лекарството? По-малко държава, държавата да не се меси, частната собственост е свещенна и т.н. Как така ще вземе държавата печалбата на едните и ще я даде на другите? Това не е ли жив комунизъм? Нали се отрекохме от него за да вървим към просперитет в капитализъм?
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудесно аз бачкам за чуждестранна фирма и ни вдигнаха заплатите заради инфлацията.. всичко се вдига, как се очаква, ако не вдигнат заплатите хората да преживяват. Горива, ток, храна, всичко нагоре, заплатите надолу, не става
3
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марш в западния концлагер. Там заплатите са по хиляди евраци, нищо не бачкаш, имат по 2 коли и 2 къщи в центъра на Мюнхен. :)
2
6
 
33
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Правителството да компенсира заплатите на всички работници заради поскъпването, а не да пълни шкафовете на техните си хора