Пенсиите ще нараснат, но прогнозите са за сериозно обедняване

Инфлацията вече е надхвърлила ръста на доходите, според експерти
49

Минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв. от 25 декември, максималната става 1500 лв., а социалната за старост ще бъде 170 лв.

Достатъчно ли е обаче това?

Манолка Георгиева получава минимална пенсия и има множество заболявания. Казва, че се справя много трудно с плащането на сметките и купуването на лекарствата си. Няма надежда, че догодина след увеличението на пенсиите, парите ще ѝ стигат.

"Като слушам, че 4 пъти се увеличават ток, вода, телефон храни лекарства и нямам представа. И отсега съм притеснена с толкова пари.... Мои познати казват, че 500 лв. не им стигат – сега преди увеличението", сподели тя.

"Само приказват и обещават, само обещават, че пенсиите ще се увеличат, лекарства безплатни...", каза пенсионерът Георги Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Според експертите, ако цените на стоки и услуги продължават да се увеличават, ще се стигне до сериозно обедняване на населението въпреки вдигането на пенсиите.

"Ако този темп на инфлацията се запази още месеци напред, както изглежда, че ще се случи тази зима, то вече говорим за ранно обедняване. Инфлацията вече е надхвърлила ръста на доходите", обясни икономистът от Института за пазарна икономика Адриян Николов.

Вижте повече във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: пенсии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увелечехя ми пенсията с 70 лв. реално понеже 50 лв. си останаха от правителството на ББ. Хранителните продукти поскъпнаха, тока, горивата, дървата, лекарствата. Уж са нещо но са нищо спрямо цените. Управниците ни и депутати и кандидат такива да пробват как се живее с н-р средна пенсия от 650 лв - 700 лв. и да идат при пенсионерите да ги обработват за гласуване.
39
1
 
9
 
! Отговори
Политик преди 2 години
"Вдигаме пенсиите с 50 лв. "Никой обаче казва че с по-големите си пенсии ще можем да купим по-малко неща. Цените се качват по-бързо от пенсийте..
38
12
 
7
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
С 15 бона заплата , генералска пенсия, безплатно жилище,охрана и плюскане - пука му на оная работа на другаря РадеФ за някакви си опърпани пенсионери и най-малко пък за дереджето на останалата част от простолюдието. За него е важно баламурниците отново да го изберат , че иначе имунитета и авантата отива на кино , а и Гешев отдавна го чака за спявка в следствения арест.
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е при недоразумението мухобойко
36
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Северозападния, ходи се скрий някъде. Къде изчезнаха парите за магистрала Хемус? Цялото строителство замря.При Борисов се бяхме позакрепили финансово. Няма област, където да се е оправило. Всичко е хаос всичко се проваля. Погледни Парламента - нали уж дойдоха нещо да оправят. Точно обратното - само скандали и не са приели за 6 месеца един закон.
35
2
 
8
 
! Отговори
конспирацията преди 2 години
Опитвахме се да ви предопредим ама ни наричахте конспиратори.. еми на.. Спокойно, много по-зле ще става.
34
1
 
8
 
! Отговори
пиян дъртак преди 2 години
Аз пък продавам ракия . Като не купувате сам ще я пия.
33
12
 
11
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
До анонимен"НЕКАДЪРНИЦИ окрадахте държавата и ще докарате България до просешка тояга! Върви си мутрооо Радев, не те щем!" - От младежкото Герб си, познах, нали? Е, чака те голямо разочарование- Държавата я окрадоха буквално и преносно тия, преди Радев. Умно момче си, ще се сетиш за кой говоря.
32
2
 
6
 
! Отговори
уни фор мен преди 2 години
И сега като няма хартиени бюлетини какво ще горим в полето?
31
19
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
До Анонимен"След Лукановата и Виденови зими идва тази на Румен Радев! Да ви е честита!" -Поредния гербераст, с герберастките опорни точки....Абе, късопаметния, има ли какво да ядеш сега, и заплатата ти равнява ли се на 9 хляба, както моята, едно време? Пълни ли са рафтовете по магазините? Има ли бензин по бензиностанциите, и долара гони ли 3000 лева? Каква гладна зима те гони? Всичко е герберска постановка, за сриване имиджа на другите, предизборно, и ловене на риба в мътна вода....
30
2
 
12
 
! Отговори
алфа Хадес ресърч преди 2 години
Пребояването свърши . Ха сега обявете резултата. Или да минат изборите с мъртвите в едно. Па после ще замажем .
29
15
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не се оплаквайте че пенсията ви е малка, и не стига за храна и лекарства Ако изберете Радев, след два месеца ще избирате или храна или лекарства. Не приемайте пари за да гласувате за Радев. Купуването на гласове е престъпление.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На ЕЦБ ще и се запалят печатниците да печата евраци, как иначе да се покрият разходите за ваксини, тестове и да се държи икономиката? Нас ни занимават със сертификати и куп идиотии, докато идва криза - парична и енергийна, да не дава Господ и климата да се разбута, че тогава съвсем ще я закършимБаба ми казваше - като вдигнат пенсиите, вдигат и цените. До ден днешен думите и се потвърждават..
27
1
 
7
 
! Отговори
Мъск преди 2 години
Купувайте Тесли, защото искам да летя до Марс.
26
5
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
До тезейСпоко, всичко е планирано, доста отдавна. Както казваше една американска посланничка преди години-"Вие сте ни необходими само като територия, с население 4 милиона и половина!"
25
2
 
17
 
! Отговори
кри сталинката преди 2 години
Вашата работа е да пълните евроджобовете и да сте кротки и да слушкате и много много да не папкате.
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми ще нараснат, след като измреха повечето получатели.
23
11
 
10
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 2 години
Гласувайте за Бойко! Той ще ви оправи! Какво, не вярвате ли? А си спомнете, колко пъти вдига пенсиите за 12 години? И като си спомните-пак гласувайте за него. Има още шкафчета за пълнене, трябва да остави нещо на внучетата и той.А с една гола заплата-не става....
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тях ги интересува само нашата територия. Материала не им трябва. Мрането по европроект .
21
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойдат ли на власт комунисти и веднага започва обедняване.