Рекорд: 24 723 зелени сертификата бяха изтеглени за 1 час

От тях 13 хил. са на преболедували, доказали инфекция с антигенен тест
25 окт 2021 18:00, Нели Христова
53
Рекорд: 24 723 зелени сертификата бяха изтеглени за 1 час
Снимка: БГНЕС

Днес в часовия диапазон 9-10 ч. бе постигнат рекорд по изтеглени сертификати - 24 723, а от началото на деня броят им надхвърли 60 000. От тях 13 000 са удостоверения за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, което е около 20 на сто от всички изтеглени документи. Това съобщиха от"Информационно обслужване" АД.

Готов е и сертификатът за преболедувалите коронавирусната инфекция, доказана чрез антигенен тест. Всички граждани, които са доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест и са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19, могат да изтеглят своето удостоверение за преболедуване от интернет портала на Националната здравно-информационна система https://www.his.bg/bg/dgc.

Документът е разработен от "Информационно обслужване" за 4 дни. Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница.

Гражданите, които желаят да получат удостоверение за преболедуване на COVID-19, доказано чрез бърз антигенен тест, трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и телефонния номер, с който са регистрирани в Националния регистър за борба с COVID-19. Те ще получат SMS код, който трябва да се въведе в страницата на портала.

Удостоверението за преболедуване ще е с продължителност 365 дни от датата на първия положителен антигенен тест за COVID-19.

Хората, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в COVID регистъра, ще продължат да ползват европейския зелен сертификат. Въпреки че съгласно Регламент (ЕС) 2021/953 на Европейския парламент продължителността на сертификата за преболедували с доказан PCR тест е 180 дни, във връзка с новите противоепидемични мерки за територията на България, неговата валидност е удължена до 365 дни от датата на първия положителен тест.

Общо 1,470 млн. е броят на изтеглените зелени европейски сертификати до този момент. От обявяването на епидемичните мерки на 19 октомври 2021 г. до този момент са изтеглени над 550 хил. сертификата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Бончо преди 2 години
Колко от тези сертификати са изтеглени от Замунда?
44
0
 
1
 
! Отговори
джави преди 2 години
Оха,биричкаа...
43
0
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Изтеглих сертификата си, но той е с валидност 6 мес. от датата на положителен PCR тест, т. е. от 28.02.2021 до 28.08.2021г. Сертификата вече е с изтекъл срок. Как става удължаването на срокът му на 1 год.. .____ по телевизията казаха, че ще се гледа датата на теста и ще важи за година, независимо че пишело за шест месеца, тоест важи до 28.02.2022,важи само за България
42
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Удостоверението ще важи само на територията на България и с него няма да може да се пътува зад граница." АБСОЛЮТНИ МОШЕНИЦИ СА СЛУЖЕБНОТО НА РАДЕВ. НИКЪДЕ В ЕС НЕ СЕ ПРИЗНАВАТ ТЕЗИ СЕРТИФИКАТИ ЗАЩОТО НЯМА НАУЧНО ОБОСНОВАНО СТАНОВИЩЕ, ЧЕ ТЕЗИ ХОРА СА БЕЗОПАСНИ. ЩОМ ВАЖИ САМО ЗА БЪЛГАРИЯ - ЗНАЧИ Е ОПАСНО ЗА БЪЛГАРИЯ. ТЕЗИ МОШЕНИЦИ ЩЕ ПРЕВЪРНАТ БЪЛГАРИЯ В ГРОБИЩЕ.
41
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Торбалан, го чакам, цял живот и не идва с достойнство.Просто ми иска все по-вече кинти за да ме регистрира, като валиден.Ако, не е разумен, има и други торбалановци, по- разумни.
40
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гафрен, маски, игли, 5g, Бил Гейтс, Кацаров, опашки за ваксини... страх ли ви е антиваксърчета? Торбалан идва за вас, боц-боц.
39
1
 
12
 
! Отговори
Диоген преди 2 години
Смешно и иронично е да гледаш отстрани, хора които бяха толкова безстрашни срещу несъстоялата се хунта на мекия Борисов, сега да се редят чинно на опашка за сертификати и ваксинация , наложени от демократичните борци с мафията Радев и Кацаров .Ех,народе... Донесе ли си ножиците за стригане и касапския нож,с който ще те резнат, когато станеш безполезен?
38
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нямам против антиваксърите просто ме интересува въз основа на какви научни знания и доказателства не вярват във ваксините освен знания от фейсбука
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се Европата ще пляска ли Радев и Кацата за това, че дават лош пример? В цяла Европа ги убеждават, че трябва да се боцкат през 6 месеца, че не са защитени след този период, преболедувалите никой не ги брои за нищо, а сега ако видят кво правим тук ще вземат да искат и те като у нас.
36
4
 
5
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
До антиваксър Отивай на протест, умник!
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А нещо узряло да предлагате?
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Ако някой качи истински зелен сертификат в замунда системата ще гръмне понеже народа ще го изтегли и с него ще влиза на всякъде.С замунда може да се прецака системата и тя да стане за смях. ------- в google пишеш "Зелен сертификат", в секция "изображение" има колкото щеш с четливи QR. Сваляш и дерзаеш :)
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 34Ако някой качи истински зелен сертификат в замунда системата ще гръмне понеже народа ще го изтегли и с него ще влиза на всякъде.С замунда може да се прецака системата и тя да стане за смях.
32
1
 
5
 
! Отговори
Преболедувал преди 2 години
Изтеглих сертификата си, но той е с валидност 6 мес. от датата на положителен PCR тест, т. е. от 28.02.2021 до 28.08.2021г. Сертификата вече е с изтекъл срок. Как става удължаването на срокът му на 1 год.
31
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всяко чудо за 3 дни. В момента минават най-податливите и хора, които наистина нямат избор.
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-бързо и удобно е наистина да ги качват в замунда, сайта им пак не работи.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтеглени са от Замунда, нали?
28
1
 
11
 
! Отговори
Snorky преди 2 години
Рекорд на ваксинираните кратуни.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е да прекръстим зеления сертификат на the mark of the best.
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъпия им сайт не работи в момента