Бизнесът дарил 39% повече пари за година

Най-често средствата са за здравната, социалната и образователна система
5
Бизнесът дарил 39% повече пари за година
Снимка: Dnes.bg, архив

Общо 117 237 895 лева са дарени от компании, фондации, физически лица и еднолични търговци през 2020 г., което е ръст спрямо 2019 г. с 19 процента или 18,3 милиона лева повече. Това показва анализът на Българския дарителски форум за обема и тенденциите в дарителството в България през изминалата година, съобщиха от организацията.

Здравната, социалната и образователна сфери остават основните приоритети на частните дарители в България през пандемичната 2020 г., сочи изследването. През 2020 г. дарителската активност бележи изключителен ръст, провокиран от глобалната COVID-19 пандемия и желанието на дарители в страната да преодолеят последствията й, се посочва в анализа.

Най-голям дарител на финансови средства са компаниите, следвани от фондациите и индивидуалните дарители. За пръв път през последните 5 години компаниите изпреварват фондациите по обем дарени средства в България. Те са дарили 58 011 004 лева, бележейки ръст с 39 на сто спрямо 2019 г.

Бизнесът е дарявал най-много за каузи, свързани със здравеопазване - в подкрепа на институции и болнични заведения. Дарени са основно финансови средства и материали, сред които специализирани апаратура, тестове, дезинфектанти, лични предпазни средства. Наред със здравеопазването компаниите са откликвали на новите спешни нужди в образователната и социална сфери, включително и с подкрепа на уязвими от кризата хора, общности и организации.

От своя страна фондациите са дарили 44 159 203 лева през 2020 г., насочвайки ги най-често към социалната и образователната сфера. Дарителските им ресурси са насочени основно към най-уязвимите групи - деца, възрастни с увреждания и семейства в крайна бедност.

Гражданите са дарили общо 14 639 489 лева, показват данните. Дарителският избор, както и предишните няколко години, е главно за социалната подкрепа, но в отговор на кризата е нараснал делът на дарителите за здравеопазване.

Според данните годината глобално, но и в България, отбеляза безпрецедентен подем на солидарността.


 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Я бизнеса дарява от петте милиарда от Борисовите пачки
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Упс, поредна схема с ДДС измама. А уж "бизнесмените" ни нямали пари покрай пандемията и подскачаха като павиани по улици и площади да им дават компенсации.
3
0
 
5
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
На кого ги е дарил
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помните ли преди залеза на слънциту от банки, когато още всички му се мазнеха,как Годжи с мундирите му капеше медец от устата,споменавайки глиганчето смеевски как дарявало немъчени (крадени) пари.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дарил, ама на любовниците си.