Притискат 10-годишно дете да плати дълговете на починалата си майка

Миналата година Юлия Ангелова загина край Созопол
26 окт 2021 20:55, Нели Христова
68

Миналата година Юлия Ангелова загина, след като бе блъсната от кола край Созопол. Сега 10-годишната й дъщеря, която все още не е получила наследството на майка си, е под натиск на съдебен изпълнител, който иска от нея да изплати 1200 лева, натрупани от сметки за парно към "Топлофикация".

Бащата на детето Цветелин Цеков внася молба, че на този етап те не са приели наследството.

Няколко дни по-късно обаче момичето получава още едно писмо, в което ги заплашват с дело.

"Парадоксалното е, че веднъж аз получавам такова писмо. Отговарям. Лично отивам и внасям в кантората на ЧСИ, че ние всъщност законово все още не сме приели това наследство, което е по опис, както трябва да бъде по закон", сподели бащата на детето пред Bulgaria ON AIR.

"Ние не отказваме, ще платим, но нека да го направим законосъобразно. В момента, доколкото виждам. имам 2 седмици, 14 дни. В противен случай ме очаква дело", посочи Цветелин Цеков.

Докато детето не приеме наследството, то не е длъжно да изплаща задължения на починалия родител, казва частният съдебен изпълнител Стоян Якимов.

"Докато не бъде извървяна тази процедура, изпълнителното производството няма как да продължи. В случая това е една особена закрила на детето, тъй като по този начин, като бъде определено имуществото на детето, което наследява, то не може да отговаря за задължения на наследодателя си със своето лично имущество", обясни Стоян Якимов от ЧСИ.

"Изпратени са две съобщения, тъй като има две изпълнителни дела и съдебният изпълнител е длъжен по всяко едно от делата да изпрати такива съобщения", добави той.

Дължимото може да се изплати разсрочено, като първоначално се погасяват 20 процента, а след това всеки следващ месец по 10 до изплащане на задължението. До три месеца обаче наследството трябва да бъде прието, като съдът може да удължи този срок с още 3.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата унаследяват родителите си но са недееспособни да се разпореждат с наследството,докато не навършат пълнолетие.А от това следва,че те са недееспособност да поемат задължения,преди да навършат пълнолетие.А по Конституция не са длъжни да плащат за услуга,която не са поискали лично, защото партидите са лични.Само при условие ,че са сключили споразумение помежду си,клиентите стават солидарно отговорни за плащане на услугата,ако тя е поискана и получена,удостоверено с личен подпис.
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата унаследяват родителите си но са недееспособни да се разпореждат с наследството,докато не навършат пълнолетие.А от това следва,че те не са недееспособност да поемат задължения,преди да навършат пълнолетие.А по Конституция не са длъжни да плащат за услуга,която не са поискали лично, защото партидите са лични.Само при условие ,че са сключили споразумение помежду си,клиентите стават солидарно отговорни за плащане на услугата,ако тя е поискана и получена,удостоверено с личен подпис.
36
4
 
8
 
! Отговори
37 преди 2 години
Парното си го сложи знаеш къде. ДОЛУ МАФИЯТА Топлофикация.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ОПГ-тата се възползват и ограбват поголовно гражданите с противоконституционни закони и действия.Затова в българското общество има такова разслоение на бедни и богати.Защото голяма част от богатствата,се придобиват чрез измами.Затова и разделението е значително по голямо от колкото в другите Държави в ЕС.Но на кой му пука за това.
34
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
До 34 децата не наследяват когато станат пълнолетни - да не си учил право в Благоевградски институт за детски учителки.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо е отишла на море вместо да си плати парното и да задлъжнява детето си?
32
8
 
2
 
! Отговори
Край преди 2 години
Когато наследявате наследявате имуществените права НО задълженията на наследодателя. Ако задълженията са повече можете да се откажете да наследите. Това е справедливо и е решено от хората още преди 3000 г. Починалата бог да я прости но защо е отишла на море вместо да си плати парното.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметката трябва да я плати мъжът, ако иска на части може да погасява сумата, делото е тяхно лично, а не обществено или държавно. Държавата и политиците нямат и пръст в тази работа, нито пък са виновни. Жалко за трагедията, но сметката си е на тази двойка, живееща на семейни начала.
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 17.От трън та на глог,както се казва е твоето изказване.Децата унаследяват родителите си когато станат пълнолетни граждани.До навършване на пълнолетие те са недееспособни да се разпореждат с наследството.За това имат и попечители,техни близки или родственици ако не са сираци.А когато са съвсем осиротели Държавата поема грижата до навършване на пълнолетие.Иначе защо са тези Държавни институции които са за защита на децата.Проблемът идва от това,че институцийте не си изпълняват задълженията.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много по умни хора от всички ни тук са предвидили това и са записали в основния закон на Р.България,че гражданите са длъжни да плащат само данъци и такси на Държавата а не на който им поиска пари за нищо особено ако става дума за услуга която не я е поискал и нея е получил удостоверено с личният му подпис, и то ако е пълнолетен гражданин.Всичко друго е измама.
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданите наБГ са длъжни да плащат данъци и такси само на Държавата.Всичко друго е услуга и за такава се сключват индивидуални договори с дружества или чаатни фирми за услуги.Дори за услуга от Държавата,никой не е длъжен да плаща,ако не я е поискал и ползвал със заявление и срещу личен подпис че я е получил.
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гражданите наБГ са длъжни да плащат данъци и такси само на Държавата.Всичко друго е услуга и за такава се сключват индивидуални договори с дружества или чадтни фирми за услуги.Дори за услуга от Държавата,никой не е длъжен да плаща,ако не я е поискал и ползвал със заявление и срещу личен подпис че я е получил.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До20Ако родителите ви не са направили отказ от наследство ще ги търсят за всички задължения на брат ви, а след като починат ще търсят вас като техен наследник.
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докато детето не навърши пълнолетие не е пълнолетен гражданин и никой не може да пипне нещо дадено му по закон.Така,че ЧСИ ще трябва да изчака детето да навърши пълнолетие.А в случая и бащата на детето е наследник на майката,но той няма задължения,защото партидата на клиента е лична.ЧСИ нямат имунитет и подлежат на санкции.Бащата да направи жалба в Прокуратурата и да информира Камарата на ЧСИ за злоупотреба с права.
24
0
 
13
 
! Отговори
ЧУКУНДУР преди 2 години
Това да си българин е проклятие,зла съдба,труднолечима болест,синоним на *** човек и роб.А страховете на роба са много понеже е безащитен. Трудно се живее в Бг кардашим.
23
1
 
5
 
! Отговори
До24 и сие индивиди преди 2 години
Недей забравя,че е имало и периоди на безаконие,сегашната ситуация в света е много близка до такъв,така че перченето не е твърде подходящо в смутни времена като днешното!
22
2
 
3
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Те тия драксачи преди няколко часа погребаха фолк певицата Орнела,която си пие кафето в Швейцария!Всичкото драскач в България го кара на копи пейст
21
0
 
9
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
До 19Вие така наречените "националисти" в мнозинството си сте арогантни и нагли мишки които могат да блъскат бабички. Националист бил. Служил ли си в БА? Сигурно си хлапак на 20 с татуировка и се мислиш за голям. Ха ха! Националист! Националиста не МРАЗИ а ОБИЧА! Ти мразиш! С омраза нищо не се печели.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ще въртита изтърканата статия? Има си закон, възможно е това да стане - дали е спазен, тукашен жълт пис ач няма как да знае.
19
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде Топлофикациите имат под ръка ЧСИ-еничари готови на всичко за единиЯТ ЛЕВ!