Домакинствата ще се радват на регулирана цена на тока до 1 януари

Неразвитият енергиен пазар ни пази от по-високи сметки
27 окт 2021 16:30, Анисия Иванова
98
Домакинствата ще се радват на регулирана цена на тока до 1 януари
Снимка: БГНЕС

Ако погледнем данните от спот пазарите на електроенергия в България, както и тези за останалите страни в региона, ще видим, че има съвсем минимални разлики в цената. Това означава, че цените на тока в момента не са породени от някакви процеси, които са специфични за нашата страна, а става дума за едно общоевропейско положение на енергийните пазари. Това заяви Красимир Живачки, главен секретар на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Пазарът в България е в процес на либерализация още от 2004 г. и този процес ще завърши с излизането на битовите потребители на свободния пазар. Но ние не сме завършили все още този процес, което означава, че българските домакинства са в много по-изгодна ситуация от в другите страни.”, обясни гостът.

Причината е, че шоковият ръст в цените в западноевропейските страни удря и домакинствата, докато в България не е така. Живачки допълни, че българските битови потребители могат да бъдат спокойни, че поне до 1-ви януари могат да се радват на една регулирана цена на електроенергията.

Трябва да отбележим, че в момента ставаме свидетели на безпрецедентна ситуация на пазарите и рязко увеличение на цените. За това се говореше от август, но ние като асоциация на търговците го видяхме още през април. Тогава алармирахме, че през зимните и есенните месеци може да има сериозни проблеми, допълни Живачки.

Пазарите в Европа са вече свързани и потокът на електроенергия се движи от по-евтините пазари към по-скъпите. Това означава, че цените на пазарите на съседните държави оказват натиск и на тези около тях. Красимир Живачки коментира и слуховете, че има спекулации с цените на електроенергията на Българската независима енергийна борса.

Според него, ако говорим за спекулация, то трябва да говорим за спекулация на регионално ниво. Ако поради някакво спекулативно поведение цената на тока скочи, то търговците моментално ще използват алтернативни методи, за да закупят електроенергия и по всяка вероятност ще внесат от Сърбия и от Румъния, което ще намали цената.

Има нужда в Европа от един последователен документ с набор от мерки, които държавите трябва лесно да могат да прилагат. Част от тези мерки могат да бъдат различните добавки към цената на електроенергията, коментира Живачки, но при липсата на парламент е много трудно това да стане в България.

Целият разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан реши проблемът като национализира енергетиката. Оправи всички дългове и показва среден пръст на ЕС. Ние сем си виновни , че ни управляват търтеи. Докато не се вдигнем реално, а не виртуално няма да се оправи нищо.
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България да се махне от проклетия ЕС. Както и от НАТО. Никаква файда нямаме от тези прогнили организации.
73
2
 
9
 
! Отговори
до 85 преди 2 години
Никога не съм искал а винаги съм против ЕС и НАТО
72
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако от енергетиката се отстранят всички кърлежи, които изкуствено създават проблеми с цел лично облагодетелстване, цената на тока ще падне.
71
1
 
12
 
! Отговори
няма да мине преди 2 години
Българската енергийна мафия иска да ни каже , че българите трябва да плащат тока на европейски цени но при 10-20 ПЪТИ по-ниски доходи. Май ще има този път истинска Революция, като някогашната Френска
70
2
 
5
 
! Отговори
Френски цървул преди 2 години
Всички пенсионери с пенсия под 4 000 лв /2 000 евро/ да получат помощи като държава в ЕС.
69
0
 
1
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Възраждане.И всички ***,цц,и до сега ,които са ни управлявали в затвора и да върнат милиардите.
68
0
 
7
 
! Отговори
izh преди 2 години
Голям майтап ви казвам. Толкова години комунонеграмотност и тези продължават да си мислят, че българина е на тяхното умствено ниво. Абе нали като вдигнеш цените за бизнеса, всички стоки и услуги ще поскъпнат и народеца ще не ще - ще плаща. Тогава защо ти трябва да му вдигаш цените на тока? Ти твоето си го вземал, той е обеднял колкото трябва - оттук нататък медиите са на ред. Ще му обяснят как е на далавера при това управление, колко лоши са другите - ето и бъдещите избори са спечелени
67
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накачили са се на клона с енергетиката една камара кърлежи и спекуланти за да смучат.Сами създават спекула и недостиг за да печелят от промяната на цените.Ще кажеш, че електроенергият у нас идва уж от северният полюс. Няма такова нещо всичкото потребление у нас е единствено от производствени мощности изградени с парите на народа!Следователно народа е собственик и може да каже как да се разпределя и дали да изнасят или да произвеждат за вътрешно потребление, без борси, посредници и т.н
66
0
 
4
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Жандармеристи....минавайте към нас,за да няма убити и от вас.
65
0
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Значи скоро ще има убийства на политици.
64
0
 
34
 
! Отговори
Гладно племе преди 2 години
Не че искаме но ако се наложи ще извадим тоягите - тогава политиците почват да мислят правилно!
63
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Да,да ,по късно,сигурно! А сега се пригответе с бюлетината!!!
62
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е този *** Живачки бе? Пазарът в България е в процес на либерализация още от 2004 г. и този процес ще завърши с излизането на битовите потребители на свободния пазар. Но ние не сме завършили все още този процес, което означава, че българските домакинства са в много по-изгодна ситуация от в другите страни., обясни гостът. Ами айде обясни ни господин дебиле защо трябва да се поставят българските доакинста в тази неизгдона ситуация. Либерастите ше ядат голята тояга скоро.
61
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо до 1 януари? После какво ще стане и какви мерки взе правителството? Без съд за виновните няма да се оправи тази държава никога. Безнаказаността ражда още по-големи престъпления,които наблюдаваме в момента по света и у нас.
60
0
 
15
 
! Отговори
ИзбирателнаФастъкова преди 2 години
като няма ток, гориме гуми!
59
0
 
12
 
! Отговори
до 68 преди 2 години
Като няма дърва има гуми,обувки,дрехи и други такива.Е *** при шведите и гледай как се греят
58
2
 
6
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
01.01.2022 : Гейл Овър Офчъици, стойте си още по кошарите, скоро на свещи!
57
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А след първи януари ще ни е...т мамата
56
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е някакво пълно *** ло умие как точно баба Станка ще излезе на свободния пазар и кво правят електроразпределителните дружства