Неприятно: България в топ 5 по скок на цените на горивата

Поскъпването за първите 9 месеца е с 28%, средното за Европа - с 22%
27 окт 2021 18:23, Красимир Ангелов
98

България се нареди в топ 5 на страните от Евросъюза с най-бързо растящи цени на горивата. Поскъпването за първите 9 месеца на годината е с 28%, а средното за Европа е с 22%.

Добрата новина е все пак, че цените у нас са по-ниски от европейските. Литър бензин в Българи е по-евтин с 0,83 лв. Последната промяна в цените на горивата е от снощи, като с по няколко стотинки дизелът и бензинът се покачват през няколко дни.

Още по темата
Милен Стойков е шофьор от 20 години. Пресмята с колко е поскъпнял бензинът, от който зарежда само за година.

"Около стотина лева беше един резервоар, а сега е за 125 лв. Разликата е 20 лева, но не е малка на фона на доходите. Трябва да се предвиждат тези скокове и цени", заяви той пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според анализ на Института за пазарна икономика, цените на горивата у нас са по-евтини, но струват по-скъпо на потребителите.

"При нас горивата са по-голямата част от бюджетите на домакинствата, отколкото в повечето страни в ЕС. При нас горивата са по-скъпи, отколкото за едно средно европейско семейство", посочи Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

До края на година не се очаква промяна в цените на крайните продукти и битовете сметки, заради поскъпването на горивата.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Дападжия Тези 3.50-4лв са заради нови акцизи, които влизат в сила догодина. В ЕС навсякъде цените ще станат подобни. Няма измъкване от зелената сделка и идеите да дерат.
80
0
 
5
 
! Отговори
ааа преди 2 години
"Добрата новина е все пак, че цените у нас са по-ниски от европейските. Литър бензин в Българи е по-евтин с 0,83 лв." Абе журналята,докога ще смятате горивата и храната в абсолютна стойност,това е най-неправилното и подвеждащо "успокояване" на хората.Пишете в проценти със средната заплата в БГ колко литра бензин може да си купиш и със средната в европейските страни колко бензин могат да си купят.Престанете с тези абсоютни стойности,залъгвате хората и успокоявате себе си
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да ви кажа, горивото (бензин/дизел) в момента без акциз и данъци е около 0.90-0.99лв. литър.
78
0
 
0
 
! Отговори
иван преди 2 години
заглавието би трябвало да е : " приятно, цените на горивата у нас остават най-ниските в европа при това с огромен пронцент" - 83 стотинки на два лева и нещо е огромна разлика. Но по гот е да се насажда ужас....
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, вече никой не споменава за жестоки санкции към Русия. Европа е на прага на жестока енергийна криза и всички очи са обърнати с надежда и малба към Русия.
76
0
 
1
 
! Отговори
Lukoil преди 2 години
И кое му е неприятното? Много си е приятно. Даже може още малко да ви пипнем цените нагори, да ги натъмъним как си требе. Ще ги закръглим нагоре, да се смята по-лесно.
75
1
 
1
 
! Отговори
Дападжия преди 2 години
Прогнозите са между 3.50 и 4 лв./литър бензин. Интересно е, че в момента никой не надава вой, така както беше преди известно време - протести, надписи на коли и т.н. Явно сме си толкова прости по рождение и чакаме Киро Пърхота, онзи от дивана с анцуга на филип плейн и другия с юмрука да ни "оправят". Между другото - по-добре няма как да стане и се чудя дали да не събирам сергията с 10-15к евро в джоба и бегом към Т2.
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Със скока който прогнозират, дизела и бензина май ще ударят 4 кинта за литър. Някъде четох, че с 1,10-1,20 се очаква поскъпване.
73
0
 
4
 
! Отговори
... преди 2 години
не съм изненадан, никакъв контрол няма и богатите тука си правят каквото искат, за жалост вече има само един изход.... да видим кога ще настъпи, а не дали!
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, Кирето обеща а той е много честен, ще спре корупцията и лично на вас ще ви раздаде конфискуваното понеже сте много честни и ви е забелязал, не просто вервайте ми ами направо който не верва е червен.
71
1
 
16
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 години
Нормално. Ние сме в топ 5 по всичко лошо на този свят
70
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо да кажат троллчетата на чорапа и кутев. От два дни това го пиша, да спрат да се оправдават, че инфлацията била навсякъде такава. При нас с най ниските заплати, сред страните с най голяма инфлация. Да благодарим на кирчовците и фуражките
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички които карате дизели минете на олио в което са пържили картофки. На олио карам от 20 години. Отивате в най близкият сервиз и там майсторите ще ви изкусурят уредбата която ще подава горялото олио към двигателя. Където минете ще се носи аромат на пържени картофки. Олиота го купувам на 50 ст. за литър.
68
3
 
11
 
! Отговори
Максимума преди 2 години
Все сме ТОП по всичко, по цени на горива, на ел. енергия, на данъци, на ддс, на цени на едро и на дребно и т н. А пенсиите, заплатите и детските? Какво за тях?
67
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 15 бона заплата , генералска пенсия, безплатно жилище,охрана и плюскане - пука му на оная работа на другаря РадеФ за дереджето на простолюдието. За него е важно баламурниците отново да го изберат , че иначе имунитета и авантата отива на кино , а и Гешев отдавна го чака за спявка в следствения арест.
66
9
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
Друго си е да правиш лицеви опори.Майната му на народа...
65
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мутрата радев още ли не е подал оставка
64
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от фигуранта радев и хунтата му
63
5
 
1
 
! Отговори
Радев вън преди 2 години
Е, нали братушки, които не плащат данъци, ни доставят и обработват петрола. Защо да е скъпо горивото? Не е така. Радев каза. Значи е така. Хайде сега да му сложим край.
62
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Поскъпване,дължащо се на Радев и ,,експертите,, му от левицата.