В тъмночервено сме, туристите през зимата ще са малко

Заради влошената обстановка, останалите държави налагат мерки
68
В тъмночервено сме, туристите през зимата ще са малко
Снимка: БГНЕС

По-малко туристи през зимата ще посетят курортите, прогнозира Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма.

„Ние на картата стоим в тъмночервено. А туризмът много се влияе от здравната обстановка. Все още на картата стоим добре, тъй като до зимния сезон има още два месеца”, каза той пред Нова телевизия.

Още по темата

Според него по отношение на туризма бедата е много голяма.

„Това, което посочихме над всичко като мярка, е ваксинирането. Нас ни гледат като процент ваксинирани и на картата на Европа стоим като лош ученик с много малко ваксинирани. Туристите ще бъдат значително по-малко през зимата”, предупреждава той.

И обясни, че заради влошената здравна обстановка в страната, останалите държави налагат различни мерки. Което ще откаже чуждестранните туристи да пътуват.

„Всяко нещо, което води до увеличаване на броя на ваксинираните, е важно. Туризмът през изминалата година искаше приоритетно да бъдат ваксинирани работещите. Асоциациите декларираха, че искат ваксинацията да е наравно с медиците, за да бъде подсигурен летния сезон”, припомни той.

В Банско хотелиерите не бързат с прогнозите, но смятат, че ще има липса на персонал. Надеждата е все пак сезон да има.

„Една част от персонала все още отказва да се ваксинира, не са готови, което ще е проблем. Постъпват резервации, надяваме се, че сертификатите няма да спрат туристите”, коментира управителят на хотел Надежда Атанасова.

„Малко ми е тъжно, че за трета година трябва да говорим по този въпрос, след като пандемията в много държави вече е преминала, в следствие на ваксинацията.Нямаме големи притеснения, тъй като голяма част от нас са преминали през този процес и сме приели, че това е начинът. Със заповедта, която беше издадена от днес за утре, хората са стресирани, имат нужда да направят промяна, да преосмислят плановете си. ”, Юлия Попова, която е председател на Сдружението на банските механи. Според нея въвеждането на мярката е трябвало да стане плавно и по-информирано.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
0
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Не знам за Лятото, но и сега има туристи, дори такива с кемпери.Обикалящите с велосипедите с големи раници на тях не ги броя.Маски ли?!Бегайте бе!
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да направите още 2 цвята на тая пуста карта, над 800 и над 1000 или поне над 1000, нали тогава ни чака пълно затваряне. Нека се вижда, къде вече е за такова (като прехвалената София).
48
0
 
8
 
! Отговори
115 преди 2 години
Ние сме в тъмночервено още от 1989г.,когато започна ограбването на България. ДОБРО УТРО на тези които са го разбрали.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Gooo
46
1
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
До До последни новини....Ти ако вЕрваш на CNN значи се боцкаш и с други химии,мммм.
45
2
 
8
 
! Отговори
До последни новини преди 2 години
Дай да ти видим източника бе !Интересно по CNN не видях подобен казус.А го следя редовно !На България й трябва закон за фалшивите новини !Тва е !И не само за медиите,а и за форумите.Ако не можеш да покажеш източника на информация или да я докажеш-глоба !Стига с тоя ФБ и комплексираните там псевдопрофесори....влак блъсна самолет....ай,няма нужда !
44
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честото !
43
10
 
3
 
! Отговори
до 44 преди 2 години
До Анонимен,,,,,Ваксинирай се,че да не отидеш там дето слънце не огрява.
42
18
 
15
 
! Отговори
Последни Новини преди 2 години
4 от 5 най-силно ваксинирани общини в САЩ, са с най-висока степен на новозаразяване с КОВИД и смърт, това според собственият им Център по контрол на болестите! Ваксините, наистина работят!!
41
7
 
33
 
! Отговори
LS преди 2 години
Това тъмночервено сега е резултат от разюздеността през лятото. Тогава се самозабравиха, да са спестявали, сега каквото са посяли (буквално), това ще си жънат! Когато всички говориха за делта-та колко е заразна, никой не се сети да затвори границите с държави, в които я имаше (докато у нас всичко беше британски вариант на 100%). Точно заради хотелиерите държаха границите отворени и няма как да е иначе, лапачката беше важна, ден година да храни. Ето го резултатът!
40
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако през лятото селяните се бяха ваксинирали, сега щеше да е друго. Глупави са селяните и си патят за глупостта. Тяхна си работа. Не ме интересуват.
39
2
 
21
 
! Отговори
Алибегов преди 2 години
По важно е че кръчмите са пълни!Въртииии Преславаааа
38
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над 1000 какъв цвят се води, черен ли?
37
10
 
5
 
! Отговори
Хайде, хайде преди 2 години
Жив вирус все още не е наблюдаван в историята на медицината. Ама нито един. Всичко е предположения на основата на предполагаеми негови /на вируса/ действия. Понякога предполагаме правилно, понякога не. За това полиомиелит ваксината е правена 20 и повече години години. За това първите опитни са били осакатени до края на живота им.
36
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев съсипа и зимния сезон, видими резултати направо си прекъснете промянат докато все още има шанс да се овладее положението.
35
15
 
15
 
! Отговори
Срам сте! преди 2 години
От сутрин до вечер, една група безделници постоянно висят във сайта и спамят всичко, от политика до болната тема с Ковида. Ако политиката става за чесане на краста, то Ковида, трябва да е забранена тема за спам и антиваксърски настроения.Докато нискочелите капацитети се надприказват, умират хора, много хора и следващите ще са от разколебалите се от ваксината, вследствие на дезинформацията.Защо се допуска това от администраторите на Dnes.bg ? Вие във съглашателство с дявола ли сте?
34
3
 
19
 
! Отговори
e преди 2 години
Като наливаха бетона не реваха, сега що реват?
33
7
 
16
 
! Отговори
ДЕ преди 2 години
Има ваксини..стига сте рИвали
32
1
 
38
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Банско и Слънчака да изпукясат дано. Парче подметка пица 15лв в Банско, хамбургер в Слънчака 20лв. Чайчето в Боровец 5алв. Бе я фалирайте бе. Не ковид, Ами чума да ви тръшне, пък дано ви дойде акъла. Ски картата по 160лв на ден, отделно хотел и ядене. "Баровците" са в Банско и Слънчака, а бедняците в Австрия и Гърция. Да им паднат хотелите дано.
31
15
 
15
 
! Отговори
до 30 преди 2 години
вчера излезе документ на Центъра за Контрол на Болестите на САЩ, където не само признават, черно на бяло, че и до ден днешен нямат изолат на вируса, ами и за това тествали теста със симулация - цялата рабона е една голяма измама за пари и власт, щото такова погазване на човешките права никога не е имало със насилствена ваксинация и паспорти!