Анализ: Румънци и турци катастрофират най-много по родните пътищата

ИПБ: Рискът чужденец да пострада или загине у нас е сериозен
51
Анализ: Румънци и турци катастрофират най-много по родните пътищата
Снимка: БГНЕС

11 887 катастрофи с участие на чуждестранни граждани са станали на територията на България за последните 5 години, сочат данни на Института за пътна безопасност. Данните са за периода 2017-2021 година.

Това прави средно по 2971 ПТП-та на година с участието на чужденци. Загиналите и ранените от ПТП са общо 1515 души, което прави средно на година 378 души и сочи, че 12% от всички катастрофи с чуждестранни граждани у нас са със загинали или ранени.

Данните за всички ПТП с участие на българските граждани показват, че средно 3% от всички катастрофи завършват с ранен или загинал. Данните показват, че рискът да загине или да бъде ранен при ПТП чужденец, е четири пъти по-голям, отколкото български гражданин.

През последните 5 години при катастрофиралите чужденци у нас най-много са румънците. 269 жители на северната ни съседка са пострадали в пътни инциденти у нас, като загиналите са 19 румънски граждани.

215 турски граждани пък са били ранени при претърпяна катастрофа у нас, като загиналите са 22 души. Следват руснаците, като 112 жители на Руската федерация са пострадали на пътя у нас, а 10 са загинали за последните 5 години.

Според експертите на Института за пътна безопасност рискът да загине чуждестранен гражданин е много по-голям, защото организацията на движението е неправилна, на много места пътните условия не отговарят на минималните стандарти за безопасност, а скоростният режим по-магистралите в България е най-висок спрямо всички страни в ЕС, с изключение на Германия.

„Когато водач на МПС, чужд гражданин, попадне в пътнотранспортна среда, в която са налице множество дефицити на пътна безопасност, нехарактерни за останалите транспортни системи в ЕС, той допуска множество грешки, които водят и до по-големия пътнотранспортен травматизъм“, се чете в доклада на ИПБ.

От там уточняват, че за периода 2017-2021 година загиналите при ПТП  чужденци са 112 души, а ранените са 1403 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сплесканите кратуни са най-слабите шофьори.
38
1
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Румънците са много зле като шофьори.Самонадеяни и некадърни.
37
1
 
1
 
! Отговори
АЗ преди 2 години
А най-малко предполагам южноамериканци :)
36
2
 
8
 
! Отговори
ХМ преди 2 години
Катастрофират, защото тук не се спазват никакви правила, а милиционерите срещу някое евро за готови и задниците си да продадат. Как в Турция спазват, а тук не могат!
35
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
карам си през 1 село - 50км/ч и ме изпреварва румънски тир поне с 80 - след 100 м катажия и ме спира - питам го -защо не спря тир-а - отговор ти в ареста ли искаш да спише нема как ония да спазват законите ни.В румъния ако не спреш на пеш.пътека и те види полицай - веднага ти взема книжката и върви се оправяй,в Турция-ако си нарушил закона - на границата те чакат да си платиш всички глоби и докато не ги платиш-няма мърдане
34
2
 
11
 
! Отговори
Ясно е всичко преди 2 години
БГ милиционерите са виновни. Вместо да си вършат работата, те гледат да приберат някой лев рекет. Същите нещастници, които в БГ са велики камикадзета, в Европа са по-тихи от тревата. Ама тук няма тоя-оня. Камери, неподкупна полиция и брутален ред. Селските тояги от Турция и Румъния като си помислят само колко е глобата и спазват всички ограничения.
33
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхотно проучване. Че те са си най-много като най-големи наши съседи. Едва лиочаквате най-много да са катастрофиращите у нас австралийци!
32
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 2 години
И що да не карат като изтървани или 20 кинта на фуражката или малко повече на съдията ако са утепали някого евтинийка бате. Народни цени, всеки може да си ги позволи.
31
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези манипулативни открития! Ми те са ни съседите, хващам се бас, че у нас няма нито една катастрофа на новозеландци или шофьори от територията на Амазона (не Джеф Безос)!
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е. Турците и Румънците тук карат като изтървани. Защото никой не ги глобява. Да започнат да им свалят номерата и да ги глобяват по 400-500 евро и ще се коригират веднага.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Живеем в динамичен свят това 90 е от 50 години на може да сравняват Москвич от 70 г и ново Ауди примерно дори спираме днес много по бързо
28
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е това се знае тот години и единствената причина е че те нямат никакъв респект от бългаската полиция изобщо от българите! Но най-тъчното и страшното е че държавата в частност МВР нищо не правио по въпросът за да промени това!
27
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поради простата причина, че си мислят как тук всичко е позволено и карат като ненормални. Отделен въпрос е, че турци и румънци ринат световното дъно по манталитета си на шофиране.
26
4
 
13
 
! Отговори
Право в целта преди 2 години
Това не са пътища, а картофени ниви. Такива няма и в Сомалия и Бангладеш.
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де, нашенските ганюги са много малко.
24
3
 
5
 
! Отговори
логика... преди 2 години
Ами осен с турски и румънски коли радко виждаме други по нашите пътища, и нормално вероятноста на птп при тях е по голяма... Няма японски граждани, не че са перфектни шофьори, просто не се движат по нашите земи...
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе да. Те му нарисували непрекъсната линия, а той изпреварва при насрещно движение, щото знае, че нищо няма да му се случи (гледал съм го на живо на пътя Благоевград-Банско). После средата ни била опасна - крайно време е някой да нарита мильовците да си гледат работата, а не да спят в патрулките.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
голям анализ ами че водачите от тези две държави преобладават по нашите пътища какъв е броят на северно корейците
21
2
 
15
 
! Отговори
987094542 преди 2 години
Проблемът е, че няма контрол за чужденците. А дори с този, който все пак го има - чужденците практически не плащат нищо. Т.е. събираемостта на глобите от българи е към 30%, а от чужденци е под 5%. И затова и полицаите почти не ги спират - защото почти няма шанс онези да платят нещо. И това е проблемът, който трябва да се разреши - събираемостта на глобите. Само че това иска работа. А за нашите органи работата е *** дума.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито инфраструктурата, нито контрола е както трябва. Не случайно сме първи по умрели на пътя, като втория след нас е с двойно по-малко умрели и така е почти всяка година. Умират предимно млади в най-бързо изчезващата нация в света.