Янев: България работи за климатична неутралност до 2050 г.

Само работеща икономика може да се трансформира, допълни той
Обновена: 2 ное 2021 19:49 | 2 ное 2021 19:30, Анисия Иванова
53
Янев: България работи за климатична неутралност до 2050 г.
Снимка: МС

"Само работеща и жизнеспособна икономика може да бъде трансформирана в контекста на приоритетите на зеления преход. В този процес трябва да се вземат предвид националните особености, така че подходът да бъде справедлив и пропорционален“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в изказването си пред държавните и правителствените ръководители във втория ден на Световната среща на лидерите в рамките на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 26) в Глазгоу.

Премиерът бе категоричен, че България е напълно решена да изпълни своите ангажименти към Парижкото споразумение и подчерта, че заедно с държавите членки на ЕС страната ни работи за постигане на климатична неутралност до 2050 г., както и за още по-амбициозната цел за 55% намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., което е заложено в законодателството на ЕС.

Министър-председателят Янев изтъкна, че за целта на национално ниво бе разработен изцяло нов набор от мерки в Плана за възстановяване и устойчивост на България, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Той ще стане нова пътна карта за декарбонизация на българската индустрия и за постигане на икономически растеж в рамките на устойчива и съхранена околна среда, което включва поетапното прекратяване на използването на въглища до 2038-2040 г.“, отбеляза премиерът пред световните лидери. Янев уточни, че усилията на страната ни са съсредоточени върху три главни цели: по-нататъшно ускорено развитие на възобновяемите енергийни източници и водород; увеличаване на енергийната ефективност на икономиката и устойчива мобилност.

Премиерът Стефан Янев акцентира, че България подкрепя обединените усилия на правителствата, частния сектор, академичните среди и други заинтересовани страни в общата цел за борба срещу изменението на климата. „Нито една страна сама не е в състояние да се изправи срещу глобалната заплаха от изменението на климата, защото нямаме варианта или лукса да си позволим провал“, добави българският министър-председател.

В рамките на изказването си премиерът Стефан Янев отправи апел за обединение в усилията за достигане до нов консенсус между всички държави по необходимите действия и цели, отнасящи се до климата, за постигане на климатична неутралност в планетарен мащаб до средата на този век, както и за постигане на съгласие по решителни краткосрочни и средносрочни политики. А те да се основават на правилния баланс между смекчаване и адаптиране към изменението на климата. „По-честите екстремни метеорологични явления, на които сме свидетели, са ясен знак, че глобалното затопляне се ускорява и вече засяга много аспекти на нашия живот, икономики и екосистеми.

Присъствието ни тук днес означава, че осъзнаваме колко важно е да работим заедно и че са нужни по-надеждни действия от всички държави и от всеки един от нас, за да ограничим повишаването на температурата“, подчерта българският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не останат хора тука , ще станат нещата.
33
0
 
1
 
! Отговори
И този преди 2 години
не се чува какво говори и лъже....Те съсипват всичко, човешки животи, икономики, природа...а после ми говори за някаква си година 2050...И да каже дали ще има какъвто и да е климат под похлупака...Мерси за лъжите, но не ви вярваме на загрижеността.., при положение, че се опитвате на превърнете хората в киборги...
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах тая вечер изказването на Янев на който е интересно може също да го види,ами какво да ви кажа светлинни години пред Еднокнижникът шут-крадец!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест до 2050 няма да ни има
30
4
 
4
 
! Отговори
Евала преди 2 години
Значи прес -2050 ще се топлим от сльнцето и ще ходим пешаЕвала янев ще ни врьщаш в средновековиетоКоне и пищови ще ни трябват ли
29
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
стефане, още ли имаш усещане, че си бил подслушван?
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
" Позитано" Що не се скриеш вече бре? -:(((
27
7
 
7
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ф атмак икомиз артелчик :)))
26
4
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
А бре,прави ли му на някой впечатление,че бившата комунистическа мутра др Борисов,не коментира Министър председателя ни Янев?-:) На мен Да! И го е гледала мутрата,че други го заместиха и свободно говорят с всички там на английски! -:)) Този мъж генерал Янев е точно за този пост! Спокойно ми е да го слушам и изобщо не ме натоварва! Такива българи са ни нужни! А не като оня с ръцете в джобове! Сякаш говори с другарите си по бухалка!-:)))
25
8
 
6
 
! Отговори
Затвор за Катила преди 2 години
Янев, сега когато ще се броят бюлетините, няма как твоя покровител Радев познат като българския Мадуру да спечели.Ще търкаш наровете едно 10 години за всички мръсотии дето направи
24
6
 
5
 
! Отговори
Sticks & stones преди 2 години
Ами, да. Тук през 2050 г. ще сме в каменната ера хахахаха :D Ще сме абсолютно неутрални по отношение на климата - само животновъдство и земеделие ще ни е поминакът :D Разсмях се искрено - 2050г... OMG...
23
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РАЗКАРАЙ СЕ БЕ НЕКАДЪРЕН И КРАДЛИВ ЗЕЛЕН ЧОРАП
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най-накрая България има съвременни зелени политици, които да спасят планетата Земя, нашите супергерои, те ни показват светлината, благодарим ВИ
21
10
 
14
 
! Отговори
kock преди 2 години
Янев , ще бъдеш съден за безобразията , които сътворихте !
20
3
 
3
 
! Отговори
Хомосексуалист преди 2 години
Хомосексуалните бракове са най-въглеродно и най-климатично неутрални. Едно бебе има над 50 тона въглероден отпечатък годишно от CO2 който издиша и от емисиите които се отделят за гриците по него.
19
3
 
11
 
! Отговори
Дрън брън преди 2 години
КВО ЛИ ЗАВИСИ ОТ ТАЯ МАЛКА И НИЩОЖНА УПРАВЛЯВАНА ОТ КОЗЯК ДЪРЖАВИЦА С ПРАВИТЕЛСТВО И БЕЗ ВСЕ ТАЯ
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Плана за възстановяване и устойчивост на България" - под устойчивост, sustainability, се разбира забавяне и демонтирание на икономиката, защото зелените енергии не могат да доставят не повече от 20% от сегашната консумация на енергия.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тея дето ги плещят сега дали ще са живи през 2050г???
16
3
 
4
 
! Отговори
Green man преди 2 години
В България има много безлюдни райони и планини, можем да изсечем горите в планините - Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и заедно със обезлюдените райони да ги залеем с бетон за да не расте трева и храсти и да ги покрием със соларни панели и вятърни мелници. Така ще осигурим ток за домакинствата на 20% от останалото население, 80% ще стоят на студено у тъмно, а за икономика и индустрия ще чакаме дано Урсула нареди на учените до тогава да измислят нови енергии.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2009г директива (нещо което не се обсъжда или гласува, ами се изпълнява) на ЕК за ВЕИ: 2010г 10% от енергията трябва да е от вятър и слънце. 2020 - 20%, 2030 -30%... Това не се дискутира, трябва да се изпълнява(стил военен комунизъм), иначе се плащат СО2 глоби (квоти). Резултат 2021 - 1. Germany 12.74%, 2. UK 11.95%, 3. Sweden 10.96, 4. Spain 10.17, 5. Italy 8.8, 6. През 2021г Германия от 60 000 мегавата работят само 2000 и то само 4 часа на ден заради липсата на вятър и слънце.