МВнР осъжда остро нападението над центъра "Рейнбоу хъб"

Министерството призовава отговорните институции за внимателно разследване
2 ное 2021 17:00, Нели Христова
53
МВнР осъжда остро нападението над центъра "Рейнбоу хъб"
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център „Рейнбоу хъб“ в столицата, което оценява като недопустима проява на нетолерантност и погазване на правата на човека и основни свободи на граждани на Република България.

Това заяви генералният директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска по време на среща с представители на неправителствени организации по повод нападението на 30 октомври 2021 г. срещу общностния център „Рейнбоу хъб“.

По време на срещата Министерството на външните работи изрази съжаление за преживяното насилие. Подчертано бе, че защитата на човешкото достойнство и свободата на личността са основни демократични ценности, а прояви на хомофобия и омраза нямат място в българското общество.

Срещата бе организирана в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до министъра на външните работи. Бяха обсъдени възможности за задълбочаване на взаимодействието между държавните институции и неправителствения сектор с цел противодействие на подобни негативни явления и насърчаване на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.

Генералният директор по глобалните въпроси в МВнР отбеляза, че една от приоритетните теми на външната политика на Република България в правозащитната област е именно борбата срещу дискриминацията и нетолерантността. В тази връзка МВнР призовава отговорните институции за внимателно и безпристрастно разследване на случая, като се вземат всички възможни мерки за налагане на предвидените в закона санкции.

Представителите на неправителствените организации бяха уверени по време на срещата, че МВнР ще продължава да създава необходимите предпоставки за утвърждаване на среда, свободна от прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, ЕС и ООН, съобщиха от външно министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МнВР ли трябва да се занимава с една постановка на някакви полово неопределени индивиди?И защо нашият посланик в САЩ не протестира когато американски полицаи бият и убиват чернокожи?
29
0
 
8
 
! Отговори
Майстор-Готвач преди 2 години
С това ли се занимава вече външно? Едно време учехме за Чърчил и Сталин, за политически идеализъм и реализъм, за Студената война и Желязната завеса. Сега всичко е само геjoве.
28
5
 
2
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 2 години
Трябва да има присъди на Престъпниците нападнали Центъра на Гей и Лесбо - те са различни и имат право да си правят цуни - гуни в тази Сграда .Но имам един Принципен Въпрос - Кой Финансира Офиса ? Държавата от Нашите Данъци и Заплати ? Като Григор Димитров - Милионер в Тениса от Нашите Данъци - всеки да се издържа сам , а не от Другите .
27
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министерство на външните работи? Ама така де, то всички искаме да им кажем на тези "Рейнбоунещоси" да бегат навън и да си гледат работата.
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уляно, Уляно... Много ниско падна! То и дипломат да си не е лесна работа, ама пък прояви малко достойнство!
25
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Какво общо има ВЪНШНО министерство с един напълно ВЪТРШЕН въпрос? Защо не се изкаже и М-во но земеделието, транспорта или на здравеопазването по проблема? Или товае реверанс към 11-те чужди посолтва в София, които излязоха с декларация по въпроса?
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обратните изнасилват децата ни!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен какво ме интересува тази офшорка, дайте нещо за макетата, да се погаврим малко с измислената им държавичка :)))
22
0
 
21
 
! Отговори
SS преди 2 години
ПИТАМ ? Какво ще стане ,ако се окаже ,че Боян Расате не е участвал в подобно деяние ,а това е с цел да бъде провалена кандидатурата му за президент ?
21
0
 
22
 
! Отговори
мак преди 2 години
Не е редно да нападаш когото и да било. Но въпросните уж онеправдани и дискриминирани не са прави, никой не ги дискриминира и имат права като всички останали. Какво да кажат хора с увреждания, които ненавсякъде имат достъп и по този начин са ограничавани? Кой хленчи повече?
20
0
 
25
 
! Отговори
и те така преди 2 години
има два пола , мъжки и женски ! другото си е лично извращение .
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази новина колко още ще я дъвчат ? Кой се интересува толкова от този рейнбол ? А колко отблъскващо изглеждаха тези девойки.
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И от такива безгръбначни чантаджии очакваме да защитават националните интереси!
17
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цели държавни институции са под контрола на американците, тук също няма изключение.
16
0
 
29
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Аз, пък чакам мнението на Министерството на Земеделието и Горите, какво ще каже по въпроса.
15
3
 
30
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Някой да знае кога има влак за Северна Корея? Писна ми от тази демокрация, писна ми от свободи...
14
0
 
23
 
! Отговори
Тато из Правец преди 2 години
Разправят че се гаврели с 13-годишно дете!!!
13
0
 
34
 
! Отговори
доц. д-р Чоко Боков преди 2 години
Уляно, нещо за хиперинфлацията да кажеш и за цените на енергоносителите, няма ли. Или там мутрите бият и режат уши и носове. Лицемерни дебилни креатури. Приятен ден. И моля МВнР да посочи в кой точно нормативен акт парадирането на индивиди със сбъркана ценностна система е "ценност".
12
0
 
35
 
! Отговори
Защо преди 2 години
НПО-та се срещат с МВнР? Путин правилно забранява организации, които се финансират от чужди държави.
11
0
 
41
 
! Отговори
Стига преди 2 години
Стига с тизи бе хора. Втръсна ми вече. Нямам нищо против тях ама вече не се търпи. За бабите дето ги бият по селата нито дума. Луда работа.