Лекар: Заради пандемията проспахме бум на туберкулозата

Следващата вълна ще е от туберкулоза, предупреждават пулмолози
3 ное 2021 10:12, Елка Василева
45
Лекар: Заради пандемията проспахме бум на туберкулозата
Снимка: архив, БГНЕС

Рязко се увеличават болните с туберкулоза, предупреди пулмологът д-р Стела Денчева, управител на Белодробната болница във Велико Търново. Болниците нямат средства за нормално съществуване, затова не финансират и не провеждат скринингови програми за откриване на туберкулоза. По думите на д-р Денчева белодробните болници не срещат за това подкрепа и от Министерството на здравеопазването.

„Следващата вълна след COVID ще е от туберкулоза“, предупреди пред БНР д-р Стела Денчева.

Още по темата

Средногодишно във Великотърновска област се откриват поне по 40 болни с туберкулоза. При започването на COVID вълната случаите рязко намаляха, посочи пулмологът и управител на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново д-р Стела Денчева=

„В началото на календарната година пациентите с туберкулоза изчезнаха. Причините за това са няколко. Първо – огромен страх сред хората от COVID, които спряха да търсят медицинска помощ. Второ – заради пандемията, ограничените контакти и страшно голямото натоварване в лечебното заведение. Заради COVID ние спряхме профилактичните прегледи и активното издирване на пациенти с туберкулоза, поради което в началото на календарната година имахме двама или трима за първото шестмесечие. Но не е така реално. След това, когато намаляха болните с COVID, в началото на юни изведнъж пациентите започнаха д търсят медицинска помощ. Оказа се, че започнаха да се появяват едни затлачени случаи, които са се самолекували, самоукрили, страдали тихомълком в продължение на 6-7 месеца. Тези пациенти започнаха да се появяват даже огнищно, цели семейства“, каза д-р Денчева.

От юли до октомври тази година новооткритите случаи на туберкулоза в област Велико Търново са 22-ма. Капацитетът на фтизиатричното отделение в Белодробната болница „Д-р Трейман“ е за 20 туберкулозно болни. При преструктурирането заради пациентите с коронавирусна инфекция отделението е останало с 10 легла. В момента в него на лечение с тежка форма на туберкулоза са 9 пациенти на възраст от 40 до 60 години.  

Туберкулозата е заразно заболяване и един недиагностициран и неизолиран болен разнася безконтролно заразата, предупреждава д-р Стела Денчева.

„Доста може да зарази и това зависи от контактите му.  Добрата новина е, че заразността при туберкулозата е по-ниска отколкото заразността примерно при COVID, но въпреки всичко става дума за заразно заболяване. Един човек, който отделя бактерии, т.е. който е заразен, и който непрекъснато контактува с хора, е предпоставка да зарази всички, с които той е контактувал, особено тези, които са в тесен контакт с него като например семейството, близките, колегите му. Ние това и наблюдавахме“, каза д-р Денчева.

Ако не се вземат спешни мерки от здравните власти и не се заостри вниманието на обществото, положението ще стане много тежко, предупреди тя.

„Следващата вълна ще е туберкулбозна, няма да е COVID. Рисковете от това, че се движат свободно в обществото хора, които са бацилоотделители, са точно такива, каквито са, когато ковидно болни се движат в обществото. Това е заразно заболяване. Това, че човек е провел един, два или пет контакта с туберкулозно болен, не означава че ще се зарази на 100 %, но има вероятност. Той влиза в така наречената категория контактни и в минали времена ние активно ги издирвахме. За жалост, сега ситуацията е по-различна, на-малкото защото ресурсът е пренасочен за обслужване на пациенти с COVID, които са много тежки“, обясни д-р Денчева.

COVID болните се лекуват няколко месеца с усложненията, но лечението на туберкулозно болните продължава многократно повече. Проблемът с издирването на болните с туберкулоза е организационен и финансов. Държавата трябва активно да се намеси, защото скрининговите програми вече са за сметка на болниците, а те издишат, предупреди управителката на Белодробната болница във Велико Търново.

„Това е един много комплициран проблем, първо защото в момента Министерството чува само COVID и имаме много сериозен натиск за увеличаване още на леглата, на които се обгрижват пациенти с COVID, което означава, че това ще бъде пак за сметка на фтизиатрични или неспецифични заболявания. Но в края на краищата заболеваемостта е сериозна. Освен това Глобалният фонд за туберкулоза и СПИН се изтегли от България през 2019 година, поради което рязко спадна финансирането. Това означава, че ние вече нямаме ресурс, освен ако не го заделим със собствени средства, за да провеждаме профилактични прегледи, изследвания и т.н. като се има предвид сериозното финансово състояние, пред което болницата се изправи, заради напускането на лекарите, покрай COVID пандемията всичко поскъпна неимоверно много, ние нямаме финансов ресурс да съществуваме, какво остава да заделяме такъв свободен ресурс. В началото на миналата година се обадиха представители на една фирма, които казаха, че са спечелили обществена поръчка на министерството именно за осъществяване на такива дейности. Попитаха работим ли туберкулоза, ние отговорихме, че това всъщност е единственото лечебно заведение в областта, което работи туберкулоза. Заявиха желание по телефона да работим заедно и нещата приключиха до там. В момента за Министерството на здравеопазването туберкулозата не е приоритет. Аз мисля, че в един добър или лош момент това ще изиграе много лоша шега на цялото общество“, каза д-р Денчева.

Въпреки затрудненото положение и липсата на финансиране, ако някой гражданин има съмнения, че е заразен с туберкулоза, може безплатно да бъде прегледан, тестван и диагностициран в белодробните болници, подчерта д-р Стела Денчева, управител на болницата за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що така? Нали сме ваксинирани всички още от родилното? Някой "учен" да убясни на нас "прос тите *** ьовци" защо в страните, в които отдавна не се прилага ваксина срещу туберкулоза, туберкулоза няма, а в нашата китна родина с чинно набодено население тя си върлува необезпокоявано?
33
0
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 2 години
Господине, Вие ако сте лекар, не Ви отива да държите такъв тон и да се отнасяте с пренебрежение към пишещите тук. Това е свободна платформа на която всеки може да си изрази мнението, ако не ви харесва, сега има достатъчно работа за лекари.
32
1
 
0
 
! Отговори
до 36 преди 2 години
Като е мутирал защо продължава да се прави имунизация с БЦЖ, ако тя е неефективна? Моля за компетентно лекарско становище.
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради тоя ковид изоставихте здравеопазването господа управляващи...това е престъпление срещу целия народ. А сега спряхте и плановите операции. Видно е че нашето здраве не ви интересува изобщо...интересува ви само да угаждате на тези които ви дърпат конците. Гнус ме е от вас
30
0
 
0
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До АнонимеНУмнико,я ни обясни как противобактериална ваксина има ефект срещу вируси след като всеки инфекциозен агент има специфичен и уникален генетичен код?!Още повече че бактериите са низша форма на живот а вируса е просто РНК/ДНК верига с протеинова обвивка/капсид/.Затова той и мутира много бързо
29
1
 
1
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
До ЕленкоПричинителят на туберкулозата/Микобактериум туберкулозис/ срещу който е разработена БЦЖ-ваксината много отдавна мутира и продължава!!!Дъщеря ми се разболя когато беше на 21 г.Така че не учи лекарите и не се прави на много умен защото просто не си компетентен по въпроса!!!
28
1
 
5
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Много лошо а по времето на соца почти бе изкорененаТуберколозата заболяването на бедността
27
1
 
8
 
! Отговори
Многото починали преди 2 години
Ами много вероятно е отделенията да са пьлни заради туберколоза която минава за ковид , и неправилно лечение води до смьрт за сьжелениеНали вече няма други инфекции освен ковид
26
1
 
10
 
! Отговори
Един Българин преди 2 години
Прави ли ви впечатление, че такива интервюта и факти се филтрират от повечето медии? Дават думата на Мангъров ама рядко и на малко места. Човекът си каза "който иска да се ваксинира, но който има антитела е противопоказно".
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От паниката покрай КОВИД никой не си ваксинира децата срещу други неща, защото ги е страх да стъпят в кабинета на личния си лекар, за да не лепнат чумата. Съответно сега имаме много хора, които са ваксинирани срещу КОВДИ, чиито деца не са ваксинирани за ДТК, БЦЖ, Пи, МПР и ХИБ.
24
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради ковида в момента проспивате и бум на обикновения грип. А той е адски агресивен и прави мълниеносни ангини и отити. Ду**** да ни е яко ако се комбинира с ковид.
23
1
 
26
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 2 години
Нормално е проспиването, сега всичко е COVID.!
22
0
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 2 години
Явно тролловете не сте никак запознати, троллите си на килограм за ръждивите копейки. Ваксината за туберкулоза (БЦЖ) се подновява на всеки пет години след отричателен Манту тест. Къде ви намират такива бе? В помощните училища ли?
21
7
 
6
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Може и да сте проспали нещо, но едва ли е заради пландемията.
20
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо това се случва, след като България е една от страните, където тази ваксина е задължителна още от родилното? А?
19
4
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До до 6 от славянин/ КОГО БАЛАМОСВАШ ТИ БЕ, ДОРИ УСПЯ ДА МЕ ЗАЛЪЖЕШ ДА ТИ СЛОЖА ПЛЮСЧЕ НА КОМЕНТАРА ПРЕДИ ДА СЪМ ГО ПРОЧЕЛ ДОКРАЙ! БЕБЕТАТА МОЖЕ И ДА СА ВАКСИНИРАНИ НО ОГРОМНА ЧАСТ ОТ ЕТНОСИТЕ НЕ СА , ТАЗИ ТЕМА Е ДИСКУТИРАНА ПРЕДИ КОВИД И СТАНА ЯСНО, ЧЕ МНОГО НЯМАТ НИКАКВА ПОСТАВЕНА ВАКСИНА СРЕЩУ ТУБЕРКУЛОЗА! ВАКСИНАТА СРЕЩУ ТУБЕРКУЛОЗА РАБОТИ, ЗАЩОТО Е НА СЪВСЕМ ДРУГ ПРИНЦИП , ТЯ НЕ Е НА ВИРУСНА ОСНОВА НО РАБОТИ СРЕЩУ ВИРУСИ!
18
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много преди Ковида, лекари предупреждаваха заради масовото използване на антибиотици че туберкулозата се (ще се)лекува по-трудно.
17
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой знае колко хора са умрели от туберкулоза,но са писани от ковид заради парите.
16
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление, както със всички ваксини и имунитетата след ваксината против туберкулоза с времето намалява. Туберкулозата вирее там , където има мизерия, т.е. вирее и в България след 1989 година.
15
7
 
24
 
! Отговори
Така е преди 2 години
Изоставихме всичко заради измислената пандемия.Заради скъпите пътеки за ковид всички други болести изчезнаха.НСИ крие данните за 2020 на хора,постъпили с психични проблеми за лечение благодарение на кунчовците и мисирките,които ги стресираха.