Скок на цените на храните с 10% до края на годината

Месопреработватели настояват за намаляване на ДДС
4 ное 2021 07:03, Елка Василева
184
Скок на цените на храните с 10% до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

До 10% ръст в цените на храните до края на годината прогнозират експерти. Тенденцията на значително поскъпване през последните месеци обаче се забавя заради свитото потребление и конкурентния пазар. Като неблагоприятен фактор на пазара действат високите цени на тока и горивата.

Според допитване, проведено от консултантска фирма, потребителите на възраст между 18 и 64 години масово усещат повишение на цените - 97% от тях то се наблюдава главно при храните, горивата и разходите за отопление, предаде БНР.

Още по темата

Близо 8 от 10 души пък са посочили, че при поредното повишаване на цените ще ограничат потреблението си от стоки, които не са от първа необходимост, ще купуват по-малки количества или ще отложат по-големи покупки.

Потребителите изчисляват, че скокът на цените на храните е увеличил и средния бюджет за домакинството с между 20 и 25 на сто през последната година. Именно поради тази причина анкетираните посочват, че са започнали да пазаруват основно на промоция. „Към 1 ноември миналата година сме давали 74 лева за тези 27 продукта, закупени на килограм или литър, а към момента броим по 80 лева, тоест имаме 6 лева разлика в потребителската кошница“, заяви изпълнителният директор на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Статистиката сочи, че през последната година най-значително се е повила цената на олиото - с 32%, и пилешкото месо - с 20 на сто. Сиренето е поскъпнало с 12%, а кашкавалът с 10 на сто. Справка в бюлетина на ДКСБТ разкрива, че през периода ноември 2019 – ноември 2021 г. (начало на месеца) олиото е поскъпнало с 1,34 лв./л (от 2,02 до 3,36 лв./л), замразеното пиле пък е скочило с 0,53 лв./кг. При млечните продукти също се наблюдават сериозни ценови аномалии – цената на краве сиренето се е повишила с 1.26 лв./кг, а тази на кашкавала тип ''Витоша'' е скочила с 1,11 лв. (10,72 – 11,83 лв.), пише „Монитор“

Поскъпване се наблюдава и при продажбите на дребно

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Диляна Попова прогнозира, че цената на месото и колбасите ще полети нагоре, ако цената на тока за бизнеса продължи да расте. ''Около 60% от суровината, с която работят предприятията в тази индустрия, е внос. Цените на месото, което се внася от ЕС, все още не са повишени и това позволява да се задържа цената на колбасите у нас. Това задържане обаче няма да продължи дълго'', категорична е тя. По думите й себестойността на крайния продукт се определя не само от цените на тока и газа за бизнеса, но и от стойността на фуража. Сериозен проблем пред сектора е и липсата на кадри. С цел справяне с проблемите от браншовата организация настояват за намаляване на ДДС за храните от 20 на 9%.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
4
 
2
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Стига с това повишаване на цените бре важното е че Президента - Слънце ще удари втория мандат и ще нареди разрушаване на незаконните магистрали ! Честита промяна другаре от целия спектър !
118
3
 
3
 
! Отговори
Протежетата на БКП. преди 2 години
Управлението им води все до едно и също и то е Криза! Защо все още някой хора си мислият че следващия път ще е различно?
117
3
 
3
 
! Отговори
Е преди 2 години
Харесва ли ви протежетата на БКП да са на власт? Виденов, Станишев, Орешарски, сега Радев?
116
1
 
1
 
! Отговори
без избор преди 2 години
Два дена преди изборите ще броим гласовете на другият ден няма да броим на третия а бе я да вдигнем цените с указ от небългарин.
115
3
 
4
 
! Отговори
izh преди 2 години
Бат'Бойко е виновен. Така да знаете. Е, ако гледате телевизии ще сте наясно. Сега от една година вече сме добре. Имаме президент дето може да прави лицеви опори и да плюе по партийните врагове, Имаме вътрешен министър дето прави същото, но без лицевите опори. Няма кой да краде от плановия бюджет на държавата / е едно тримесечие се загуби, но борбата с класовия враг иска жертви / Изобщо - швейцарско просперитет . Изборно др. Путин налива едни пари - все пак те се инвестират у нас - изобщо ИДИЛИЯ
114
5
 
4
 
! Отговори
митко преди 2 години
Човека изнесъл милиони от България се нарича Велико Желев.КОЙ е Велико и какво общо има с Боко Тиквата.Време за постоянни арести,съд и затвор за гербаджийските крадци.
113
1
 
2
 
! Отговори
Свинетка преди 2 години
Усещането за инфлация е само това. Едно усещане. Като корупцията. И новият световен ред. След хлабът и зрелищата взеха да свършват. Време е за война. Класова, световна или срещу Русия. Ше поживяме ше повидиме.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Наследството на Ви-- = = =Какво друго лято , казват ти до края на годината. От първи януари вече обявиха, че шоково ще поскъпне водата, парното и тока. Между 30-50%До 31 декември 10% след това няколко пъти по 10 до лятото
111
3
 
2
 
! Отговори
Наследството на Ви-- преди 2 години
--нету ! Да те искат пак да управляват след като този апокалипсис е почти изцяло тяхно дело и една част св,икономика , НО искат да управляват защото още не им е известно кой ще вземе властта и как ще тръгне да ги преследва просто това е инстинкт за самосъхранение, а не желание за управление ! А ако повишението на цените до другоо лято е само 10% банкет трябва да вдигнем -- българина ще загуби поне 50 % покупателна възможност на заплатата си -- не ме интересуват проценти и др статистически лъжи
110
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При чорапите дори парите за избори са двойни. Никога не сме давали 130 милиона за избори. Само през тази година са дадени около 300 милиона за избори и нищоооо. Фуражката , гологлавия чалгар , кирчо корнела и маяма не могат да разделят баницата
109
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може ли една хубава новина да ми кажете от май месец насам. Нещо хубаво да се е случило. Само скандали с потопени кораби, изтребители, увеличение на цените на храни, ток, вода, парно, газ, бензин ... и замразени заплати.
108
6
 
1
 
! Отговори
Биткойн преди 2 години
Вие гладувайте, аз преди 6 години купих биткойн. Добре е българина малко да огладнее и ще помъдрее от самосебе си. Малко да паднат цените на апартаментите, да фалират малко бизнеси, които се издържат от схеми, да почнат да се ваксинират хората. Ще потръгнат нещата до 10 години.
107
3
 
3
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Някой си: Иначе комунистите умеят перфектно 3 неща - да лъжат, да крадат и да убиват! Няма значение кой е физическият предводител. Поне си първия гербаджия който признава, че партията му краде, лъже и убива! Похвално за теб, че си стигнал до този извод! За това заслужаваш много повече уважение от масата гербери които съм срещал! И това не е подигравка!
106
2
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Някой си: затова вожда казва, а партийните членове гласуват каквото вожда е казал,затова вожда раздаваше депутати като лични тикви, затова гласуваха преливане на личните партиди от Частните пенсионни фондове в общата каца наречена НОИ, затова нямаме електронно правителство, а държавния апарат се разплу до невероятни размери, затова имаме 100 комисии и агенции които дублират дейността си, за да има къде да си насадят комунистическата челяд и да може да се размине отговорността!
105
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Некой си:Ако ще и с марсиански капитал да е, модела си е комунистически! Култ към некадърния лидер, ръст в кариерата с партийната книжка, бутане на некадърните начело защото са "наши хора"! Вари го, печи го, комуниста си е комунист до гроб! А щом си гласувал за Герб, то ти си гласувал за комунист! И от 1000 кладенеца вода да извадиш, факта си е факт! Ти си фен на комунист, гласуваш за комунистическата партия и това е! Герб нямат нито едно дясно решение, дори манталитета им комунистически!
104
7
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Радославе, никога не съм бил комунист! Ненавиждам ги! Ама други политици в България няма! Ако си мислиш че има някакви други си се объркал! В България от 30 години се гласува за комунисти! Тука правилния избор е да се гласува за по-малкото зло! Иначе комунистите умеят перфектно 3 неща - да лъжат, да крадат и да убиват! ГЕРБ е партия създадена с немски капитали и по немски модел. Няма значение кой е физическият предводител. Явно още си млад и се лъжеш лесно от телевизионното облъчване!
103
3
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Некой си: защо се срамиш да си признаеш, че си комунист? Боко си го призна, Цецка Цачева в ефир си го призна, Лилянка и тя! В Герб има повече останали комунисти отколкото останаха живи в БСП! Какво се правите на ощипани булки? В ефир се плюете, а зад кулисите се целувате с другарите си от БСП! Затова тия лафове за кланове и тн. важат само на сборищата на младежкото БКП (Герб) където да ви текът лигите като гледате вожда си, най близкото до обичания ви Живков! Комунист жалък!
102
1
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
До Някой си: поне си призна, че Бойко е от комунистическия клан на Живков! Да те светна пък аз, че данъци се плащат в цяла България, но София не е цяла България! Какво му дреме на човек минаващ през Велико Търново през неосветени и немаркирани тунели за метрото на София? Какво му дреме на човек караш по кратерите и коларски пътеки без пътна маркировка в Северна България за околовръстните на София? Къде ни е електронното правителство за което Бойко похарчи 3 милиарда лева? Къде са ни Ф-16-ките?
101
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вакцинките ше си ги мажеме на филийки. Ем са безплатни ,ем свекидневно ги рекламират по телевизията като много полезни и здравословни.
100
6
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
По лошото Гербаво време се построиха метро и всички околовръстни на София! И не само на София, а бедстващия народ не смогваше да мине през КПП-тата, за да иде на почивка в Гърция или Турция! Да те светна понеже явно не знаеш! В България има 3 вида комунистичеки клана - първия е от обкръжението на Живков, втория от гравитиращите около Луканов и третия от гравитиращите около Лилов! Ако си новоизлюпен пъпчив тинейджър и горните имена не ти говорят нищо не пиши повече нищо, защото не си подготвен!