МВР: 60 милиона за "Хемус" са изнесени в чували и сакове

В хода на разследването са разпитани близо 200 души
Обновена: 5 ное 2021 12:36 | 5 ное 2021 12:15,
664

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

60 от 84 милиона лева, предплатени за лот 5 на магистрала "Хемус", са изнесени кеш в чували и сакове, обяви на брифинг заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков.

На него стана ясно, че превежданите авансово суми за строителството на "Хемус" са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души.

"Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД", каза директорът на ГДНП Станислав Станев.

"За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", поясни той.

"През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заключи директорът на ГДБОП Калин Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
526
1
 
2
 
! Отговори
До Morski преди 2 години
Сайтът се следи от ДАНС! :)
525
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То голямата пресконференция,Рашков Манипулатора Лъжец.Поставени лица вързали за свидетели и разиграват медийни циркове.Чували,банки разкрития,остава и да е "вярно".Рашков обслужва Черепа и подсъдимите олигарси,неистова искат да ни сготвят,тези го-ве-да и пробутват Чорапа насила.И всичко за да овладеят прокуратурата и да станем аборигени на тези въш.льовци.Отврат.Държавата потъва,а те некадърните хляб и зрелища.
524
4
 
7
 
! Отговори
НА ПЪРВА ЛИНИЯ... преди 2 години
ЗАДКУЛИСИЕТО СЕ ОСВЕТИ-ГЕНЕРАЛСКИ КРЪГ-.. РАДЕВ, РАШКОВ, ЯНЕВ, ЧЕРЕПА....
523
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния кьорфишек на дамаджаната за отвличане на вниманието.Толкова гнусна кир.лива подла муцуна ,всеки ден бълва лъжи,не е за вярване,а сега предизборно луд за връзване.Разпитали били "свидетели",те ще са от тези като на Манолова,да си прави пиар.Една от фирмите каза,че всичко инсценировка.Тази напаст Фигуранта и такива кре.тени психично увредини като Рашков не е за вярване.Съсипаха магистрала Хемус и оставиха на самотек да се руши недостроеното.Това са престъпници,които вече не знаят къде са
522
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя някой взима ли го насериозно все още? Толкова приказки а едно, едничко доказателство, йок!
521
3
 
5
 
! Отговори
Morski преди 2 години
До 594 "Внимание Гербери" - това, че следите сайта и не харесвате и на казвате друго мислещите доказва само едно... Нищо не сте научили след 1989! Комуниста кожата си мени, но нрава никога... Бали така другарЮ патрашков(нарочно с малка буква)!
520
8
 
7
 
! Отговори
Sadiata преди 2 години
Бойко като беше на власт 4 милиарда изнесоха с самолет и на другия ден КТБ фалира то небеше уж рекламни пари после казаха че са за уноштожаване на другия ден приеха закон който пише зло за банките казаха че ще ги съдят имаше един мъж от Русе Чикагото той светна хората че КТБ ще бъде ограбена и на другия ден се случи грабежа че човека избяга в Америка защото издаде Бойко за фрабежаъ на банката и това беше само преди 4 години и кога го забравихте този голям грабеж че вврватеъ на Боко тиквата жалко
519
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков, наздраве! Затова те уввважжжавам. Най-добре се напивам докато ти чета гл..... пардон, умнотиите.
518
7
 
5
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ, ГЕРБЕРИ! преди 2 години
Срив ще има, ама на вашата партия. Много внимавайте с обидите, подигравките и недоказаните ви обвинения срещу президента и вътрешният министър. Сайтът се следи. Да не останете неприятно изненадани.
517
6
 
9
 
! Отговори
Morski преди 2 години
Еех Чашков, Чашков.... Паника те тресе с тази преднина на ГЕРБ, пак! То не бяха подслушвания-още чакаме доказателствата! То не беше канибализъм, Барселони, Кюлчета, евра... Абе Патрашков, като има банка Бойко що му са Кюлчета и пачки в спалнята? РАДЕФ, САМО ЛУДИ СА ТИ МИНИСТРИТЕ-КОМИТКОВА, ПАТРАШКОВ, КАЦОВ, ОНЗИ КЪРЛИНГЧИЯТА НА СПОРТА, ТРАНСПОРТНИЯ ВЕРА СУ, КИРО МЕНТАТА, КОКОРЧО.... СПИСЪКА Е ДЪЛЪГ!
516
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От Рашков много неща чухме, но доказателство още не сме видяли. Та, чувалите и саковете, къде ги открихте, и кога, и как разбрахте, някой ви разказа? Една жена?
515
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чували, сакове, куфарчета, кюлчета злато.. архетипи от 90-те. Рашков от професията си помни само как ги е разнасял от тоя за оня, затова толкова може да измисли.
514
6
 
9
 
! Отговори
ало бе? преди 2 години
Другарю динозавър милиционер.Сега сме в 21-ви век и не носят пари в чували както преди окрадохте държавата.С пари в брой и кола не можеш да купиш,трябва да мине през банка плащането.
513
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Рашков - "имотния милионер с парите на жена си" и на една дума не му вярвам.
512
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков показа една схема как са прехвърляни пари на кухи фирми, точно както Спецов е прехвърлил своята фирма със задължения към НАП на безимотен пияница.
511
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е видял тези пари да се изнасят в чували и сакове? Митничари ли са ? Какво направиха?
510
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари изнесени в чували.....Това правителство съвсем се оля. Този изказ е с цел бомбите да са мнооого големи. Поне да бяха казали, че са изнесени В КУФАРЧЕТА. Този процес поне ни е познат.
509
4
 
10
 
! Отговори
До 533 преди 2 години
Ама ти наистина ли се върза на тези глупости? Още една седмица до изборите и кой знае какви щуротии още ще слушаме.
508
5
 
10
 
! Отговори
Анализатор преди 2 години
Бойко се ошлайфа за 12 години. Евала! Видимо е за какво са изхарчени част от парите в саковете и чекмеджетата - за платени *** пишещи простотии по сайтовете.
507
3
 
10
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Милиционерите се завръщат!