МВР: 60 милиона за "Хемус" са изнесени в чували и сакове

В хода на разследването са разпитани близо 200 души
Обновена: 5 ное 2021 12:36 | 5 ное 2021 12:15,
664

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

60 от 84 милиона лева, предплатени за лот 5 на магистрала "Хемус", са изнесени кеш в чували и сакове, обяви на брифинг заместник-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" комисар Атанас Илков.

На него стана ясно, че превежданите авансово суми за строителството на "Хемус" са се движили между различни фирми. За месец и половина в хода на разследването са разпитани близо 200 души, а екипът проверяващи беше близо 60 души.

"Установено е, че на Лот 4 и 5 на АМ „Хемус“ има извършени много монтажни работи, без наличие на влязла в сила разрешение за строеж. За тези дейности фирмите са получили авансово плащане от "Автомагистрали" ЕАД", каза директорът на ГДНП Станислав Станев.

"За Лот 4 са разплатени 77 595 000 лв., като фирмата „Автомагистрали Хемус АД“ за доставка на материали и наем за механизация е заплатено авансово 72 670 000 лв. На Лот 5 общо сумата е 91 054 000 лв. На Лот 6 е разплатена сумата от 101 043 000 лв. За Лот 7, 8 и 9, където нищо не е направено, общата стойност на договора е 1 млрд. и 150 млн. лв. Тази сума е без ДДС", поясни той.

"През лятото на 2021г. в ГДБОП постъпиха няколко сигнали във връзка със строителството на АМ „Хемус”. Започнахме проверка по отношение на Лот 5. По него проследихме пътя на аванса отпуснат от "Автомагистрали" ЕАД за материали и механизация. Търговското дружество е спечелило с „инхаус” процедура. Успяхме да съберем достатъчно данни за осъществени състави на няколко престъпления от НК. След акциите на нашите колеги миналата седмица, получихме сигнали, че лица, които имат отношение към престъпленията се опитват да унищожат материали с цел да прикрият своята престъпна дейност. В условия на неотложност проведохме акция, при която задържахме 14 лица”, заключи директорът на ГДБОП Калин Стоянов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


664
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
506
2
 
11
 
! Отговори
До комисарят преди 2 години
А един мармот завиваше шоколад
505
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде бяхте до сега? Или под егидата на Каскета всичко се покриваше. Защо не излезе един от тях сега, а вместо това са се навряли в миша дупка.
504
2
 
5
 
! Отговори
У бре преди 2 години
МВР - Хана & Барбера, Часът на Уорнър и Уолт Дисни ЗАЕДНО
503
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков покажи снимки че нещо вече не ти вярвам
502
2
 
3
 
! Отговори
sss преди 2 години
До Първо трябва даМен сега ми слагат дограма. Една ст не съм дал капаро. Отделно и ние живеем в България в последните 12 години, това е начин на работа, ежедневие.
501
4
 
16
 
! Отговори
Първо трябва да преди 2 години
докажат(ако могат)неправомерност в авансовото плащане.За всяко строителство в бита(дори да си сложиш дограма)изпълнителят иска авансово плащане,т.н.капаро. Ако парите са отпуснати правомерно,Рашков с какво,с фадрома ли иска да ги возят или сто човека с раници?Мирише както с чекмеджетата-ББ има каса,а според Рашков и банка,но си държи парите и златото в чекмедже.Щом лъжат,искам да ме лъжат като в американски филм,а не в нескопосана пиянско-рашковска евтина продукция.
500
8
 
1
 
! Отговори
Мими преди 2 години
Сигурен съм, че да го направили с цел да внесат ред в хаоса!!!
499
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те чекмеджетата не се пълнят с честен труд.
498
8
 
10
 
! Отговори
ха-ха преди 2 години
глупости като костинбродската афера като чекмеджетата със злато абе за много прости ни имате
497
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ах, за тази работа, чичко Ким Чен Ун колко глави щеше да резне, ах... Има нещо крайно паталогично, 600 Хил. винаги да гласуват за псuxoпата и организираната престъпна група герп
496
4
 
12
 
! Отговори
полковник Колев преди 2 години
Какви ги дрънкат негодниците и некадърниците от МВРто? Не ни давайте статистика а кажете къде спахте като са изнасяли милионите в сакове торби и чували....и невъзможно ли е да се стигне до тези хора?
495
4
 
19
 
! Отговори
Мдаааа преди 2 години
Само някой да ми обясни къде изчезнаха двата милиарда, събрани за нула време от спеца Спецов... Та даже се наложи да се изтеглят още милярд и половина...
494
10
 
8
 
! Отговори
.!. преди 2 години
77милиона лева а? А да са 3-те милирда лева дето дадохме преди 4 години на разни фирми да строят магистрали!? Значи губят се едни милиарди левове! И сега НИ МАГИСТРАЛИ ПАРИТЕ ГИ НЯМА и НЕСТИГА ТОВА МИ НЕКВИ "строители" ми СТАЧКУВАТ ДА ИМ ДАВАМ ОЩ ОТ МОИТЕ ПАРИ ЗА НЕЩО ДЕТО ВЕДНЪЖ СЪМ ГО ПЛАТИЛ НА 10-НА ЦЕНА! Остави това ми И Бойко борисов -ТИКВАТА ОЩЕ НЕ Е ВКАРАН В ЗАТВОРА! ТА ПАК ДА ПИТАМ КОГА БРЕ? КОГА?
493
5
 
10
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Бойко, твой ред е! Има съд! Палашите да си намерят стопанина!
492
5
 
7
 
! Отговори
Рашков преди 2 години
Имам информация ,че с чувалите на дядо Коледа ще бъдат изнесени много пари ,по посока Лапландия ,шейната ще мине през една банка и по Хемус и на север, мухахахха ,наздравиииии
491
2
 
19
 
! Отговори
Прокурор преди 2 години
А от прокуратурата съобщиха, че просто не са им предоставени никави доказателства. Самото МВР е пуснало задържаните, ако въобще е имало такива.
490
1
 
5
 
! Отговори
115 преди 2 години
Като има доказани престъпления, да заминават в затвора. ЗАКЛЮЧЕНИЕТО Е ИМА ПОЛИТИЦИ, ИМА КРАЖБИ!
489
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
***, така се изнасят 60 милиона в чували...тоя съвсем се извиси. Още чакам имената на стотиците подслушвани...ама едва ли ще ги чуем някога
488
3
 
24
 
! Отговори
Куку преди 2 години
Искам разледване,как Рашков прилапа 19 имота?
487
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 553 Дори това не е вярно, Дамаджан Чашков на пресконференцията пак не каза коя е банката на Борисов, но уточни, че НЕ Е на Цветелина. Сега новата лъжа е, че 60 милиона са изнесени в чували и с летящо килимче - хоп в Дубай. Доказателства, както винаги Дамаджан Чашков няма. Важното е да се отклони вниманието на българите от поскъпването на ток, вода, топло, храна, бензин, газ; от стотиците умиращи ежедневно от Ковид; от милиардите взети заем за 5 месеца... Така де, PR за Радев да става...