Първият "зелен сертификат" у нас - още през 1908 година

Документът вероятно е използван за пътуване в Османската империя
113

"Зеленият сертификат" предизвика сериозни полемики у нас, но историята показва, че подобен документ изобщо не е нещо ново.

Сертификат за ваксинация с печат на турския султан е открит в Петрич. Документът е за едра шарка и датира от 1908 година.

"Зеленият сертификат" за ваксина е сред експонатите в Петричкия исторически музей. Открит е при разрушаване на стара възрожденска къща в центъра на града, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Той съдържа лични данни за лицето, което е ваксинирано – лично и фамилно име – възраст, занятие и вероизповедание, съдържа и дата, на която е направена ваксинацията. Документът датира от първото десетилетие на 20-и век, вероятно от 1908 година", уточни уредникът на "Нова и най- нова история" в Историческия музей-Петрич Тодор Тараков.

Документът е издаван за пътуване в Османската империя. Интересното е, че сертификатът е част от кочан, напечатан в печатница.

"Документът е за ваксинация от болестта едра шарка и е използван от жители на Османската империя, вероятно за пътуване, но предполагам, че е в рамките на Османската империя. Документът е на османо-турски и само заглавната част е написана на френски език, който тогава е бил международен език", обясни Тараков.

Историците изтъкват, че България е една от първите държави, която въвежда задължителната ваксинация срещу едра шарка преди повече от век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
1
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Ако имаше фейсбук тогава, сега щяхме да сме в поредната вълна от едра шарка и поредния локдаун
92
1
 
4
 
! Отговори
Фигуранта преди 2 години
Най после откриха зеления сертификат на зеления чорап.
91
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е вирус за редуциране на старците, когато намерят вирус срещу *** света ще е прекрасен!
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1908 год. когато Фердинанд е прочел официално Манифеста за независимостта на България след Освобождението,наложеното разединение от 1879-80 год. по време на Дондуков и съединението й от 1885 год. по времето на Батенберг,че още археолозите се съмняват за територията на съществуване на разпространението и наложени изисквания,мерки с задължения на този открит сертификат с езика на който е написан за същото време със срок,година,месец,кога издаден,за кой човек,за какво,дейност,с цел,от кой султан.
89
1
 
4
 
! Отговори
ья преди 2 години
Този зелен сертификат не е, като отзи зелен сертификат.
88
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За тези, които сляпо и безрезервно вярват, че науката не греши и не може да бъде: В науката има само теории, т.е предположения-теория на Дарвин, теория на относителността, теория за големия взрив. И по тези въпроси се водят спорове. Но има официално приети теории, което вече е политика. Това обаче, че нещо е официално прието не значи, че е подкрепено от доказателства. Още търсим свързващото звено.
87
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 72 Откъде я измисли тая лъжа, братко? Отвори gov.uk и изтегли статистиката за последните седмици. 30-40% от умрелите с ковид между 18 и 60 години са с две ваксини. Към 85% от умрелите над 60 са с две ваксини. Говорим за няколко хиляди човека. Не са ли били на интубация или са ги оставили да умрат без такава?
86
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на 19 век България започва собствено производство на ваксини. ----////----- Тогава сме произвеждали само ваксина срещу махмурлук, известна като кисело зелье / зели / зейе / зйели .... (в зависимост от региона).
85
1
 
1
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До въпросЪ...99- Моля те, подреди въпросите ми правилно и им отговори. Благодаря предварително. Винаги е полезно да има тук хора с интелект и бистър ум като твоя. За да ни помагат. С грижа за човечеството.
84
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До въпроса- Освен това гледам си пропуснал да ми поискаш линкове за това, от кога ваксин-шмекерите обърнаха палачинката, че ваксините не предпазвали от заразяване както твърсяха а само помагали за по-леко изкарване. И успокоението че ако умреш- няма да е от ковид.Без да си задеш въпроса за - дефиницията на ваксина! И колко процента е колективния имунитет от ваксини? Пак брадати лъжи!
83
7
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До До въпроса -Четеш като дявола Евангилието. Имах предвид че се заразяват едни други сами. Тъй че защо има сертификати за тях и защо са освободени от тестове? Преди да влязат в ресторант или се качат в самолет, пресичат граница, кой ги знае къде са ходили. А и тия от окръга в Ирландия със 100% ваксинирани как са? Най заразените в държавата. За това ли са ваксините? А ако ви пазят наистина, какво ви пука? Как е възможен такъв масов мозъчен колапс при вас? От ваксите ли?
82
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До псевдоепидемиолог: Общуваш с прабаба си. И работиш на компютър и то след като дават по стинка на пост. Виж пак 78 (до Епидемиолог) и напиши нещо разумно.
81
4
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
До Анонимен 83- "Целта на ваксината е да не се разболееш тежко и да не умреш, а не да не се заразиш." - И това от кога почнаха да го извъртат? Я кажи! Щото мога да ти дам линкове от преди това! Следя им внимателно лъготенията. Освен това, щом и те се заразяват и заразяват за тях има сертификати, а за другите- не? Отговори де!
80
1
 
1
 
! Отговори
до Епидемиолог преди 2 години
Извинявам се за грешното име от 88. Но явно вакс-бизнесмените са нащрек.
79
1
 
3
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
До 86- Не ме разсмивай. Тъй като нямаш аргументи срещу коментарите и споменатите факти, ми се закачаш за споменаването на рахита. Рахита съм го споменал защото също се лекува чрез Витамин Д - също както усложненията от ковид. Вируса ковид не убива, а усложненията. При липса на достатъчно витамин Д. Също както при всеки грип. Толкова са ви смешни коментарите, че е пределно ясно че сте прикачени към форумите чрез конкурс за продажност. Пак прочети коментарите ми- ваксини срещу грипни вируси- няма
78
1
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Добре бе, каква е тая безумна борба между ваксинирани и неваксинирани? И едните и другите разнасят този вирус. И какво се случва в същност? Вторите се използват за оправдание на някакви абсолютно ненаучни мерки или какво?
77
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм с три дози вече. Жив съм.
76
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ви кажа,аз мисля да се ваксинирам,ама тази детска пропаганда може и да ме откаже.
75
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я дай новина и колко от тях в Ирландия са в интензивното и са на кислородна туба? Никой. Даже въобще по болниците почти няма ваксинирани . Целта на ваксината е да не се разболееш тежко и да не умреш, а не да не се заразиш.
74
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До епидемиолог- В Ухан са подбрали точно този ковид вирус, да го прехвърлят на хора. Защото избива по-добре възрастни хора отколкото обикновен грип, но пък е безвреден за деца и млади хора в сравнение с обикновен грип. Щото пенсионери с високи пенсии са ненужни и само утежняват икономиката. За майсторите ваксите обаче, само това, не достатъчно за филантропичните им цели.