Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България

Значително намаляване на детската смъртност е положителната
Обновена: 5 ное 2021 12:02 | 5 ное 2021 11:03, Елка Василева
122
Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България
Снимка: архив, БГНЕС

Застаряването е най-значимата демографска тенденция за България, а положителната е значителното намаляване на детската смъртност. Това показва отчетът за изпълнението на Националната демографска стратегия за 2020 година. Проследяват се измененията на основни параметри за състоянието на населението спрямо година по-рано, предаде БНР.

Още по темата
През 2020 г. в страната са регистрирани 59 440 родени деца, което е 4% по-малко спрямо предишната година.

Миналата година в страната са починали 301 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 5 промила при 5,6 през 2019-а и 14,4 през 2005 г.

Средната възраст на жените при раждане на първо дете през 2020-а се увеличава с два месеца спрямо година по-рано и е 27 години и 5 месеца.

Извънбрачните раждания са почти 60% от всички. За 80 на сто от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак.

Броят на жените във фертилна възраст е 1,452 милиона, като намалява с 13 хиляди спрямо година по-рано.

Сключените бракове са 22 000 – със 7 000 по-малко спрямо 2019-а.

Разводите са 9 000, като отбелязват спад от близо 1900.

Починалите са 124 700, което е ръст от 15 на сто спрямо предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
6
 
7
 
! Отговори
Свободни деца преди 2 години
Уж самотни майки, а в действителност в съжителства, извънбрачни деца, разкрепостени отношения с любовници. Палави жени със и или без деца се осигуряват доходи от приятели, любовници чиста пара. Такъв е живота. Оптимизация като няма достатъчно финансово стабилни мъже тогава жената минава в комбинация от мъже, които да дават колкото и когато могат. ТОВА Е ДЕСТВИТЕЛНОСТТА и НЕУДОБНАТА ИСТИНА.
67
12
 
3
 
! Отговори
НЯМА ПАРИ преди 2 години
Една жена, за да се издържа трябва да има поне 7 любовника, които да работят и да плащат пари. Детето нали е извън брачно и без значение на кого е. Такава е реалността. Пълно е със самотни майки издържани от любовници. Доходите на тези жени не се облагат с данък, а мъжете, които се жертват да поддържат самотна майка за уж безплатния секс те пък се лишават от възможността да имат свое дете или семейство.
66
3
 
5
 
! Отговори
Я пак преди 2 години
Очевидно е че коронавирусът доста ще подмлади населението. Няма нужда да се панирате.
65
10
 
12
 
! Отговори
Чакам преди 2 години
Няма смисъл от българите. Едно консуматорско и неграмотно общество трябва да изчезне от планетата, а покрай него и другите такива.
64
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
задължително осеменяване на всички жени в детеродна възраст положението е извънредно и няма проблем да се нарушават някои дребни права.това реално е по голяма заплаха от популярният вирус
63
5
 
11
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
И последно, един безплатен съвет за братята българи, който може да ви прозвучи революционно - опитайте секс и с жени! Едно, може и да ви хареса и второ, може да спре демографската криза.
62
1
 
6
 
! Отговори
до 69 Теодора преди 2 години
Ами отиди бременна в Полша.Там ще родиш щеш нещеш!
61
14
 
2
 
! Отговори
Ястребител преди 2 години
Тежката карма на българите за безпрецедентната в човешката история диващина наречена "възродителен процес" е заличаването на това диво племе балканско от лицето на земята. Между 2045-2050 година тази балканска котччина булгейрия ще бъде закрита и на нейна територия ще се се основе велико тззсигганско кралство. Но това за останалата част на рода адамов няма да повлияе, понеже между манталитета на маннгггаллите и манГаллитета на българите няма никаква обозрима разлика.
60
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който няма пари не трябва да ражда,защото ще създаде още един без пари.Примери в Индия бол,а и при ромите тук.Пенсионерите тук вече са повече от работещите и внасящи вноски.Ако се раждат още безработни или бедни работещи с нико образование,държавата няма как да ги издържа и ще трябва да взима заеми.Тези заеми освен,че се върщат с лихвите,водят до навлизане на чужди източващи ресурсите на държавата фирми,които са свързани със заемодателите.Държавата става подчинена в тях е ток,вода и всичко вече.
59
2
 
6
 
! Отговори
Кратун преди 2 години
Ритайте здраво срещу всеки, който отвори уста за ръст на доходите, продължавайте да хвърляте всички инвестиции само в София и се надайте на демографски ръст, като *** на пияни жени.
58
8
 
5
 
! Отговори
Теодора преди 2 години
Аз какво да кажа като съм с три аборта! Все в последния момент решаваме с мъжа ми, че не го щем бебето!
57
1
 
7
 
! Отговори
историк преди 2 години
Една нация замира, раждат се нови и.т.н това е в нормалния ритъм на свтовната история...
56
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,че е висока смъртността,иначе щяхме да сме нация от старци.
55
2
 
12
 
! Отговори
Замангаляването преди 2 години
Това е турското културно наследство!
54
0
 
7
 
! Отговори
Замангаляването преди 2 години
Е биг проблем за света на хората!
53
1
 
17
 
! Отговори
До анонимен 63 преди 2 години
Лошото е, че децата на сегашните млади израстват все по-нахални, все по-необразовани, некултурни и сичко отрицателно събират! Направо е някаква пандемия, за която ваксина няма да се намери!
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А сега реално се поставете на мястото на младите.С това килийно образование и никаква гаранция за работа с добро заплащане вие бихте ли раждали на тяхно място?Не говоря за по-заможните и тези с мая,те раждат.За другите масовите млади българи.Еми как да стане?Те предпочитат да поработят в чужбина,по възможност и да завършат нещо прилично там.Минава обаче доста време и се установяват там,раждат там и се връщат само на гости вече.Тук само безпомощни пенсионери има.Какво очаквате да се промени?Как?!
51
1
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Тази статия ще я пропусна, защото ще трябва да пиша 3 часа за комплексните насвързаности.
50
0
 
6
 
! Отговори
Аспарух преди 2 години
А, тъй, по-добре не раждайте, че после ви растат парцали - пушачи, пиячи, е*ачи, наркомани и какви ли не!
49
2
 
3
 
! Отговори
Този убива преди 2 години
Гешев поръчва терор и убийства срещу неудобни, дава поръчките на приятеля си Юлиян Борисов Георгиев от Перник и ген.майор Васил Василев!Всички жалби срещу ОПГ биват потулвани в Прокуратурата!