Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България

Значително намаляване на детската смъртност е положителната
Обновена: 5 ное 2021 12:02 | 5 ное 2021 11:03, Елка Василева
122
Застаряването - най-значимата демографска тенденция за България
Снимка: архив, БГНЕС

Застаряването е най-значимата демографска тенденция за България, а положителната е значителното намаляване на детската смъртност. Това показва отчетът за изпълнението на Националната демографска стратегия за 2020 година. Проследяват се измененията на основни параметри за състоянието на населението спрямо година по-рано, предаде БНР.

Още по темата
През 2020 г. в страната са регистрирани 59 440 родени деца, което е 4% по-малко спрямо предишната година.

Миналата година в страната са починали 301 деца на възраст до една година, а коефициентът на детска смъртност е 5 промила при 5,6 през 2019-а и 14,4 през 2005 г.

Средната възраст на жените при раждане на първо дете през 2020-а се увеличава с два месеца спрямо година по-рано и е 27 години и 5 месеца.

Извънбрачните раждания са почти 60% от всички. За 80 на сто от извънбрачните раждания има данни за бащата, което означава, че тези деца най-вероятно се отглеждат в семейна среда от родители, живеещи в съжителство без брак.

Броят на жените във фертилна възраст е 1,452 милиона, като намалява с 13 хиляди спрямо година по-рано.

Сключените бракове са 22 000 – със 7 000 по-малко спрямо 2019-а.

Разводите са 9 000, като отбелязват спад от близо 1900.

Починалите са 124 700, което е ръст от 15 на сто спрямо предходната година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
8
 
! Отговори
Тц,тц преди 2 години
Най-лошата тенденция е да ни управляват пенсионери! Особено военни..
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баща ми са 9 деца, от които 5 сестри и 4 братя. Казва, а, то за нивите трябваше хора. Живеехме в бедност, ама всеки ден на нивата.
46
0
 
8
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Починалите миналата година са 124,735 според официалната статистика на НСИ. Но според друга пак официална статистика на НСИ (смърстност по седмици за 2020, като ги събереш) тя е 126,575! В НСИ работят само пияни и наркомани.
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време преди социализма 2 родители са гледали по 5-6 или 7 деца,обаче са имали ниви,крави,овце и всичко се е засаждало и са били нужни хора.Комунистите взимат всичко и им оставят по едно дворче и по едно животно.Всичко става държавно и хората се наемат да работят в ТКЗС на заплата.Раждаемостта вече отива по 2 деца на мъж и жена най-много,а в късния соц по 1 дете.Днес уж върнаха нивите,ама кой да ги работи?Продадоха ги и си купиха апартаменти в градовете.Обаче образование няма.Е как да раждат
44
0
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 2 години
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...
43
0
 
4
 
! Отговори
Пернишката секта преди 2 години
ДАНС, МВР и мутрите на Борисов гонят хората има програма за обезлюдяване - Targeted Individuals
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една от причините за по-висока смъртност от ковид.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То да раждат, ама поне да си възпитават децата! То е най-хубаво като ги правиш, ама после идва зора!
40
0
 
7
 
! Отговори
Сова Бухал преди 2 години
Българското население вече достигна 10 милиона за 2021г - имащите право на глас са 11 милиона!
39
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Страната на бабушландерите и крадците в бели якички,,,,, Bulgaria -easy to find!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, преброиха ни, 8 млн. сме!
37
0
 
15
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Нещо не чувам да има официални резултати от преброяването. Май истината не е за пред хората :)
36
1
 
13
 
! Отговори
ИЗПРОСТЯВАНЕТО ... преди 2 години
е по-тежка и опасна последица !!! ... ама нейсе ...
35
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
Колко милиона сме ? НОИ къде сте?
34
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да имаш дете ти трябва доход достатъчен за да го отгледаш и образоваш.Все по-малко ще се решават на тази крачка и не за друго,а защото мизерници не искат да отглеждат мизерници като себе си.Изключвам ромите естествено,те не разбират какво казвам.
33
2
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 години
държава от старци и малки деца бъдещи емигранти--какво да очаквате да стане?/ Алчността погуби БГ нацията!! преди години бяхме 9 милиона и имахме двама космонатва! Сега сме под 6 мил и имаме миячи на чинии и пенсионери миришещи на пот докато се "дондуркат' в градският транспорт с празни транспортни колички!
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото всичко е обърнато наопаки. Няма нито едно нещо в системата и обществени строй което да си е на мястото както трябва. Спомнете си за онова време в което 80% от населението е живеело по селата. А там осигурена работа за цялото население, и училище за всички деца. Да учат и да играят сред природата на чист въздух. Не е нужно някой да ги води на училище а те сами си ходят пеша защото училището е на 5 минути пеша на съседната улица. Спомнете си за тия неща и сравнете със сегашната лудница.
31
7
 
10
 
! Отговори
Вики преди 2 години
Сестра ми и нейният съпруг, и двамата 46-годишни, чакат сега второ дете! Първото (момиче) им е на 20 години! Майка ли ще му е, сестра ли!
30
0
 
3
 
! Отговори
оптимист преди 2 години
До: Areeeeeee (номер 6) Торовете са полезни за растенията. Богати са на органични хранителни вещества, и това помага за увеличаване на флората, включително нови дървета, които пък обогатяват атмосферата с кислород! Така че, добре сме си!Дори като торим сме полезни :-)
29
0
 
6
 
! Отговори
Аман преди 2 години
Много е ясно Раждането е спаднало спрямо застаряването и затова детската смърт е по малко Ако раждаемостта е голяма тогава незнам тези бърборещи медици какви ли ще ги дрънкат че немогат да си изпият кафето и запалят цигарка и да кажат кой къде е изкарал хубаво извън работното време