"Алфа" – поколението, което не познава аналоговия свят

Днешните младежи преживяват уникален експеримент
74
"Алфа" – поколението, което не познава аналоговия свят
Снимка: Pixabay

Поколението Y ("Милениум") вече гради семейства, а хората от поколението Z (генерация интернет) не страдат от увереност в себе си. Какво обаче знаем за поколението "Алфа"?

Засега за поколението „Алфа" не може да се каже много - няма как, тъй като това понятие включва родените между 2010 и 2025 година, тоест последните му представители все още не са родени, пише "Дойче Веле".

Под знака на дигиталните технологии

Поколението „Алфа" е първото, което ще израсне изцяло през 21-и век. И то под знака на дигиталните технологии - децата „Алфа" почти не познават аналоговия свят. Те от съвсем малки са в контакт със смартфоните и таблетите. Мнозина интуитивно се справят с тези устройства още преди да са проговорили.

Както посочва изследователят на проблемите на младежта Симон Шнетцер, цитиран от „Ди Велт", афинитетът към дигиталните технологии ще бъде най-голямото предизвикателство в отношенията с децата от поколението „Алфа". Те са хипергъвкави и им е трудно да се съобразяват с времеви и пространствени връзки, като например в специални пространства от типа на детските градини или училищата.

Днешните младежи преживяват уникален експеримент - как се  отразява почти пълната изолация на неукрепналата им още психика. Те пропускат някои от най-важните и вълнуващи събития в живота на един тинейджър.

Затова техните възпитатели и учители трябва да им помогнат да се утвърдят в този нов свят. И в учебните програми е добре, наред с историята, да се включат нови предмети, като програмирането и безопасното боравене със социалните мрежи.

Има и още неща - много от тези деца попадат в дигиталното пространство още преди да са проходили: чрез разпространените снимки на бременната майка или заснетата на видео първа изречена дума. Гордите родители с удоволствие пускат тези кадри в интернет, но един ден те могат да се окажат неудобни за децата.

Твърде много ли бдят над тях?

За да могат по-добре да оценят социалното поведение на децата „Алфа", изследователите се концентрират най-вече върху поколението на техните родители - милениумите. Как се отнасят те към децата си, как израстват те?

Да припомним - милениумите са смятани донякъде за дезориентирани, но също така - амбициозни и пълни перфекционисти. Те са тези, които искат винаги да правят всичко правилно - включително когато става дума за възпитанието на децата. Всичко това води дотам, че за поколението се проявяват прекомерни грижи и му се спестяват неща, с които то принципно би трябвало да може да се справи самостоятелно.

Психологът Рюдигер Мас обяснява пред „Дойчландфунк" защо това е проблем: „Установихме, че прекомерните грижи се отразяват на децата точно колкото и недостатъчните. Но днес първото се среща много по-често". Децата на твърде внимателните родители не са по-нещастни, но им е по-трудно да се справят адекватно с междучовешките отношения - като например да завързват приятелства или да влизат в контакт с непознати деца.

В предизвикателство за тях могат да се превърнат и способността сами да се справят с конфликти, да изразяват собствено мнение и да проявяват въображение в контактите им с техни връстници. Както е установено от проучване на Института за генерационни изследвания, игровото поведение на 56 процента от 4-5-годишните не съответства на тяхната възраст. А и при 2-3-годишните и 6-7-годишните нещата не изглеждат много по-различно, т.е. и те имат проблеми със социалното си поведение.

Да не се обобщава прибързано

Разбира се, от едно единствено изследване не бива да се правят изводи за цяло поколение, още повече, че ситуацията в последната година и половина не беше нормална. Най-вече децата без братя и сестри изобщо не са имали шанс по време на пандемията да поддържат важните за тяхното развитие контакти с други деца, отбелязва „Ди Велт".

„В зависимост от средата, в която растат, те са натрупали много различен опит, който не може да бъде сложен под общ знаменател", казва експертът Симон Шнетцер. Но засега може само да се предполага какво отражение ще даде това на бъдещия им социален живот.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: поколението Алфа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
1
 
! Отговори
гого преди 2 години
На поколението "Алфа" и на "младите" като цяло се приписват толкова много несъществуващи и пожелани качества и знания. Да започнем с това, че това поколение едва ли е чувало думата "аналогов", а ако случайно е, трудно ще обясни що е то аналогов и що е дигитален и как в перспектива се е развивала техниката от едното към другото и защо дигиталното днес е преобладаващо и защо. Наистина мнадите са годни да цъкат бързо на телефона си, но ако им го вземеш са безпомощни, дори да се приберат в къщи
52
3
 
10
 
! Отговори
Млада мацка преди 2 години
Всяко поколение смята, че следващото е неспособно да се справи.Историята показва, че това далеч не е така. Просто сега много бързо се сменят поколенията и тези като мен, на средна възраст не разбират тийновете. За по-малките да не говорим изобщо. Същото си мислеха за нас поколението на бабите ни, родени по царско време... Ми ето, че някои от нас станаха свестни хора, други не дотам...Същото ще е и със сегашните поколения. Това, че не ги разбираме значи, че сме остарели.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешните млади хора живеят в свят на огромно количество информация, но не я ползват. Не знаят елементарни неща, висинето да гледаш живота на някого в нета, не е нищо. Попитах няколко млади хора, знаеш ли какво става в Афганистан, как живеят жените там. Абсолютно нищо не знаят. Празен поглед, светът разтърсиха новините. И после, като онези двете дето отидоха в пустинята на Мароко и ги намериха убити туристите. Да си толкова ограничен в 21 век.
50
1
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
Може да ни върнат с векове назад.
49
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днешните младежи преживяват уникален експеримент------------------каквъ експеримент ?? ще станат зомбита младежите ще познават компютъра нищо друго извън виртуалния свят
48
6
 
12
 
! Отговори
ддддд преди 2 години
глупости . като не са аналогови доматите с колците ли ядат? или се зареждат от мрежата ...
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ясно е! 59Ааааа, уцели десятката. Това ми беше мечтата като тинейджър ама уви едва ли ще го доживея.. годините напреднаха :(
46
1
 
14
 
! Отговори
Само питам преди 2 години
Кога започва поколението Бета?
45
6
 
49
 
! Отговори
Ясно е! преди 2 години
Сложете им по една маска, затворете ги в една стая за да не разнасят ковиди, сложете им компютри, таблети, сматфони в ръцете за да комуникират онлайн с приятелчета и да играят онлайн игри с тях, направете училището онлайн, разрешете дрогата и да се поръчва онлайн и доставя с дронове до прозореца и всичко ще е наред. А на тия дето казват че винаги е имало разлики в поколенияте с развитието на технологиите, ще кажа че сега е съвсем различно. Пък ако намерят начин и да ги ваксинират онлайн ще е топ
44
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Автора да го успокоя, че колкото неговото и предходни поколения са разбирали от света на електрическите променливи импулси(аналогов) освен тесни специалисти, толкова и въпросното настоящо поколение :D Аналоговия свят е още тук и няма да си отиде скоро, не всичко може да се замени с 0 и 1
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е може би предпоследното поколение, която няма да има представители, които са генномодифицирани, още при чаеването си.
42
12
 
4
 
! Отговори
НаукаЗаДушата до 40 преди 2 години
Наистина са страхотни, малко ме плашат, аз съм набор '90, те са доста ерудирани по един много различен начин, непридудено държание. Бъдещето ще е интригуващо
41
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Днешните младежи преживяват уникален експеримент - как се отразява почти пълната изолация на неукрепналата им още психика"------------Радвам се, че се забавлявате докато провеждате "уникалните" си експерименти, ама хайде вече да се спрете, а? Това са хората, които най-малко страдат от пандемията, а са най-потърпевши от мерките ви. Защото ги смачквате докато израстват. Синът ми е от въпросното поколение, така че говоря от опит.
40
3
 
6
 
! Отговори
Say can you see преди 2 години
Много ми напомня сцената от филма Ганди от 1984 , когато Махатма Ганди в присъствието на английските колониалисти започва да пее "God save the queen" принуждавайки ги да станат... Разбирате ли? Първа поправка гласи: Свобода от всяко подтисничество или робство. Втората поправка гласи: Правото да носиш оръжие. Деветата поправка гласи: Никой закон не може да отменя права, вече придобити чрез друг закон. Перефразирано. Бих препоръчал външната Ви политика да върви каквото конституцията Ви говори!
39
3
 
1
 
! Отговори
Ми според мен преди 2 години
Много от нещата легализирани тук в САЩ някой само да ги спомене ще го гръмнат чрез втората поправка за нарушаване на първата и деветата поправка. Значи там не може, ама другаде колониално може!
38
5
 
0
 
! Отговори
Та заклевам се: преди 2 години
Че вярвам в три неща: Първата поправка на конституцията на САЩ, Втората поправка на конституцията на САЩ и деветата поправка на конституцията на САЩ и вярвам също така, че и трите тук са нарушени , ама няма да кажа от кой ...и че си искам парите за робския труд дето по три закона и една харта на човека е робски и нямате доказателства за противното и че с тези пари планирам да си купя таванска стая (студио) в Рейкявик, мотор Ямаха и останалите са ми транспортни и за храна и за докато не почна да
37
6
 
1
 
! Отговори
Аз се заклевам: преди 2 години
Ама не на Библия , презирам я тая книга - къде почва Библията там свършва Демокрацията и като цяло там свършва мислещия човек. Та ако толкова държите да е ръката върху някоя книга, те избирам на Артур Кестлер -Sleepwalkers. Заклевам се, че ми е писнало от тая безмислена война, защото Сина на Давид вече е решил мача, че трябва пистолет да опра на някой в главата да се отклони от планирания курс и да свърши каквото е правилно, а не каквото са му казали, та заклевам се...
36
4
 
8
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 2 години
Нашта другарка като се ядосаше, усмихнато ни казваше: Отдавна съм установила, че ви липсват първите 7г и поглеждайки към нас със Станчо далтониста, въздъхваше и продължаваше-а на някои от вас и повече.Гледа домашната на далтониста, и ме пита как се казва на ученик който не различава кръг от триъгълник, пък аз, поглеждайки към Станчо декламирам-далтонист, другарко!После пита пък Станчо: А какво ще стане ако Тапчо изяде един шамар? Пък той загрижено отговаря-Може да умре сериозно.Ейй спомени бе...
35
7
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 2 години
Gen Z са и доста приятни за общуване, изненадват ме колко напредничави са в някои отношения, ако сравнявам с някои 35-40 годишни. Страхотни човеци! :)
34
3
 
1
 
! Отговори
И поглеждаме преди 2 години
"Дейвидсън" и разглеждаме техните възпитаници, тяхната емблема, лого и девиз "Защитници Христови" и почват нещата да се навързват - това общинско, а не държавно, това Вероучение против по. 13 заради тая общинност и почваме да гледаме колко още мръсотиики са направи по свой образ и подобие, ама не баш!