"Автомагистрали": Парите за "Хемус" няма да бъдат върнати

Сключените "ин хаус" договори са порочни, каза Десислава Христова
9 ное 2021 15:55, Анисия Иванова
96

Какви документи са иззети преди дни при проверка на "Автомагистрали" и забавя ли се строежът на АМ "Хемус" след разкритията за изнесените милиони?

Според председателя на Съвета на директорите на държавно дружество "Автомагистрали" Десислава Христова дружеството е обект на проверка от самото начало и няма нищо притеснително в това, напротив.

"Обратно на това, което твърдят някои бивши колеги, по първи, втори и трети лот, където има разрешение за строеж, работата продължава. Тя не е спирала. И в момента се работи, и в момента се сертифицират свършени работи. Там, където се говори за незаконно строителство, ние нищо не правим, тъй като нямаме право", каза Христова в студиото на "България сутрин".

Заради строежа на АМ "Хемус" преди дни в дружеството влязоха НАП и МВР, които иззеха документи и лаптопи, свързани със строителството на магистралата.

Христова припомни, че автомагистрала "Хемус" е само част от "ин хауса".

"Да не забравяме, че тук става въпрос за Видин - Ботевград, който също е голям проект. И 84 свлачища също са дадени по "ин хаус". Всичките тези обекти едва ли има фирма в България, която би могла да се справи със собствени усилия. И "Хемус", и всички други обекти, дадени по "ин хаус", са проблем и предизвикателство пред нас", каза тя.те

Тя призна, че тези договори могат да се определят като порочни.

"Договорите симулират доставка на материали и наем на техника, а реално по същество са строителите на съответните обекти или части от тях. Законът дава право симулативната сделка да бъде от "прикрита" да стане "явна". Въпросът е отначало "ин-хаус" предвижда собствени възможности и някакъв доста по-ограничен процент на външни услуги", допълни Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ подизпълнителите могат да бъдат изсветлявани.

Още по темата

"Те самите нямат против, имаме официално писмо от браншовата камара. Доставчиците на материали биха искали да бъдат наречени строители. Те също биха искали да бъдат изсветлени и да работят по-прозрачно. Цените за "Хемус" са приемливи и добри. Ако бъде прекратен "ин хаусът" - при една следващата процедура цената със сигурност би се оскъпила много повече. Раздадените вече аванси едва ли ще бъдат върнати", подчерта тя.

Изпълнителният директор на "Автомагистрали" смята, че не е трябвало да се възлага "ин хаус" на "Автомагистрали".

"Ние играем на свободния пазар, изхранваме се от работата си, не сме на бюджет. Респективно носим риска от загуби. Цените на материалите вървят нагоре и тези, които са фиксирани, са нормални. Ако погледнете другите "ин хауси" - те са раздадени един след друг. Какво ще кажете за свлачищата, за които са раздадени в пъти над цената на цялото свлачище под формата на аванс. Раздадени са пари за лот 7-8 и 9, където още няма никаква яснота какво трасе ще има", коментира Десислава Христова.

И е категорична, че няма как парите да бъдат върнати.

"Лъжа е, че има банкови гаранции за всички. От всичките стотина фирми - може би има за една, две фирми. Всичко друго е застраховки. А тя е ако има неизпълнение. Една сага, от която няма излизаме. Най-малко обвинявам бившите си колеги, които са били на моето място. Убедена съм, че такива грандиозни схеми няма как да се случат без благословия от най-високо място", добави тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
4
 
! Отговори
Шмайзер преди 2 години
В цял свят магистралите носят развитие - още в древния Рим са го разбрали. Само първобитните хора от БСП не го знаят.
78
14
 
10
 
! Отговори
МЕЧТАТА НА РАДЕВ преди 2 години
--ДА НЯМА ГЕРБ И ДПС ЗА ОПОЗИЦИЯ....--ДА МОЖЕ ДА БЪРКА СВОБОДНО ВЪВ ВСЯКА БАНКА .../МЕЧТАТА НА ВСЕКИ КОМУНИСТ И ЛЕВИЧАР.../
77
17
 
12
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
КВО ЩЕ ВЪРНАТ , БЕ......ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ!!НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РАДЕВ---ЩЕ ГИ СЪБЕРЕ ОТ ВАШИТЕ СМЕТКИ ОТ БАНКИТЕ!КРИЙТЕ СИ ПАРИТЕ , ДОКАТО Е ВРЕМЕ ---"ПАРИТЕ ОТ ХЕМУС"...СА САМО ПРИЧИНАТА , ЗА ДА ПОСЕГНАТ И НА ВАШИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ!-----КОМУНИСТИТЕ САМО СИ ТЪРСЯТ ПРИЧИНИ ЗА ДА ИЗТАРАЖАТ ВАШИТЕ ПАРИ У БАНКИТЕ!!
76
6
 
14
 
! Отговори
Бг преди 2 години
Не ги ли знаете тези хора? Как нама да върнат парите нали имат семейства! Око за око зъб за зъб както е при мафията!
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Обратно на това, което твърдят някои бивши колеги"? Опа! Бивши колеги ли? Защо бивши?
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бойкооо! Вади кюлчетата!!! Оти ке идеме! Ама яко ке идеме!!! И га додеме, ша ва найш к'во?Абе вий си знайте ва, язека ли ке ва учъ!
73
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ким Чен Ун ги връща тези пари... При него не е напълно невъзможно...
72
11
 
11
 
! Отговори
? преди 2 години
Парите шкафчето не ги побра, за това са в чужбина.Дай по 50лв на пенсионера да се радва да не пита за рози милярд къде е.
71
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега с парите откраднати от Хемус, ГЕРБ си купуват изборите
70
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от комунистите от ГЕРБ/ДПС.
69
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където ГЕРБ минат, трева не никне.
68
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 77 Каквото и да направи "Радев" със служебното си правителство" колкото и " КРАДЛИВ" да го изкарваш Герберасте П........! Той няма как да има времето от 12 г,това което имаше бившата комунистическа мутра като пожарникар! Който "ама никога не е бил комунист"-:)) Да бе,ама хич не БЕШЕ А?!!! Та да си разпасва пояса в държавата ни и "борави" с ОГРОМНИЯТ НИ ПАРИЧЕН РЕСУРС НА ДЪРЖАВАТА НИ от нашите данъци?!А за Милиардите ЕВРА ВЛЕНИ В България?! Замълчи ГЕРБЕРЕ ПРО.....!
67
23
 
12
 
! Отговори
Доцента преди 2 години
Парите няма да се върнат, защото няма нужда да се връщат. Много е просто. Ще минат изборите, радевият кабинет ще си събере партакешите и работата по Хемус продължава по нормален начин, както досега е построено половината трасе.
66
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мошениците на Радев наскубаха България за няколко месеца. Хляба вече е 1.80 лв. Ще удари над 2 лева след изборите. Хората ще сринат президентството от глад. Те седнали да се жалват за парите, които присвоиха от Хемус. С тези пари ли купуват онези 228 машини и другите 150 машини, които са на летище София, а ЦИК дори не е чула за тях?
65
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не са ОТКРАДНАТИ ОТ ГЕРБ за да се върнат!!!!!! -:(((( Престанете да се занимавате вече с тази Групировка на бившето борче комунист др Борисов!
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бравус парите няма върнат и виновни нема )
63
18
 
12
 
! Отговори
4epa преди 2 години
ПАРИТЕ ЗА ХЕМУС 1 300 000 000 БЯХА ДЕПОЗИРАНИ В БНБ ОТ БОРИСОВ- СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО КАЗВА 4Е ВЕ4Е ПАРИТЕ ГИ НЯМА !!!!!!!!!! С ЕДНА ДУМА СА ГИ ОТКРАДНАЛИ ВЕ4Е - ЗА ТОВА ПУСКАТ ДАМАДЖАНОВ ДА ЗАМАЗВА ПОЛОЖЕНИЕТО !!!!!!!!!!!
62
23
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забелязват ли, че винаги, като дойдт комунисти на власт работата спира и се започват безкрайни обяснения кой крал и кой какво направил. А те чистички и белички като херовимчета. Та у мъглата да продължат да крадат. По-безхаберно племе от хунтата на Радев не се е раждало.
61
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очилрката, Радев и Киро да кажат къде завлякоха парите. На комунистите винаги други са им виновни.
60
6
 
17
 
! Отговори
Разбрахте ли? преди 2 години
"Лъжа е, че има банкови гаранции за всички. От всичките стотина фирми - може би има за една, две фирми. Всичко друго е застраховки". Разбрахте ли, че Бойко и гербаджиите са ви излъгали за пореден път? А разправяха: " Има банкови гаранции, милионите, дадени авансово могат да бъдат върнати". Ще ги върнат, ама като в оня филм: "Татко ще му купи колело, ама друг път".