Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена

Политиците манипулират със страх, несигурност и съмнения, каза Хампарцумян
9 ное 2021 10:30, Анисия Иванова
268
Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои ключови стоки. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков.

"Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt” (Страх, Несигурност и Съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните структури го използват отдавна.”, допълни гостът.

Левон Хампарцумян коментира скока в цените на недвижимите имоти.

Още по темата

"Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни.”

Банкерът заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа. Друг риск, който съществува е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура. В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета, казва Хампарцуням.

Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате. Лихвата в банката е достатъчно да ви пази спестяванията от инфлацията.”

Хампарцумян също заяви, че сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.

Той е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда края на ковид кризата. Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата. В икономически план банкерът прогнозира, че ще има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.

Целия разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
6
 
! Отговори
Бай Тараба преди 2 години
Едно не мога да разбера, какво общо има пандемията със закупуване на по голямо жилище? И защот двустаен апартамент струва 90 хиляди евро , а тристаен 180 хиляди евро, Една стая и един *** отгоре 90 хил евро ли струва?
188
1
 
16
 
! Отговори
Право в десятката преди 2 години
сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.
187
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма причина назначен бизнесмен като другаря Хемопърдян Хемосеран дасе прави на разбирач и да плещи глynocmu , докато се ориентира откъде дyxa вятъра , за да може пак да се нареди на хранилката !
186
1
 
6
 
! Отговори
бл.134 в Зап. парк преди 2 години
Ти ще кажеш ! София е център на вселената . А българите са най стария и умен народ след китайците , евреите и арменците
185
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Данък наем. То си е измислено отдавна.
184
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факултето не е София, но кочияшите му обикалят из целия град :)Даже на един такъв кочияш конят му беше издъхнал почти на детелината за летището и двама полицаи седяха и се чудеха какво да го правят. Виждал съм и патрулки да ескортират такива кочияши с крадена дървесина по Борис Трети. Такава екзотична гледка не вярвам да е възможна в друга европейска столица.
183
5
 
9
 
! Отговори
petar преди 2 години
Това не е вярно. Във Виена имаш безбожен данък на година. А тук няма данъци. Ако им сложат по 2-3,000 данък на година и ще видите как цените ще се сринат... или обратното. Ако във Виена намалят данъка на 100 евро на година и цените ще отскочат до небесата.
182
0
 
24
 
! Отговори
121212 преди 2 години
В прав текст каза, че скоро вдигаме лихвите по кредитите.
181
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що да не може? След като кьораво и сакато от села и паланки се е юрнало към София значи може. Даже цените трябва да се вдигнат още.
180
6
 
9
 
! Отговори
София преди 2 години
Е град с 8000 години история. Не го подценявайте. В Слатинското неолитно селище са намерени най-големите масивни къщи в света за 7-мо хилядолетие преди Христа. По 200-300 кв.м каменни къщи на над 8000 години. Имаме толкова неща, с които да се гордеем, а не да караме славните си предшественици да се обръщат в гроба!
179
0
 
13
 
! Отговори
Мда преди 2 години
Обективни причини няма, но субективни колкото искаш !
178
3
 
2
 
! Отговори
Факултето преди 2 години
За София ли го имаш :-)
177
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
193, в София също можеш, ще ме прощаваш. Само трябва да се разбереш с кочияша Айшето да ти освободи място :)
176
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България като географски и климатични дадености е много по-напред от Австрия. Ако човек се абстрахира от културни наслагвания и история. Да, не можеш да се возиш на файтон със серяжшти конье в София. Във Виена можеш.
175
15
 
15
 
! Отговори
42000 преди 2 години
Са жертвите на Ковид в България. Разгледайте данните за общата смъртност в България по седмици и ще ви стане ясно. Преди ковида в продължение на много години смъртността е била 2000 на седмица и не е варирала, а сега е над 4000 и много бързо нараства. Може би до около 5000-5500 ще стигне зимата или по над 3000 българи на седмица от Ковид. Това е защото в първият си ден Кацаров спря зелените коридори и ваксинациите на ден паднаха от 45000 на 4500. По заповед на антиваксъра радев, оня с двата щама
174
0
 
28
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Щом Парцунчо запя друга песен, че имало балон, значи вече сме тръгнали по кривата надолу към бездната. До вчета обясняваше как който смята че цените ще падат, бил луд. А къде ги ония закупили коптор да го дават под наем или да го продадат на тройни цени догодина? Искам да ги успокоя - случва се да се прецакаш. Няма нужда да ходите да се обесите. Ще ви мине. Така както вие се гласихте да прецакате някого, така сега вие се прецакахте. Честито.
173
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев трябва да си пълни пликовете
172
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То няма причина и банката да ми взима 4лв. на каса когато внасям ама...
171
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 185Братовчедка ми живее от 20 г. в Германия, омъжена е за немец, там всичко е безплатно що се отнася до ваксинки прротив ковидчето, нали държавата е поела ангажимент :))) Тука всекакви селски пр учове се изказаха по темата, само не и лекари които разбират :)))))
170
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
София е ужасен град!