Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена

Политиците манипулират със страх, несигурност и съмнения, каза Хампарцумян
9 ное 2021 10:30, Анисия Иванова
268
Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои ключови стоки. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков.

"Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt” (Страх, Несигурност и Съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните структури го използват отдавна.”, допълни гостът.

Левон Хампарцумян коментира скока в цените на недвижимите имоти.

Още по темата

"Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни.”

Банкерът заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа. Друг риск, който съществува е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура. В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета, казва Хампарцуням.

Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате. Лихвата в банката е достатъчно да ви пази спестяванията от инфлацията.”

Хампарцумян също заяви, че сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.

Той е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда края на ковид кризата. Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата. В икономически план банкерът прогнозира, че ще има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.

Целия разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хмммПак пишете наизуст. Има тестове за 7 лева. Има и за 10 лв. Ами направи доставки на евтини тестове от Китай тогава. Една държава, като финансира и дотира един сектор, така изкривява пазара. Тръгнал пак да сравнява Германия с България. Не се ли научихте да работите, а само в чуждата паница гледате.
168
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е топяща се държава, но имотите са яко нагоре. Парадокс.
167
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То деца няма, иначе имоти та имоти. И като имаш 10 апартамента - за какво са ти? До края на живота да си осигурен???? Това са измишльотини. Знаете ли колко струва да отгледаш едно дете, което да работи за тази държава. МНОГО! По-добре отгледайте още едно дете, отколкото да трупате имане. Защото Господ може да ви накаже още на земята и по-добре ще е. Ако имате пари излишни, помагайте на хора в нужда. Трупайте съкровища на небето, не на земята.
166
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 180Не ги смятам за красиви шопкините, ама ще се извиня, грозно е да се обиждат жени :))) Ела във Варна или Бургас, после ще си приказваме колко са красиви шопките......хахахахаха :)))
165
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Биткойните са фиксирани 21 милиона. Там инфлация няма. С имотите - който купил - купил. От тук нататък не си заслужава, освен ако е за лично ползване, защото това, което спасиш от инфлация, ще го дадеш двойно за данъци, такси и поддръжка. Един качествен ремонт на покрив, вече гони цената на имот купен преди 5г.
164
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм гледал за цени във Виетнам и Северна Корея. Но брат ми живее в чужбина и апартаментът му (чудесен квартал) е взет навремето за 2000 евро квадрата. Сега цените в града скочиха и са примерно 3000 евро за този квартал (ново строителство). А за сравнение между въпросната столица и родната ми София и дума не може да става. За сведение, наскоро гледах апартамент в кв. Иван Вазов, за който ми искаха 3000 евро квадрата.
163
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123 Кой Кеворк - агентчето на ДС ли?
162
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 173Във Варна са такива цените, ти ми говориш за Виена......хахахахаха :))) По принцип, не е ясно кои ги строи тези кооперации, отде взима пари като нема търсене, казвам го от лично впечатление, мейби некой ще ме обори :))) Аз поне съм свидетел на това, че хората идващи в големите градове - София, Пловдив, Варна.....търсят апартаменти, които имат изградена канализация, спокойствие (което е най-важното), както и по малко зли съседи.......хахахахаха :)))
161
1
 
16
 
! Отговори
хммм преди 2 години
Има причина и тя е че хората в България не са свикнали да се държат като хора. Подтиснатото комунистическо мислене да живееш като роб не е напуснало нито една бивша комунистическа държава. Хората тук не знаят какво е да се бориш за права. По същата причина един бърз тест в Германия е едно Евро и петдесет а тук 20лв. Не са ги пуснали по 100лв и не са ги продали за толкова. Иначе вкъщи ядат кисело мляко с хляб и джумерки от село.
160
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се учудиш какви имоти в чужбина можеш да купиш на цени като в България :)Ама то не е луд, който яде баницата, а разните провинциални айтита, за които Манастирски ливади са Бевърли Хилс и взимат кутийките там на безбожни цени.
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че са надути, надути, ама чак пък във Виена да има на такива цени. Ако имаше, щях да купя няколко.
158
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банките не пазят от инфлация. Те ви взимат парите и ги инвестират в ценни книжа и нискорискови активи, с прилична доходност, а на клиентите дават 0.1% лихва. В същото време банката те цака с 100 други такси и накрая си на сигурен минус, ако си влагаш парите в банка. По-добре инвестирай в земя, гаражи, ценни метали, дълготрайни стоки. На тях цените много трудно ще паднат в бъдеще.
157
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най добре ще да е квадратът в великата София на задните части на Европа да стане сто хиляди евро и тогава вече ще я втасаме, чеи как да сравним София с някаква си измислена Виена каде България каде ти Австрия.
156
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато завистта се съюзи с лакомията, се получава това, което е в момента София.
155
3
 
16
 
! Отговори
Крадлив Мужик - ГЕРБ преди 2 години
Има причина! Нарича се КОРУПЦИЯ!
154
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам аверчета шопи (кореняци), дори те са съгласни с мен, че това е едно големо селско бунище :))) Толкова зле построена европейска столица, едва ли ще видиш в Европа, мейби и на други континенти :))) Иначе идват от "провинцията" в големото село, щото немат избор, нали требва да се прехранват някак си :)
153
5
 
3
 
! Отговори
Радо преди 2 години
Има причина! Нарича се ГЕНОЦИД!
152
1
 
22
 
! Отговори
балък преди 2 години
Има причина и тя се казва ЛАКОМИЯ!
151
5
 
5
 
! Отговори
Пике преди 2 години
Този как го боли,че хората си инвестират парите.
150
14
 
5
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Че каква е Виена бе? Не че София е нещо по-различно!И двете са едни и същи кл.оооаки.Ама каква е покупателната способност на австрийците и каква е нашата?