Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена

Политиците манипулират със страх, несигурност и съмнения, каза Хампарцумян
9 ное 2021 10:30, Анисия Иванова
268
Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои ключови стоки. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков.

"Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt” (Страх, Несигурност и Съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните структури го използват отдавна.”, допълни гостът.

Левон Хампарцумян коментира скока в цените на недвижимите имоти.

Още по темата

"Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни.”

Банкерът заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа. Друг риск, който съществува е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура. В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета, казва Хампарцуням.

Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате. Лихвата в банката е достатъчно да ви пази спестяванията от инфлацията.”

Хампарцумян също заяви, че сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.

Той е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда края на ковид кризата. Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата. В икономически план банкерът прогнозира, че ще има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.

Целия разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 156 - Даже и да дойдат "нормално" огромната маса от хора са ненормални.
148
8
 
12
 
! Отговори
Коментатор преди 2 години
Цените на имотите ще продължат да скачат най-вече в София, но и в страната, защото парите ни се обезценяват. Не цените са високи. Доходите ни са ниска! Явно бизнесът с му с отдаване под наем страда, защото наемите и ипотечните кредити са на едно и също ниво.
147
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Айде. Поредният вечен наемател взе да ни убеждава да си купуваме апартаменти в Копенхаген" - И защо НЕ? В София, можеш ли, със заплатата на кариер в Т Маркет, да си позволиш апартамент? Да речем, че се казваш Пешо, имаш 2 лева в джоба и днес започваш. Колко години, ще ти трябват, за да събереш за ПЪРВАТА вноска? Защото в Копенхаген, можеш да ги събереш за 6-7 месеца, след кеото ще ти излиза стабилно по-евтино от наема.
146
1
 
13
 
! Отговори
хе-хе-хе преди 2 години
До Анонимен''''' Нека паднат ,слънце. С 5 езика и две висши не мога да си позволя да работя за негр*мотен софийски т*луп. Пък и колко му е да напълниш едно черво и да стоплиш едно тяло. Това и на село всеки може да си го прави и без образование даже. Та не ме мисли толкова. Купувайте си гн*лите панели с изк*куригали съседи в тях.
145
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 156, за съжаление си прав. Надявам се обаче да гласуваш за нормални хора на изборите за да не продължаваме с разрухата.
144
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да живея в Софето, требва да ми плащат, отвратителен разхвърлян град.......хахахахаха :))) Добре че са от така наречената "провинция", щото хубави шопкини не съм видел, ако съм видял хубава жена, тя е от ПРОВИНЦИЯТА :)))
143
2
 
24
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Този жалък химик е една от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ГРЕШКИ на Костов!Едно нещо струва ТОЧНО колкото ти ДАВАТ ЗА НЕГО!Нито повече,нито по-малко!Щом има балъци да купуват в квартали БЕЗ инфраструктура,без канализация,без тротоари и детски градини - като "Ман. Ливади" и "Кръстова Вада",за по 2000 евро за кв. м. ще има и продавачи!Балъците НЕМАТ СВЪРШВАНЕ!!!
142
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изкарвам 11 000 лева след данъците в чубина, за професия, дето щешеда ми дава моооооже би 2800 в Б-я. РАлзиакта е, че не бях на 650-700 лева заплата, докато стигна до тази позиция и имах нормален живот. Вече друъпнах трима птиятели насам, скоро имам братче, дето става на 19 и ще идва да учи, а от миналаата семдица обмсиляме, дали да не пратим няколко от братовчедите ми, да завършат гиманзия тук. ТУК ИМА ЖИВОТ, в Бъглария има ... корупция и разруха!!!
141
0
 
22
 
! Отговори
Барселона преди 2 години
А....да ми кажеш причината,като изтеглих 4000лв от моята сметка,защо ми взехте 17 лв.комисионна...за тези изцепки нещо да кажеш....
140
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО - Ами ходи си на слео и НИКОГА повече, не пиши тук!!!!
139
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 150 - С иднец разговарял ли си? 95% от нацията им е умствено изостанала.
138
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Е,аз си имам къща вС тази дистанционна работа сами ще си го вкарате един ГОЛЯМ защото с дистанционния режим до една две години ще влезеш в директна конкуренция със служители от цял свят от Индия до България и тогава ще те питам какво ще правиш,то това беше и целта да глобализират онлайн колкото могат трудовите ресурси и да си избират ,в последствие и доходите ще ти паднат
137
3
 
17
 
! Отговори
1 преди 2 години
За първи път да съм съггласен са него, няма нито един район в София, който да оправдава цените на имотите, който пък е живял във Виена разбира напълно това, София е ***, за съжаление.
136
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив , има и тя е че има балъми да ги купиват ако не ги купиваха цената нямаше да е такава.
135
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левон се прави на умряла лисица, тъй като целия пазар на недвижими имоти се държи от банките и се контролира от тях.
134
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже каква глупост! Нямало причина за поскъпването на жилищата. Има и тя е само една- алчността на продавачите на жилища и на банките, даващи кредити за закупуването им. Всичко друго е второстепенно.
133
3
 
16
 
! Отговори
Арбайт преди 2 години
Аз бих си купил апартамент в София само заради работа и само за да живея в него. Но на тези цени - никога, пък ако ще да стават все по-скъпи завинаги, пожелавам им на собствениците до 10к Евро/квадрат да стигнат. Зарекъл съм се да не създавам нови роби на системата, така че още един камък по-малко да ми тежи.
132
0
 
15
 
! Отговори
А таксите преди 2 години
На банките може ! Наглец !
131
3
 
6
 
! Отговори
Е,аз си имам къща в преди 2 години
До Анонимен''''''''''''в бг село. В апартамента в Кавала мога да живея /или студиото/ защото работя дистанционно. Но ,ако искам да съм си на село и двете гръцки жилища мога да ги давам под наем - едното целогодишно ,другото -4-5 месеца сезонно. Едното на около 400-500 евро постоянно,другото - по 50 евро на вечер. Дали пък ще умра от глад и без мърлявата софийска заплатка.Как мислиш ?
130
5
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Вярно е, управлението на самоковската прости тутка подлежи на ревизия и много хора трябва да влязат в затвора за издаване на разрешителни или продажба на общински имоти. Все пак надявам се ракът да я отнесе преди началото на съдебния процес.