Болницата в Радунци се руши, доброволци искат да я съживят

Лечебното заведение е най-голямото, изграждано на Балканите
10 ное 2021 05:00, Анисия Иванова
16

Разрухата на най-голямата белодробна болница в България обединява усилията на млади хора, които искат да съхранят и съживят лечебното заведение.

"Бяла лястовичка беше, сега ние сме в черна лястовица цялата държава. Тънем изцяло в разруха", коментира санитарката Кирилка Анастенова.

"Това е едно място, което навремето е давало много надежда и живот, а сега дава отчаяние", коментира Радостин Димитров.

"Беше огледало на Радунци, на Балканския полуостров, ревали сме, когато ни изхвърлиха", допълни Кирилка.

Сгушена между склоновете на Стара планина Специализираната болница за лечение на белодробни болести в село Радунци е най-голямата, изграждана на Балканите. Идеята се ражда още по времето на Цар Борис III, а днес лечебното заведение, давало надежда на хиляди, тъне в разруха и забрава.

Кирилка Анастенова е работила над 20 години като санитар в болницата. "Имаше работа за толкова народ, а сега няма нищо", коментира още жената.

Радостин Димитров е сред доброволците, които полагат усилия да се заличат следите от набезите на вандали.  "Ако това място беше в чужбина, щеше да има огромен санаториум, който да работи, а в България се руши и се краде", категоричен е той.

"Като започнаха да строят болницата - от село няколко човека, начело с моята свекърва, са ходили с количките да изкарват камъните до болницата", сподели Кирилка.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 2 години
Там където е имало, пак ще имаболница, въпрос на време е, въпросът е защо....защо се е стигнало до там да се изостави здравен обект, с национална кауза!?Ние, българите...трябва да се замислим върху собствената си кауза, мисия и ...настояще, а от това ще се роди и бъдещето ни!
11
5
 
2
 
! Отговори
Цветомира преди 2 години
Днес колко са починалите от птичи грип и левкимия рак на кръвта и тумор в мозъка вчера бяха 334 по статистически данни,днес колко са.
10
4
 
2
 
! Отговори
Гълъбова преди 2 години
Това е държавата на болниците на 1 милион население 3 милиона болници наи болното население в европа наи бедното и наи мързеливото бизнес за милиони за милиарди за трильони за сметка на хората,никнат като гъби частни държавни пералня за пари,източване на еврофондове пренаписвания на пациенти,фалшиви телкове,фалшиви диагнози,фалшиво донорство осакатяване на хора явно това е наи търсената професия и наи доходоносната тука при нас един доцент взима 50 хиляди лева заплата.докога ще ги търпиме.
9
3
 
4
 
! Отговори
Боко Чекмеджето преди 2 години
Какви болници? Парите са за асфалт и магистрали.
8
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайте сега да възстановяваме всяка ненужна съборетина от времето на соца!
7
8
 
20
 
! Отговори
Проектант преди 2 години
Все си мисля, че с 60-те милиона, изнесени (откраднати) в сакове и чували от Хемус, може и да я направите да прилича на съвременна болница...
6
16
 
9
 
! Отговори
МАНИ-МАНИ ! преди 2 години
И с какво ще я напълните тая болница като я възстановите? Тя неслучайно е затворена - нямала е пациенти. Строена е за туберкулозно болни. В момента е ненужен мастодонт. Съборете я и посадете дървета на нейно място!
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитайте да смените фаянса на една баня с тоалетна, примерно 3 квадрата и половина площ, с в и к, ел.инсталация и шпакловане на тавана...САМО ТОВА, нищо друго! Теглете чертата накрая и елате ми се обадете! После го умножете полученото по РЗП на болницата...и ще разберете колко би струвало цялостното възстановяване на болницата! Не говоря за апаратура в нея след това, за заплати на персонал...те, заплатите, все остават последната грижа, нали така?
4
9
 
10
 
! Отговори
Шопа преди 2 години
Комунистите беха лошите, нали?
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарят на ОПГ ГЕРБ-СДС-ДПС и тяхната хунта от евро рома и най вече на ромчето от Банкя !!!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад това би било гордост но тук нали няма далавера.
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко в тези тежки времена е перфектното място за лечение на болни от ковид и тяхното последващо възстановяване, което в доста от случайте отнема месеци.