Почина д-р Радислав Наков, осъдил МУ-София за дискриминация

Той подозираше, че не е станал асистент, тъй като е болен от рак
12 ное 2021 11:16, Нели Христова
39
Почина д-р Радислав Наков, осъдил МУ-София за дискриминация
Снимка: Facebook

Д-р Радислав Наков, който осъди  МУ-София за дискриминация, загуби битката с рака. Той страдаше от клетъчен лимфом, с който се бореше от няколко години.

Младият лекар бе определян за една от бъдещите надежди в гастроентерологията.

Още по темата

За кончината му става ясно от съболезнования на именити у нас лекари като проф. Ивайло Търнев и проф. Костадин Ангелов,  споделени в профилите им във Facebook.

Въпреки заболяването си, д-р Наков остана деен и активен и не спря да се развива в професионалния си път. Само преди седмици ръководен от него екип, разработил български проект за гайдлайн, спечели грант на UEG – United European Gastroenterology, а добрата новина сподели самият той в профила си във фейсбук. За постиженията си в областта на медицината пък тази година бе отличен и с почетния знак на президента.

Той създаде и разви единствената в България платформа, създадена от лекари за лекари - Medical News. Д-р Наков бе сред малкото медици с интереси в областта на болестта на Крон и улцерозен колит.

Името му стана по-известно в края на 2019 г., когато самият той в социалните мрежи сподели, че се явил на конкурс за асистент в Катедрата по гастроентерология към МУ-София, но изрази съмненията си, че не го е спечелил, защото е болен.

В личен пост в профила си във Facebook той разказа подробно цялата история, като посочи, че няколко пъти бил посъветван от членовете на изпитната комисия "да си гледа здравето" .

"В допълнение членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо това, че съм си подал документите за конкурса, защото съм бил болен. На 31 октомври се проведе изпитът. По регламент е анонимен и бяхме четирима кандидати за три места. Един от кандидатите напусна изпита и не остана да чака резултатите, като останахме тримата кандидати за трите обявени места. По време на „анонимното“ проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера", разказа още той тогава.

След това повдигна обвинение, което Софийският администртативен съд прие и осъди Медицинския университет в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една докторантка д-р конова и нея я набутаха миналата година за преподавателка,защото майка и е доцент и има две лаборатории,а тя нишо не знае милата.
30
1
 
0
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
До Да допълня 26 ... е то бива наглост ама чак пък толкоз. Разходите на САЩ са десеторни и са пословични с корупцията си.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всички с негативните коментари-този човек за краткия си живот е бил полезен повече отколкото преците ви ,вие и наследниците ви някога ще бъдете въобще!Лек път !
28
4
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз мисля, че МУ са прави за себе си.
27
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да почива в мир. Но си мисля че такива като него с такива заболявания трябваше да се ваксинират.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко, един способен и умен млад лекар си замина...а изпита толкова горчивина ....заради нещо, което не зависи от него....
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Лекарти не си лекар, ти си покер автомат.
24
0
 
47
 
! Отговори
Vako преди 2 години
Язък само качествени българи губим.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Bog da go prosti sasipaha mu sdraveto besbojnizite koito mu savijdaha 4e e mlad hubav i sposiben dr.ve4na mu pamet
22
0
 
42
 
! Отговори
Илиан Илиев преди 2 години
ПОЧИВАЙ В МИР ДОКТОРЕ
21
68
 
7
 
! Отговори
123 преди 2 години
Аз лично като пациент не би ми било комфортно да ме лекува тежко болен лекар. Още повече, че за тази професия трябва да си в добра психическа и физическа кондиция. Правилно са му казали да си гледа здравето, но той се хванал за това че е дискриминиран
20
51
 
16
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Е такава ни е медицината, е с такива връзкарчета специализирах, като взех специалност им теглих една майна и преминах в частния сектор. Сега изкарам кинти, а тия връзкарчета продължават да мишкуват в държавните болници. Като мишки ръсят пациентите за кинти, аз поне си имам ценоразпис и касов апарат. После бакиите на тези мишки идват аз да ги оправям, е тогава разбира се тарифата ми е двойна
19
46
 
10
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Добре де и защо да го вземат като после само ще представя болнични и никаква работа няма да върши Да ме прощавате може да звучи жестоко ама е така То сега остава някой без крак да осъди футболен отбор че не са го взели за играч или някоя 90 килограмова пък са и отказали да е балерина
18
2
 
37
 
! Отговори
Тези преди 2 години
конкурси се правят за да се назначи правилмият човек! Това е публична тайна и мнооооого стара практика!
17
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е лоша новина. Самият факт, че е толкова млад е ужасен.
16
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До един - Може би, лекарските деца не трябва да се позлват със специално преимущество и да има отчетност, на това кой и как взиам участие в подобни начинания, когато се финансирани от Бъглария или ЕС? И може би, ако братовчед ти, чичо Тони, дето сте играли с децата му, като си бил на 6 и леля Мима, дето ти е помогнала, да се подготвиш за изпита по медицина, щото и тя е лекар ... може би не трябва да са в комисията, която решава дали ТИ, ще си човека?
15
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4 - Защи държавата плаща за образованието до 12 клас, на такива токсични лисности като теб, е истинска мистерия мистерия. Момчеото има десетки публикации, помагало е на множество болни хора, бил е на мног висока почиция, защото е бил най-добрият. Ако е имало по-добър, щеше да е той. А междувременно, Светът харчи стотици милиони за безполезни продукти, вместо да се концентрира над медицина и полезни технологии.
14
7
 
8
 
! Отговори
един преди 2 години
До 6. Може би лекарските деца трябва да стават фаянсаджии и бояджии?
13
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бог да го прости! Един достоен човек.
12
0
 
38
 
! Отговори
3737 преди 2 години
Вечна му памет! Бог да го прости! Надявам се да е на едно по-добро място. Искрени съболезнования на близките.