Обмислят да има двустепенна тарифа за вода за битови нужди

Цената до 3 куб. м ще е една, а за повече потребление по-висока
39
Обмислят да има двустепенна тарифа за вода за битови нужди
Снимка: БГНЕС

Обмисля се въвеждане на диференцирана цена на ВиК услугите. Потребителите, които ползват до 3 куб. м вода месечно за един човек, каквато е общоприетата норма, ще плащат по една тарифа, а потребеното по-голямо количество ще се заплаща на различна, по-висока цена.

Това стана ясно на среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, съобщиха от МРРБ.

Работим по проекта на Закон за ВиК и други нормативни актове с цел да осигурим на българските граждани вода, която е национално благо и стратегически отрасъл, на ниска, социално поносима цена, каза министър Комитова. Промяната на законопроекта е ключова за изпълнението на проектите в отрасъл ВиК, които очакват финансиране от Националния план за възстановяване и устойчивост, подчерта регионалният министър.

Първата ни задача е насочена към защита на обществения интерес. Подкрепяме всяка такава идея, заяви Иван Иванов.

Предстои провеждане на разговори на експертно ниво, на които ще бъдат дискутирани конкретни предложения за по-добра регулация на ВиК отрасъла.

По време на срещата стана ясно, че дружеството, което ще доставя електроенергия за ВиК холдинга и за ВиК оператори, вече е регистрирано по реда на Търговския закон и предстои да кандидатства пред КЕВР за лиценз.

В разговора участваха също заместник-министър Валентин Граматиков, Цветелина Лазарова – началник на кабинета на регионалния министър, съветникът Атанас Паскалев, представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД, експерти от ведомството, както и Димитър Кочков – член на КЕВР, и директорът на дирекция ВиК в комисията Ивайло Касчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: МРРБцена на водата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните държави за по-голямо количество получаваш отстъпка, а у нас наказание. За това икономиката е спряла и не върви.Относно водата, в България вода колкото искаш, дъжда няма да спре да вали, нито има пречистватели, нито помпи нито нищо, идва от планината безплатно и плащаме само поддръжка на тръбите. Не сме в емирства да я взимаме от океана и да я пречистване тая вода че да струва скъпо.
33
1
 
1
 
! Отговори
Айшето преди 2 години
Ай, ми сига? Как да сметна колко вода тече на член от семейството, като нямам водомер? Пък и то си тече постоянно, даже *** пускат корабчета по теча.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-много вода се харчи там където инкасатор на ходи. По римските гета водата се лее по улиците денонощно.
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм ОК. Трябва да се научим да пестим водата, а не да я разхищаваме.
30
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да се борим с комунизма. Комунизмът е съветска власт, плюс електрификация. Като премахнем електрификацията, комунизмът ще падне. Трябва да се борим с основите на комунизма - електрификацията. Бедните хабят ресурсите на тази страна и не остава за богатите. Средствата и ресурсите трябва да се върнат на богатите и бизнесмените. Ток, вода да бъдат евтини за тях. Мястото на бедните е в гетата, откъдето са излезли през социализма. Професор Келбечева много ясно обясни.
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комитова, вдигай си чукалата и аут че сума и поразии направи, блокира държават и строителния бизнес
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само че В и К надписва с техния общ водомер и преразпределя на абонатите и изведнъж си влязъл в скъпата тарифа
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В истинския капитализъм бедните нямат ток и вода. Погледнете истинските капиталистически държави - Индия, в Африка, в Латинска Америка. Ние трябва да строим истински капитализъм и истинска пазарна икономика. САЩ и Западна Европа имат субсидирана икономика, субсидирана храна....................И ние трябва да построим истински капитализъм без ток и вода.
26
9
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Всъщност това е доста смислена мярка, даже може и 3степенна където над горния праг ще е много по-скъпа. Най-малко вода харчат пенсионерите и тези с ниски доходи и за тях ще е ок. За всички останали - ако не искат да плащат да пестят.
25
0
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Благодрим ти *** радев
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Хемус Мацки не водиш ли? Не се ли подмиват?
23
1
 
10
 
! Отговори
револуция преди 2 години
Камъне и дърве грабнаха завчас. Дорде е мъничка Змията, да и спрем водата.
22
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само богатите ще имат вода. Бедните започнаха много често да се къпят с евтина вода и ще заприличат на богаташи. Да върнем бедните в гетата, без ток и вода, за да имаме истински капитализъм................Социализмът много ни даде, капитализмът трябва да го вземе обратно и да го даде на богатите.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не пипайте тока и водата. Следизборно увеличение на тока и водата. 3 кубика безплатна вода, а следващата по сегашната цена.
20
1
 
7
 
! Отговори
Душче всеки ден ли?! преди 2 години
Скоро...даже много скоро ще е душче-лукс(че).
19
2
 
13
 
! Отговори
Минаха изборите преди 2 години
Минаха изборите за бандити и се започна голямата сеч. Да ни е честита! Тежка зима иде за всички хора по тези земи. Рано или късно има и видов ден!
18
5
 
10
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Е аз живея сам!Душче всеки ден,пералня два пъти седмично,да си измия посудата са 4 кубика!
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви са тези глупости? 3 кубика може да има самотен пенсионер,но не и семейство.
16
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те не могат да се оправят с некоректните си абонати, но иначе за коректните ще увеличим цените-браво на вас.
15
2
 
21
 
! Отговори
11 преди 2 години
Тия съвсем изтрещеа - ша вземат да въведат и абонаментни планове с допълнителни месечни пакети на тройна цена кубици.