Българинът знае всичко, особено в областта на... медицината

Масово българите подценяват рисковете от пушене, отбеляза д-р Гергана Гешанова
18 ное 2021 20:18, Ния Христова
71
Българинът знае всичко, особено в областта на... медицината
Снимка: БГНЕС
"Масово българите подценяват рисковете от пушене. Българинът знае всичко, особено в областта на медицината, но има някаква психологическа бариера – той игнорира опасностите, той знае, че вреди, няма орган и клетка, които да не са увредени, но това се отнася за другия, а не за него лично."
 
Това каза пред БГНЕС доктор Гергана Гешанова, председател на Коалицията за живот без тютюнев дим.
 
България се нарежда на първо място в Европейския съюз по тютюнопушене. "Основен проблем е тютюнопушенето сред подрастващи", смята д-р Гешанова.
 
"Децата са тези, които са най-уязвими, защото тяхната преценка още е крехка, слаба и неясна. На тях да им говориш за здраве е нещо илюзорно. Въпреки това с децата трябва да се работи, не може майката и бащата да пушат, около тях да има облаци от дим, и да кажат на детето си, че пушенето е лошо. Излиза нелогично. Трябва държавата да направи нещо – да има кампании, някой да каже, че не това е щастието. Други са нещата, които са стойностни в живота, а не цигарите", каза тя.
 
"10-15% от непълнолетните пушат, даже има по-големи цифри при момичетата на 15 години. И по този показател сме водещи в ЕС", каза д-р Гешанова и допълни, че търговците, които продават цигари на непълнолетни, трябва да се наказват по-строго.
 
"Има предвидени наказания в закона, но колко се спазват е друг въпрос. В нашата държава закъсваме от гледна точка на контрол", категорична тя.
 
Според нея вдигането на цената на цигарите е ключова мярка за справяне с масовото тютюнопушене.
 
"Това е световно доказан закон, че вдигнат ли се цените се намалява пушенето при младите и бедните. Младите няма да си тровят здравето, а бедните ще си купят хляб вместо цигари. Това е политика, която работи най-много. Трябва да бъде по-рязко вдигната цената, за да спадне бройката на пушачите", заяви д-р Гешанова.
 
По повод Международния ден за борба с тютюнопушенето Сдружение “България без дим” и Коалицията за живот без тютюнев дим подеха една интересна кампания, която мотивира хората да се откажат от цигарите за един ден, а със спестените пари да направят дарение за благотворителна кауза.
 
"На тази кампания откликнаха най-много учениците. Имаше много трогателни моменти. Деца, които пушат събираха пари, спестени от цигари за детенце, което е болно от някое сериозно заболяване. Колкото по-големи стават, толкова по-замираща е реакцията. Ние разчитаме на младите хора", заяви тя.
 
"В България много лекари пушат, което е странно. Те виждат вредата от тютюнопушенето и продължават самите те да го практикуват", каза д-р Гешанова и подчерта, че около 80% от раковите заболявания на панкреас, бял дроб, хранопровод, простата и пикочен мехур са свързани пряко или косвено с тютюнопушенето. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кал4о А ти да си чувал израза-Каквото пише в книгите не расте по нивите.Народа го е казал.Всичко е много индувидуално.Пушачи живеят до 90+години,млади хора умират...съдба.Не,че цигарите са полезни и не вредят.Напротив.Убиват много хора,ама не ги забраняват.А уж са много загрижени за здравето ни.Ако ти е писано да се обесиш,няма да се удавиш.
58
1
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
А трябва ли да натяквате и да налагате всичко на сила на българина , всичко от което не разбира ))))
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, гaнчo изръшнал целия свят и е експерт по всичкология.
56
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
Гледам страхотни коментари от интелектуалци тука.
55
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 2 години
осем килограма
54
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
До 123 ...Продължение...Изпълних изискването, още повече, че след операцията и упойка от 3 и 1/2 часа, бях в реанимация. Не пуших до средата на 2020 година, когато ни затвориха в къщи и навън излизахме с предпазни маски. Всичко това и нужада да общувам ме подтикнаха да се върна към цигарите. Предпочитам ултралеки, с бял филтър. Резултат: активирана умствена интелектуална дейност и спаднах оем килограма, без никаква диета. Та такива ми ти работи.
53
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 2 години
Станах пушач на 24 години: причината бе работата ми като преводач в среда от международни финансови и технически специалист. Правеха ми подаръци понякога - една кутия качествени цигари и аз ги давах на познати. На 24 години бях и ми беше вече неудобно да отблъсвам дори и една цигара (по ммое време пушенето в офисите не беше още заклеймено. На възраст вече, се наложи да се подложа на операция. Не че беше наистина нужна. Докторът каза, че трябва да преустановя пушенето. Изпълних изискването, още п
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами с такива лекари.....наложи се да научи туй-онуй.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
54, ако работиш някаква по-сериозна професия, ще знаеш че вездесъщото "чичо гугъл знае всичко", изобщо, ама изобщо не е вярно! Нета е за масова консумация, а сериозните теми и масиви с инфо няма да ги срещнеш там. Евентуално само загатвания. Вътрешните мрежи изобщо не са на показ. Работя в такава.
50
0
 
0
 
! Отговори
do 48 преди 2 години
Всякакви? Говоря ти за научни изследвания. В наши дни всичката наука е налична онлайн.
49
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Аз карах Ковид - нешпушачка, мъжът ми не го кара - пушач. В отделението нямаше нито един пушач, но не искам само личните си наблюдения, искам официално изследване. Та тази статия ми идва доста нанагорно точно в този момент.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В началото на епидемията, когато се случи в Китай, китайските доктори споменаваха, че сред заболелите почти няма пушачи. Това естествено после се разми сред информацията с която ни бомбардират за ковида. Личен пример: баща ми е пушач, майка ми не, и тя хвана и изкара ковид, а баща ми не. Случайност?
47
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ми доживя до 87 години, пушеше само цигари без филтър "Слънце" или "Родопи", вечер си удряше по 100 гр домашна ракийка. Почина тихо в съня си.
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пушиш - непушиш, докарваш 85-90 и си аут. Или вегетираш до 90-100 и си ад за роднините си. Което някои го считат за късмет :)
45
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 2 години
Интересна статия. Ама е добре да върви в комплект с "Колко процента от настанените в Ковид- отделенията са пушачи"....ще стане доста интересно!
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нета има всякамви източници. Те могат да твърдят всичко, а най-вече обратното. Избирателното посочване е всичко друго, но не и доказателсто.
43
0
 
1
 
! Отговори
do 39 преди 2 години
Няма, ама има. И не се искат много умения, за да се намерят съответните източници.
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Българинът знае всичко, особено в областта на... медицината"Като докторчетата са едва са избутали до диплома с платени изпити, за да избягат и станат санитари в чужбина или остават тук като като говорят мъдро като психо терапевти!
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Калчо, и след тия 10 години, да не би който и да е лекар да е спасил някой? Не отговаряй, въпросът е риторичен. Медицината дори хрема не може да излекува, камо ли нещо по-сериозно. И е така, защото медицината НЕ лекува, а облекчава симптомите. Но никога не установява причината за заболяването. Това е проблем на цялата цивилизация - поет е грешен път към познанието.
40
4
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Права е! Идйотите няма да се откажат с добро, вдигай акциза и да го ... пушат!