Домът за възрастни във Варна с погребална агенция, COVID сектор...

Без телефонен достъп до близките си, хората получавали обаждане за настъпила смърт
18 ное 2021 21:40, Анисия Иванова
22

Апелативната прокуратура във Варна назначи проверка след множество смъртни случаи в домове за възрастни хора във Варна. А "Агенцията за контрол на качеството на социалните услуги" ще вземе лиценза на тези домове. До това се стигна след поредната порция сигнали за смъртни случаи и подозрения за лошо отношение към обитателите на домовете.

Майката на Марияна преживява точно 9 дни в дома. След като я настаняват, близките ѝ губят връзка с нея. Чуват се един единствен път след настаняването ѝ.

"Питах я как се чувства и тя ми каза, че не е това, за което са си мислили", сподели Марияна.

Заради липсата на комуникация, тя решава да вземе обратно майка си. Това обаче не се случва.

"Никой не си вдигаше пак телефона. В 4:20 ми се обадиха да ми кажат, че майка ми е починала. Не пише в смъртния акт от какво, никой не умира от деменция ей така", разказва жената.

Оказа се, че собствениците на дома за възрастни хора във Варна притежават и погребална агенция. Изнудват Марияна да използват именно техните услуги.

"В договора пише, че ако в рамките на 2 часа не вземеш починалото лице, минава през тяхната агенция. Ние искахме наша агенция да я прибере, но ми казаха, че не може", казва още Марияна.

Още по темата
Оказва се, че собствениците на дома са разширили още дейността си. Отворили частно Ковид отделение в дома за възрастни. В него настанили майката на Блага Андонова. Тя постъпила там преди седмица. Ден след това изненадващо от Дома съобщават на роднините, че възрастната жена е с коронавирус.

Сценарият се повтаря. Блага губи връзка с майка си в продължение на седмица. И получава обаждане, че е починала. Отново започнало изнудване за използване на тяхната траурна агенция. Поискали ѝ 900 лв. Жената се съгласила.

"Ковчегът беше 10-а употреба, тя беше мръсна по памперс. Беше в ужасно състояние", разказва Блага Андонова.

От Агенцията за контрол на качеството на социалните услуги са правили редица проверки.

"Там има така нареченият затворен цикъл. Установихме, че собственикът има погребална агенция, частна линейка и частна болница във Варна", уточни Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.

Агенцията няма правомощия да затвори дома, но няма да преиздаде лиценза му за дейност и така той ще трябва да затвори от началото на следващата година. Прокуратурата също започна проверка след смъртните случаи.

Вижте повече в репортажа на Александра Иванова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко шум,и после пак.Постоянен надзор!Но как, щом и преди 20 години започнаха с табели на вратите на детските градини ,също - "РОДИТЕЛИТЕ ДО ТУК",уж с цел невнасяне на зарази,а всъщност...ЗАКОНИ!
17
4
 
5
 
! Отговори
Ивайло преди 2 години
Стигнеш ли до старческия ,значи вече си в гроба
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
15 Нагъл си. Ако някой е с деменция, с години и близките не се справят с тази грижа, трябва да работят. Не е лесно. Затова има такива домове. Не е проблемът, че някой е в такъв дом, в цял свят ги има и да трябва да ги има. Тези хора имат нужда от специална грижа. Ти би ли гледал такъв човек д години денонощно.
15
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са за разстрел.Предполагам са местни гербаджийски или дпс хора.
14
1
 
1
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
До 4 Сривът е започнал през 1944...
13
18
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Като толкова милеете за близките си, що ги оставяте в старчески домове ?
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вижте, спомням си отлично, че още през 2010 година говореха, че е необходима здравна реформа, но никой в здравната система не е заинтересуван това да се случи! Сега сме 2021.... Познайте какво ще говорят през 2031 в България!!!
11
2
 
21
 
! Отговори
Бреда преди 2 години
Те още от болниците почват да ги морят, а в хосписите ги довършват. В БГ няма адекватна болнична и до болнична помощ. Аз живея в европейска държава с много добра здравна система. Тук осигуряват лични асистенти и рехабилитатори в домашни условия и това се поема от държавата. Просто социалната политика е много добра. Трябва ГЕНЕРАЛНА смяна на здравната система, но няма интерес да се осъществи
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да кажа, че за психиатричните заведения никой не говори, но е още по-лошо. Там буквално уморяват пациентите с едни и същи антипсихотици и само за периода от 10 години там сигурно са изчезнали безследно и безнаказано стотици невинни хора, които са били обвинени в рутинното "основание" за принудително лечение "опасен за обществото" или опасен за себе си. Там разследвайте, както вашите колеги от Хрътките през 2011 г и ще видите умопомрачителни неща, които не сте сънували!!!
9
1
 
4
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
За Света Ана става дума. Беше 2011 мисля. Не помня точно коя година беше. Във Варна. На светофара на входа на града завиваш наляво и горе.
8
2
 
20
 
! Отговори
Бг турчин преди 2 години
Преди няколко години бях шофьорче в една фирма произвеждаща сирене. Сиренето беше от палмово масло. Карах сиренето в същата болница. Едни момчета скъсаха етикетите от кофичките и залепиха други едни червени. Запомних името на фирмата. Вечерта цъкам в Гугъл и се оказва че фирмата произвежда сирене от краве мляко /не имитация / и е доста по скъпо. От Хасково беше фирмата или Кърджали не помня. И си викам... Ааа значи купуват палмово ама го дават на пациентите като истинско и прибират разликата..
7
2
 
36
 
! Отговори
varg преди 2 години
Как спят спокойно вечер собствениците на тези домове за масови убийства ?
6
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами гледайте си я в къщи.сменяй пълни памперси..и си я отглеждай..знаете ли какво е деменция?
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И моята майка я умориха. За 10 дни . В дом св. Марина във варна. Никога не оставяйте близък в този дом. Алчни, лъжливи , нагли! Начело с др *** Маринова.
4
1
 
35
 
! Отговори
Ядосан преди 2 години
Тези трябва да ги съдят за умишлени убийства. Това е по страшно от филм на ужасите.
3
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла България е трагедия, тиквата успя да срине страната. Няма нищо нормално и работещо. Няма здравеопазване и всеки възрастен знае, че никъде няма да получи адекватна помощ, а частните домове са само за печалбарство.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворили са цикъла, така да се каже. Навремето в Плевен един ЕТ "Тинчо" правеше колбаси с целулоза, която се ползва за тоалетна хартия.
1
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожелавам им от сърце като остареят децата им да ги пратят в такъв дом