Само у нас от ЕС употребата на антибиотици расте и то драстично

От догодина ще действа национален план за справяне с антибиотичната резистентност
55
Само у нас от ЕС употребата на антибиотици расте и то драстично
Снимка: БГНЕС

България е единствената сред общо 27 държави, която за 2020 г. докладва увеличаване на консумацията на антибиотици в доболничната помощ. Всички останали за първи път от 15 години насам докладват обратното. Това каза пред БНР доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност" към Националния център по заразни и паразитни болести. 

От 2022 година ще започне да действа национален план за справяне с антибиотичната резистентност. Министерството на здравеопазването е на финалната права и се определя бюджет за него. 

Според доц. Иванов както на болнично, така и на извънболнично ниво трябва да стане ясно, че не може повече да продължава по този начин.

Най-тревожното е, че у нас увеличената консумация на антибиотици е драстична - от порядъка на 15-20%, подчерта той и припомни как в началото на здравната криза миналата година са се появили информации, че определена група антибиотици има въздействие върху коронавируса.

Паниката, може би неразбирането от страна на общопрактикуващите лекари, доведе до масово изписване на тази група антибиотици. При нужда или не, със симптоми или без, без никакви придружаващи микробиологични изследвания и индикации за бактериални усложнения.

Прекомерната употреба на антибиотици през 2020-а и 2021 г. ще доведе до много неприятни резултати, прогнозира специалистът.

По думите му специално азитромицинът е сред малкото антибиотици, които са много подходящи за лечение на бактериални инфекции при деца, но той е сред антибиотиците, към които много лесно се придобива резистентност.

При резистентност намаляват възможностите за терапия на пневмония при децата, уточни доц. Иванов. Почти всички терапевтични режими на язвената болест също включват този антибиотик.

Вече има около 25% резистентност в България и това допълнително ще усложни терапията на язвената болест.

Без антибиотиците не можем да си представим половината от манипулациите в съвременната медицина, изтъкна доц. Иван Иванов.

Той алармира, че у нас има тенденция в болниците да се използват неработещи антибиотици с почти 100-процентова резистентност, само защото са прекалено евтини.

Доц. Иванов даде пример с Дания, където през последните години употребата на антибиотици е намаляла почти три пъти. В Европа и САЩ мерките са изключително строги, изтъкна той.

Единствено в България, не знам поради каква причина - поради неразбиране, поради лобистки интереси на фармацевтични компании в извънболничната помощ употребата е драстично увеличена и нараства с всяка година, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
26 ако от малък те лекуват без антибиотици, логично е да ти ги изпишат едва когато си много зле. Но в България от годините на соца се изписват сумати антибиотици и да дръпнеш рязко шалтера е меко казано опасно. Не е добре да се пият много антибиотици, но в моето семейство се случва веднъж на 2 год. Така че не мисля, че е нещо драстично и опасно.
29
2
 
3
 
! Отговори
1111111 преди 2 години
с ваксина срещу covid съм, Лекувах 10-дневна кашлица с антибиотици, НЕ ОТМИНА ПО ДРУГ НАЧИН КАШЛИЦАТА
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
но пък затова не се ваксинираме, то компенсира
27
2
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 2 години
Да живееш здравословно ако имаш средства ??? Ти да не живееш в центъра на Ню Йорк???Да живееш здравословно в цял свят значи само едно : да живееш сред природата, да ядеш храна произведена в радиус 100 км. да се движиш, да имаш добри мисли, да не употребяваш тютюн и дрога. Някое от тези да не ти е достъпно???? Всеки българин е късметлия че има всичко това. Друг е въпроса дали го ползва
26
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ама казаха ви учените, че затова има най-много Ковид умрели в България, щото ги лекуват с антибиотици, а това е най-грешното лечение
25
1
 
10
 
! Отговори
Max преди 2 години
Аз живея в Нидерландия, тук за да ти предпишат антибиотик трябва да си на смъртно легло.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само у нас предписват антибиотик при симптоми на корона вирус.
23
0
 
12
 
! Отговори
До Софиянец преди 2 години
В цял свят е така. На запад дори е по-зле щото там отдавна истинската храна е с етикети ,,еко "и е пет пъти по-скъпа и недостъпна за средния човек. Тука поне ако човек е интелигентен има хиляди начини да живее страхотно. Също като теб. А колкото до антибиотиците. ...отново зависи колко е образован човек...и неговия доктор
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 12 "Като казваш от европата, България според теб в кой континент е" Ами айде, ти ми кажи! Кажи ми и защо вечно сме такива комплексари, та се навеждаме и величаем една част от Европата, като забравяме, че и ние също сме равностойна част от тая Европа! Кажи ми защо вечно чакаме да ни наредят нещо, а ние послушно да го изпълним?
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бухат антибиотици като лукчета, после защо ги трепат всякакви настинки. Лекарите са виновни, както и беднотията. Хората биха живяли здравословно, ако имаха средства.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шокиращо е как в БГ на малки и големи деца за всяка лека настинка и без кръвни изследвания се предписват антибиотици и родителите им ги дават без да се замислят или информират! Научете се най-накрая, хора, вирусни заболявания с антибиотици не се лекуват!
19
2
 
17
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Затова и починалите от новия грип са толкова много! Направо ни съсипват цялата микрофлора на стомаха и червата, а това е един от основните стълбове на имуната система! Щом отидеш да те диагностицират и веднага ти набутват 2 антибиотика - ей така, просто като за начало!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16 "Ако следвахме нещата, които правят на запад.. " Следваме ги. Само дето нашите винаги се престарават. И докато на запад вече лекуват доста по-щадящо, у нас не питаме има ли нещо ново по темата, а козируваме и гледаме да преизпълним плана, за да ни похвалят.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ракията е най доброто лекарство, ракията лекува всичко Ракията е лекарство срещу грип, ковид, става и за разтривка
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не го казвайте на нас, а обучете лекарите си, които диагностицират по някакви руски справочници от 1938 година. Аз затова и не съм стъпвал в болници от 35 години.
15
3
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 2 години
Май не четеш много, защото точно "Европата" от където предполагаемо ни е спуснат протокола докладват намаляне на употребата на антибиотици. Ние увеличаваме. Значи или не им разбираме протокола или просто говориш глупости. Ако следвахме нещата, които правят на запад щяхме да сме далеч от сегашното ни положение. Това обаче касае и манталитета, и от тук започват проблемите.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят антибиотик е ракията щото доктор Радева мие забранила да пия вода, водата е само за миене, Аз пия само Ракия
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там където има най-много антиваксъри се употребяват най-много антибиотици!
12
3
 
5
 
! Отговори
До 12 преди 2 години
Като казваш от европата, България според теб в кой континент е Африка или Азия?
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами щото следваме протокола, който ни е спуснат от Европата. Антибиотици, кислород, тръба. Като не помага, давай още от същото, може и да помогне...