Само у нас от ЕС употребата на антибиотици расте и то драстично

От догодина ще действа национален план за справяне с антибиотичната резистентност
55
Само у нас от ЕС употребата на антибиотици расте и то драстично
Снимка: БГНЕС

България е единствената сред общо 27 държави, която за 2020 г. докладва увеличаване на консумацията на антибиотици в доболничната помощ. Всички останали за първи път от 15 години насам докладват обратното. Това каза пред БНР доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория "Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност" към Националния център по заразни и паразитни болести. 

От 2022 година ще започне да действа национален план за справяне с антибиотичната резистентност. Министерството на здравеопазването е на финалната права и се определя бюджет за него. 

Според доц. Иванов както на болнично, така и на извънболнично ниво трябва да стане ясно, че не може повече да продължава по този начин.

Най-тревожното е, че у нас увеличената консумация на антибиотици е драстична - от порядъка на 15-20%, подчерта той и припомни как в началото на здравната криза миналата година са се появили информации, че определена група антибиотици има въздействие върху коронавируса.

Паниката, може би неразбирането от страна на общопрактикуващите лекари, доведе до масово изписване на тази група антибиотици. При нужда или не, със симптоми или без, без никакви придружаващи микробиологични изследвания и индикации за бактериални усложнения.

Прекомерната употреба на антибиотици през 2020-а и 2021 г. ще доведе до много неприятни резултати, прогнозира специалистът.

По думите му специално азитромицинът е сред малкото антибиотици, които са много подходящи за лечение на бактериални инфекции при деца, но той е сред антибиотиците, към които много лесно се придобива резистентност.

При резистентност намаляват възможностите за терапия на пневмония при децата, уточни доц. Иванов. Почти всички терапевтични режими на язвената болест също включват този антибиотик.

Вече има около 25% резистентност в България и това допълнително ще усложни терапията на язвената болест.

Без антибиотиците не можем да си представим половината от манипулациите в съвременната медицина, изтъкна доц. Иван Иванов.

Той алармира, че у нас има тенденция в болниците да се използват неработещи антибиотици с почти 100-процентова резистентност, само защото са прекалено евтини.

Доц. Иванов даде пример с Дания, където през последните години употребата на антибиотици е намаляла почти три пъти. В Европа и САЩ мерките са изключително строги, изтъкна той.

Единствено в България, не знам поради каква причина - поради неразбиране, поради лобистки интереси на фармацевтични компании в извънболничната помощ употребата е драстично увеличена и нараства с всяка година, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щот докторята калпави!!!
9
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ивермектина намалява вирусната репликация на КОВИД с 83% вече има над 140 клинични теста и изследвания от началото на годината. Шмайзер и Астра Зенека изкараха техни лекарства които действат по същия начин. Не се лекува това с антибиотици а с антивирусни лекарства. Затова имаме такава смъртност и такива глупости няма да спрат скоро.
8
2
 
25
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Хората в софия умират от рак и ковид на 40-50, защото ядат канцерогени от била,кауфланд и лидл и са нагъсто няма линейки, а тук при мен в село Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света има био супермаркет и хората са масово на по 90 години! Има клиника,детска,училище и от март няма нито един заразен от ковид! Стойте си там в софийската агония, докато аз си работя от хоум офиса!
7
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антибиотиците убиват!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В статията се крие ключът към високата смъртност от коронката, а именно неадекватното лечение като прибавим и "добрите" условия в болниците плюс "супер качествената" с която храним болните просто не трябва да се учудваме защо сме на челните места по смъртност не само от коронката но и от редица други болести.
5
2
 
7
 
! Отговори
Е... преди 2 години
В Западна Европа от 50 -60 години антибиотиците са били основно лекуващо средство. Последните 10- 15 се вдигна врява и сега наистина е по- рядко. У нас може би последните 30 тина години са по използвани , така че нормално е да сме по-назад в тази тенденция. Но както и да - внимателно с тях. Избягвайте ги при възможност
4
14
 
10
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
А с какво друго да си лекуваме бронхитите - с тръба в гърлото ли? Ще ви се, ама няма.
3
6
 
14
 
! Отговори
В преди 2 години
Дания без рецепта не дават антибиотик ако ще по корем да се влачиш. И рецептата ти я взимат. Няма като тук , със стара рецепта да караш години!
2
5
 
23
 
! Отговори
Дъртите джипита преди 2 години
Само антибиотик знаят.
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тровят хората с по два-три антибиотика едновременно от момента в който им излезе положителен кови-теста, а после се чудят що била висока смъртността