Желязната завеса е в миналото, но над България се спусна Ковид завеса

Ще има последици за целия ЕС
21 ное 2021 11:13, Александър Попов
218
Желязната завеса е в миналото, но над България се спусна Ковид завеса
Снимка: Pixabay

Защо в България и останалите страни, в които думата навремето имаше СССР, хората масово не искат да се ваксинират? Две международни издания се спират на този въпрос и стигат до един ужасяващ извод, пише "Дойче Веле". Ето някои цитати.

Виждаме Ковид-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса

Историята предопределя отношението към ваксините в Източна Европа - под това заглавие германският "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ) представя част от коментар в италианския вестник "Кориере дела Сера":

"Ако разположи статистиката за ваксинациите срещу Ковид-19 върху географската карта, човек направо ще си каже, че Съветският съюз не е умрял през 1991 година", отбелязва италианското издание и помества данни за огромния брой на заразените и починалите от пандемията в Русия, като припомня, че само 34% от хората там са ваксинирани.

Верноподаничество, но и враждебност към държавата

Ето какво още четем там: "Страната преживява катастрофа, след като и преди пандемията демографските показатели вече се влошаваха. В бившите съветски републики числата не са особено благонадеждни, но положението там навярно е дори по-лошо. (…) На територията на бившия Варшавски договор и на СИВ, в страните от някогашната съветска империя, някои от които в момента дори членуват в ЕС или НАТО, наблюдаваме сходни феномени. Това важи най-вече за Румъния (само 24,9% ваксинирани) и България (22%), които като част от Запада не са принудени да разчитат на руската ваксина Спутник V.

Политолозите и социолозите и без това вече са убедени, че не става дума за качеството на ваксината или за нейната ефикасност. В онези части от света, където някога думата имаше СССР, по исторически причини има много повече противници на ваксините - деца и внуци на една съветска, а преди това царистка култура, където верноподаничеството беше задължително, но в същото време навред се ширеше абсолютно недоверие и враждебност към държавата“, отбелязва италианското издание.

На същата тема е посветен и част от анализа на Оливер Грим в австрийския "Ди Пресе", озаглавен "Дезинформираните ваксинационни мързеливци от Източна Европа". Обширната статия е илюстрирана със снимка от антиваксърски протести в София на 24 октомври, а в началото ѝ четем:

"В нито една от бившите комунистически страни, които сега членуват в ЕС, ваксинираните не са повече от 60%. В Румъния ваксиниран е едва всеки трети, а в България дори всеки четвърти. Това е резултат от липсата на сериозни медии и от тежката дезинформационна кампания, водена от Русия и Китай, срещу която ЕС може да направи твърде малко."

По-нататък авторът припомня как през март тогавашният австрийски канцлер Себастиан Курц е повтарял, че снабдяването на България с ваксини несправедливо изостава, и продължава: "Да, беше очевидно че България, Румъния и други източноевропейски страни явно страдат от огромен дефицит на ваксини. Днес обаче проблемът е точно обратният. И в България, и в Румъния, и в другите държави от източната част на ЕС няма дефицит на ваксини. Във всички посткомунистически страни има най-вече дефицит на желаещи да се ваксинират."

Последици за целия ЕС

Оливер Грим също цитира числата, онагледяващи ниския брой ваксинирани и стига до следния извод: „За ЕС това създава няколко проблема. Първо, защото надигащата се четвърта вълна (а някъде може би и пета?) отново може да раздуха отровния дебат за граничния контрол, ако не и за затваряне на граници вътре в Шенгенската зона. Второ, защото може сериозно да попари сегашните доста розови стопански прогнози за 2022 година, ако производството отново спре за седмици, което ще вкара в изкуствена кома тъкмо посвестилите се национални икономики в Европа“.

Според автора от тази ситуация за ЕС възникват и още две неблагоприятни тенденции. Евросъюзът ще бъде принуден да остави на заден план най-важните си дългосрочни цели като опазването на климата и отказа от фосилни горива, а освен това Брюксел на практика не може да накара националните правителства да ваксинират повече граждани, защото здравеопазването е в компетенциите на отделните държави, четем още в статията.

Но защо всъщност в Средна и в Източна Европа има такава съпротива срещу ваксинирането? – пита се авторът и разказва накратко за дебата в Европейския парламент по тази тема, в който е ставало дума най-вече за дезинформация и за конспиративни теории.

„Така стигаме до ужасяващия извод, че редица източноевропейски държави от ЕС изцяло са покорени от целенасочената дезинформация, идваща от Китай и Русия. Най-важният източник на информация за пандемията в Сърбия например е RT Serbia, печално известният руски пропаганден канал. Тази телевизия доказуемо разпространява извън границите на Русия дезинформации и фалшиви новини за западните ваксини и за опасността от пандемията“, пише Оливер Грим.

Нова Желязна завеса

Той цитира латвийската външна министърка Сандра Калниете с думите: „Определено виждаме спусналата се насред Европа Ковид-завеса, която минава точно там, където минаваше и Желязната завеса“. Австрийския вестник цитира и политоложката Катарина Клингова от Братислава, според която в много от тези страни няма сериозни медии.

„Много хора, които вярват в теориите на заговора, всъщност имат и чувството, че техният глас не се брои за нищо“, казва Клингова. Авторът Оливер Грим подробно информира за мненията на различни експерти в европейската дискусия около антиваксърството и търси отговор на въпроса за възможните контрамерки: „На политическо равнище обаче в момента не виждам особени надежди. Вероятно най-важното ще бъде Румъния, България, а и Чехия скоро да сформират сериозни и стабилни нови правителства,“ констатира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още по темата: коронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
7
 
41
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
"Защо в България и останалите страни, в които думата навремето имаше СССР, хората масово не искат да се ваксинират?" - защото НЕ СА промити пр'ocтаци, като западноевропейците.
149
2
 
47
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Истианта е една - не вярваме на политиците, и то с право, никога не са мислили за доброто на България !!!
148
35
 
8
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Няма какво да се добави към статията. Истината боли. С отричане и слагане на минуси няма да стане по-добре.
147
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто казваш, че не искаш да се ваксинираш и започваш да четеш такива гръмки заглавия в медиите. Тези хора съвсем са се чалнали.
146
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За съжаление "Дойче веле" като медия е тотално компроментирана!Мисля, че на западното общество така му е промит мозъка, че не е способно да оцелее повече от 100г.
145
3
 
14
 
! Отговори
НЕ преди 2 години
Завесата е защитна - Италианец пише за ваксина - Перник Гори в ТЕЦА Италиански *** внесен от Мафията , Германия , Полша , Латвия , Франция внася *** в БГ Хипермаркети на България с цени по 2 , САЩ си внася ваксини произведени във Виетнам ??? Как да вярваме на ЕС Мафията ?ЕП , ЕК трябва да се замислят .
144
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oще малко и ще стигнем 4 промила умрели, с което ставаме втори слрд Перу, но данните от там не са много надежни.
143
7
 
33
 
! Отговори
до 143 преди 2 години
Защото вие наричате всеки който е против ковид диктата ,,екстремис или терорист,, а ние ги наричаме борци за свобода и като са такива екстрмисти и терористи защо не хвърлят истински бомби върху полицията която е въоръжена до зъби и бие и напада като османска орда ? Натуй отгоре екстремистите ходят на протести със жените си и снимат как ги млатят и газят със телефони --- и както е казано насилието ражда насилие и се чудя докога народите във тези държави ще седят да ги млатят като животни ?
142
9
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До бааааа 136Познавам десетки мои познати, които си отидоха млади покрай различни заболявания, това включва ли ги в статистиката за ковидчето ? :))) Не видехме чували с трупове, видехме една масивна пропаганда да кара простолюдието постоянно да се страхува :)))
141
6
 
31
 
! Отговори
До 143 преди 2 години
Ти си много ама много зле с мисълта ! Сигурно си се ваксинирал , нали ? Тук няма нацисти, десни екстремисти и прочие измислици от болния ти мозък а има хора мислещи и борещи се за своята свобода застрашена от Ционисткия фармацефтични компании и по точно Бил Гейтс и Джордж Сорос а над тях Ротшилдови.
140
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дойчето, ако според вас ние сме в ролята на СССР, тогава кой в момента изпълнява ролята на Третия Райх? :)
139
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо протестите ги правят и организират десните екстремисти? Защо западните антиваксъри са националистите и фашистите? Нещо се объркахте, драги бг антиваксъри! Фашистите обвиняват във фашизъм нормалните хора. Крадецът вика "дръжте крадеца".
138
4
 
9
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Имаме руски шпиони и руски патриоти ,имаме патриоти който САЩ много ги харесва имаме патриоти които са верни до дупка на ЕС имаме и етническа партия на която лидерите са през месец във Турция и със мъка говорят български --само български патриоти за България нямаме ! Появят ли се такива другите патриоти я обявявят за терористична организация и веднага я игнорирата , а от ЕС спират милостинята ,че да помогнат бързо да бъде унищожена .... и тоя *** тръгнал АНАЛлизи да прави !
137
8
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Немска медия е вперила поглед към "врага" в Източна Европа, докато Фюрера използва лозунга от концетрационните лагери за да бута ваксърската си идеология. Каква ирония.
136
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема да се ваксинирвам бе.Те ще ми кажат кво да правя.Точка.Свобода..
135
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато Западът пращаше евреите си в лагерите на смъртта, ние ги спасявахме. Това прави разликата и там минава границата.
134
28
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия направи грандиозна задкулисна пропаганда против западните ваксини и вие се вързахте. Русия открадна формулата на АЗ и направи спутник. Война е. И България отново стана губещата страна . На първо място в СВЕТА по смъртност от ковид, но пак и пак вижда заговор във ваксинацията . Е няма толкова *** народ!
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се казва"ваксинирва",а ваксинира,плоскоземни ...грамотници.
132
3
 
30
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Да , има ковид ...винаги е имло пневмонии , грипове и т.н. Но защо в такава "борба" срещу модерния вирус се създаде инжекция за здравите , а не лекарсво за болните ?
131
5
 
32
 
! Отговори
ПРОРОК АНТИВАКСАРИИ преди 2 години
Взехте ни пазарите след 89 г от там ни наредихте да спрем и продадем заводите не ни дадохте квоти за земеделие обезлюдихме си селата ,наредихме се със наведени глави и свалени панталонки за европейска милостиня която редовно давате на продажни политици че да ни държат бедни и гладни и много болни --откраднахте ни медиците и умните деца ,разсипахте ни ,сега сме най--бедните и на първо място по смъртност --- и искате мнго да ви вярваме ? А и заповядвате да стоим гладни по къщите ???