Янев и Заев: Трагедиите са общи, в добро и лошо сме заедно

Българското правителство обмисля Ден на траур за загиналите
Обновена: 23 ное 2021 11:43 | 23 ное 2021 10:55, Веселина Йорданова
127
Янев и Заев: Трагедиите са общи, в добро и лошо сме заедно
Снимка: БГНЕС

На всички нива с Република Северна Македония е създадена координация и се надяваме от разследването да научим онези уроци, които ще ни предпазят от подобни трагедии в бъдеще. Това каза премиерът Стефан Янев в съвместно изявление с прремиера на РСМ Зоран Заев, който е у нас във връзка с автобусната катастрофа, при която загинаха 46 души.

Още по темата
"Днес е ден, който е белязан за българския народ с две трагедии - във варненското село Рояк, където загинаха български граждани в Дома за възрастни хора, която в момента се разследва. По-малко от 7-8 часа нова трагедия беляза тази нощ - катастрофа с пътнически автобус, регистриран в РСМ, с граждани както на РСМ, така и с други народности. Трагедиите са общи и са това, което ни докосва, което ни прави съпричастни, без значение каква националност са хората, които вече не са при нас", посочи Янев.

Той съобщи, че българското правителство обмисля Ден на траур за загиналите. Двамата премиери отказаха да коментират политически теми с думите, че днес е ден за съпричастност. Янев каза, че винаги е вярвал в диалога и в търсенето на решения в интерес на двата народа. В добро и лошо сме заедно, братски народи сме и в добро и лошо трябва да си помогнем, заяви Зоран Заев. Кога и на комшията е хубаво и на нас е хубаво, посочи той по повод изборите у нас, но също отказа да коментира политически теми.

Янев изрази съпричастност със семействата на загиналите и едновременно с това каза, че българската държава във всичкитте й органи, имащи отношение към безопасността, овладяването на бедствия работи бързо и е на място и в момента.

Той посочи, че общото заключение на медиците, е, че настанените в болница в близките един-два дни ще бъдат в състояние да бъдат транспортирани към местата, в които живеят.

В координация сме с премиера Заев от ранните часове на тази сутрин, властите на двете страни имат координация по сектори и министерства, изтъкна той.

Премиерът на РСМ започна със съболезнования за двете трагедии, при които загинаха хора. Той каза, че е посетил ранените в болницата и заяви, че те са в добро състояние и няма опасност за живота им.

Координацията е на високо ниво - между двамата премиери и между службите, подчерта той и допълни "Болката и за двата народа е голяма".

Премиерът на РСМ не коментира вероятните причини за трагедията, като каза, че експертите трябва да се произнесат.

Стефан Янев посочи, че не би приел никакъв вид спекулация, че участъкът на мигастралата, възможни дупки или неравности, са били от значение в този инцидент. От видимата картина по-скоро друга е причинаа, друг е вариантът, каза служебният премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не се окаже, че е изфабрикувано, за да послужи на политически интереси. Похватите познати ми изглеждат...
73
0
 
3
 
! Отговори
Бул гур преди 2 години
До анон Много по на ясно съм от теб какво е глаголица и какво е кирилица.
72
3
 
1
 
! Отговори
анон преди 2 години
До Бул гур ти добре ли си, какво е казала Путк+та и защо трябва да ни е грижа или да го взимаме за пример. Да ти кажа, азбуката на която пишем се казва кирилица и е създадена в Преславската книжовна школа от българи. От любопитство поне щракни в гугъл и виж как изглеждат глаголицата и кирилицата. Писна ми от родоотстъоници. Бог да прости починалите!
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
парадокс ... този участък е строен от македонска фирма
70
2
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 2 години
Не сме заедно и нямаме нищо общо с македонците. МАКЕДОНИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ!
69
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалко за хората, съболезнования на близките!
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДВЕ РУСКИ ПРЪДНИ ЛИЦЕМЕРНИЧАТ.
67
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката двама мръсни руски агенти.
66
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На снимката са двама предатели
65
7
 
8
 
! Отговори
Отец Паисий преди 2 години
Всички сме македонци.Защо се караме.Славянски народи,само единия дето е малко умешен с азиатци от не севсем изяснен произход. Важното е,че сме оставили и приели последователите на Солунските братя да ни ограмотят.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зайо при Тиквун Велики ще се отбие ли днес?
63
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тази трагедия се разбра едно-за Бог всички сме равни и еднакво свидни! За съжаление трагедията показа и друго. В бедата се оказа, че може българи и македонци да разговарят БЕЗ ПРЕВОДАЧ! Е, за какво се борят тогава македонците? Бог ги наказа, за съжаление. Когато се отричаш от брата си-това става. Една кръв тече във вените ни, братя македонци, всите сме болгари. Не е нужно да се делим, а да се обединим. Недрожелатели са тези, които на настройват един срещу друг, за да сме слаби.
62
2
 
8
 
! Отговори
Мир на душите преди 2 години
Мир на душите на починалите в старческия дом, в пожара на автобуса и жертвите на Ковид. Само за един ден на българска земя починаха 9+45+254 души и пак пред КОЛЕДА! Г-жи и г-да политици, управници, администрация, лекари. Нещо не е наред в нашата държава. Бог ни наказва. Не го ли разбирате? Радев започва с трагедия, дано да не е задълго на власт той и неговото правителство. Това, което се случи е знак Божий!
61
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нещо за Ковида днес?ПОЧИНАЛИ254за последното денонощие!
60
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мир на праха им на младите хора и децата ама тия макета заслужават да им бяхме осавили рейса в канавката да идват да си го прибират сами.
59
0
 
27
 
! Отговори
До Не преди 2 години
"Не си спомням когато българи се удавиха в Охридското езеро и то по доказана вина на македонски граждани, там имаше ли траур?"И аз не си спомням дали имаше траур, но съм запомнила това: Възрастен мъж, македонец около 60-те, плачеше и разказваше как извадили от водата двама младежи, хванати за ръце. Разказваше и си бършеше сълзите. Та македонци или българи, хората са си хора.
58
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бареков показа как Станишев открива през 2007 г. отсечката на смъртта на "Струма": Тогава беше Тройна коалиция, днес Кирчовците на Радев почнаха преговорите за Четворна
57
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знак сви6е за другарите ! Те им Радево хоро !Бог да ги прости !
56
8
 
11
 
! Отговори
ГРОБАРЯ Е ПРЕЦЕДЕНТА преди 2 години
РУШИ, РАДЕВ, РУШИ..... ГОСПОД ГЛЕДА..!!
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като погледне снимките на изгорелия автобус човек забелязва много много прилики с автобуса от Сарафово. Не случайно Заев каза няколко пъти, че един от оцелелите в Пирогов му е казал: Чу се много силен взрив!р но нека органите които разследват да кажат как е.